Close

Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 110

Domyślnie Odp: Fujifilm S5Pro czy D200

Cytat Zamieszczone przez Jacek B. Zobacz posta
    Kontrast mam na maxa więc więcej tu nie dam rady zrobić
    to ja Ci bardzo gorąco polecam ustawić sobie less contrast - zobaczysz ile szczegółów przybędzie na zdjęciu w światłach i cieniach, a potem tylko delikatnie podjedź sobie kontrastem w sofcie edycyjnym, tak +10 do +20 max, nawet mniej

posłużę się tym samym zdjęciem dla przykładu:

ustawienie more contrast

ten sam NEF, less contrast
    Ostatnio edytowane przez BugsBunny ; 01-05-2008 o 10:35
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Cytat Zamieszczone przez Kyo Zobacz posta
    Pozatym ku memy zdziwieniu bo d200 mam dopiero od wczoraj. Niektore rawy wyszly na tyle dobrze ze potrzebowaly tylko exportu.
    Zdradzisz na jakich ustawieniach jedziesz?

Cytat Zamieszczone przez BugsