Close

Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 110

Domyślnie Odp: Fujifilm S5Pro czy D200

Cytat Zamieszczone przez fotomarek_k Zobacz posta
    Kilka postów wyżej Smurf cytował i pisał:

Już Ci Andrzeju odpowiadam, ale bądź uprzejmy ocenę sensu moich informacji odłożyć do czasu, gdy poprawisz własną umiejętność czytania ze zrozumieniem...

Pisząc o "dokręcaniu" śrubek, sygnalizowałem możliwość bardzo precyzyjnej, wielostopniowej korekcji wielu parametrów np. kontrastu, ostrości, barw (każdy WB można jeszcze ręcznie dostrajać) czy nawet DR, gdzie ustawień pośrednich znacznie więcej niż w fuji s3 (które również posiadam). O profilach symulacji filmów nawet nie wspominam. A wierz mi, jest tych możliwości jeszcze sporo więcej...
    Gdzieś wyżej wspomniałem, jaką mam opinię nt. odbitek wykonanych z fotek pstrykniętych od niechcenia, na neutralnych ustawieniach, z s5 i d200...
    I jeszcze raz powtórzę: jeśli się pozna dobrze możliwości s5-ki i "podkręci" te różne "śrubki" (czytaj:parametry) pod: warunki zdjęciowe, planowane wykorzystanie fotek, no i własne upodobania rzecz jasna – to w wielu przypadkach wystarczy zrzut z kart i fotki naświetlone na papier będą więcej niż zadowalające...

ps. Andrzeju-Smerfie, być może mój język nie jest dla Ciebie zrozumiały - nie obawiaj się jednak pytać, postaram się w miarę wolnego czasu, cierpliwie i uprzejmie odpowiedzieć...

Mozliwości, o których piszesz posiada praktycznie każda lustrzanka, nawet większość zaawansowanych kompaktów.
    Moze zanim coś napiszesz lepiej sie zastanów, oczywiście jeżeli to nie przekracza Twoich możliwości.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Cytat Zamieszczone przez mtu Zobacz posta
    A tak na marginesie napisałeś że nie wykorzystasz możliwości D300. Ja powiedziałem to samo i ktoś mądry mi powiedział że nie można wykorzystać tylko tych możliwości których się nie ma...
    Właśnie o to chodzi. Do czasu kiedy nie było D3 ani D300 wiele osób twierdziło że D200 jest tak wypasiony że amator nie ma co szukać z tym aparatem bo nie wykorzysta jego możliwości. Teraz kiedy mam D200 jakoś nie mogę sie doszukać tych jego super możliwości. To takie cięższe i szybsze D70 z większą matrycą. W D70 wiele mi brakowało a w D200 trochę się poprawiło ale nadal są braki, a możliwości nie do wykorzystania jak nie było w D70s tak i nie ma w D200. Ciekaw jestem tych z D300... W D200 spodziewałem się lepszego autofokusa bo podobno w nim był jakiś super extra, a teraz kiedy go mam dowiaduje sie ze jest podobny do tego w D70s. Tak samo opcje ustawiania kolorów, kontrastu itp. Co mi z opcji dodawana bzdetnych notatek do zdjęć czy GPS-a. Jesli to mają być możliwości nie do wykorzystania to szkoda czasu na pisanie o nich.
    Ostatnio edytowane przez Jacek B. ; 29-04-2008 o 21:59
    NIKON...

Domyślnie Odp: D90 czy Fujifilm S5Pro/D200

Cytat Zamieszczone przez Yanluk Zobacz posta
    Z tego wszystkiego chyba D200 (skoro zalezy Ci na uszczelnieniach), chociaz skodo D80 wytrzymal to nie rozumiem czemu chcesz go sprzedawac.
    Rozumiem, że D80 wytrzymał bo był parasol...
    D200 i S5Pro to takie same puszki.
    Na korzyść Fuji - nieprawdopodobnie piękne oddanie barwy skóry ludzkiej; w ogóle zakres tonalny - bingo!
    Na korzyść D200 - bardzo równy w całości i bardziej uniwersalny; przy tym sporo tańszy.

P.S. Też miełem ten dylemat jeszcze pół roku temu. Wziąłem D200 i nie żałuję.
    Dxxx Fx Fxx Pxxxx

Cytat Zamieszczone przez Jacek B. Zobacz posta
    To takie cięższe i szybsze D70 z większą matrycą. W D70 wiele mi brakowało a w D200 trochę się poprawiło ale nadal są braki, a możliwości nie do wykorzystania jak nie było w D70s tak i nie ma w D200. Ciekaw jestem tych z D300... W D200 spodziewałem się lepszego autofokusa bo podobno w nim był jakiś super extra, a teraz kiedy go mam dowiaduje sie ze jest podobny do tego w D70s. Tak samo opcje ustawiania kolorów, kontrastu itp.
    tu już herezje głosisz, D200 ma nieporównywalnie większe możliwości niż D70, a elementy wspólne ( np AF ) są po prostu lepsze
    żeby nie być gołosłownym:
    - podepniesz do D70 manuala?
    - ustawisz i zrobisz sobie zdjęcia w odstępach czasowych?
    - wysterujesz 2 zewnętrzne lampy na różnych nastawach?
    - użyjesz wstępnego uniesienia lustra?
    - zrobisz szybka akcję z prędkością 5fps?

IMO to są olbrzymie różnice, decydujące czasem o przydatności jednego a nieprzydatności drugiego korpusu
    gdybyś wiedział, czego Ci brakuje w D200 ( jeśli czegokolwiek ), wtedy mógłbyś określić czy potrzebujesz D300, D3 czy czegoś innego
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Cytat Zamieszczone przez BugsBunny Zobacz posta
    tu już herezje głosisz, D200 ma nieporównywalnie większe możliwości niż D70, a elementy wspólne ( np AF ) są po prostu lepsze
    żeby nie być gołosłownym:
    - podepniesz do D70 manuala?
    - ustawisz i zrobisz sobie zdjęcia w odstępach czasowych?
    - wysterujesz 2 zewnętrzne lampy na różnych nastawach?
    - użyjesz wstępnego uniesienia lustra?
    - zrobisz szybka akcję z prędkością 5fps?

IMO to są olbrzymie różnice, decydujące czasem o przydatności jednego a nieprzydatności drugiego korpusu
    gdybyś wiedział, czego Ci brakuje w D200 ( jeśli czegokolwiek ), wtedy mógłbyś określić czy potrzebujesz D300, D3 czy czegoś innego
    Na tym etapie w D200 brakuje mi tylko matrycy która jest w D3 i nie chodzi mi o pełną klatkę tylko o szumy. Pod każdym innym względem w zasadzie wystarczy mi D70 i oczywiście D200.
    NIKON...

Na tym etapie w D200 brakuje mi tylko matrycy która jest w D3 i nie chodzi mi o pełną klatkę tylko o szumy. Pod każdym innym względem w zasadzie wystarczy mi D70 i oczywiście D200.
    i dobrze, tego się trzymaj; szumy można opanować, bardziej wkurzająca jest utrata koloru na wysokim ISO, pod tym względem S5 jest znacznie lepsze

zapewniam, że jak przeczytasz dokładnie instrukcję obsługi od D200 to odkryjesz, że ma on mnóstwo funkcji, z których nie korzystasz lub o których istnieniu nawet nie wiesz, i naprawdę sporo różni się od D70. Kwestia, co kto potrzebuje.
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Jako użytkownik D300, D80 i S5Pro do wakacyjnych zastosowań zdecydowanie polecam Ci Fuji ze względu na kolory. W plenerze zawsze na pierwszym miejscu jest u mnie S5Pro, choć mam go od niedawna to go nie oddam.

i dobrze, tego się trzymaj; szumy można opanować, bardziej wkurzająca jest utrata koloru na wysokim ISO, pod tym względem S5 jest znacznie lepsze

zapewniam, że jak przeczytasz dokładnie instrukcję obsługi od D200 to odkryjesz, że ma on mnóstwo funkcji, z których nie korzystasz lub o których istnieniu nawet nie wiesz, i naprawdę sporo różni się od D70. Kwestia, co kto potrzebuje.
    tak, ma mozliwości które mi są niepotrzebne i wykorzystam je jedynie do zabawy i sprawdzenia jak to działa. Nie ma tych możliwości które mi sa potrzebne. Dlaczego nikon nie zrobi puszki typowo ślubnej, takiej ala D200 torszkę okrojonej z tych opcji które są zbędne ale za to z lepszą matrycą? Wiem że jest D3 ale to kombajn z możliwościami które nie każdemu są potrzebne a za które trzeba zapałcić. Myslę że na takiego typowego ślubniaka znalazło by się wielu chętnych.
    NIKON...

Dlaczego nikon nie zrobi puszki typowo ślubnej, takiej ala D200 torszkę okrojonej z tych opcji które są zbędne ale za to z lepszą matrycą?
    z 2 powodów:
    - to byłby sprzęt niszowy, mało uniwersalny, a co za tym idzie słabo by sie sprzedawał
    - lepsza matryca = droższa matryca = droższy korpus

jak masz takie potrzeby, to kup Fuji S5 - będziesz zadowolony

z 2 powodów:
    - to byłby sprzęt niszowy, mało uniwersalny, a co za tym idzie słabo by sie sprzedawał
    - lepsza matryca = droższa matryca = droższy korpus
    Wydaje mi sie że wlasnie canon 5D jest taką puszką i sprzedaje sie całkiem nieźle. Nie znam mankamentów tego aparatu ale często widzę na ślubach.
    NIKON...

Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów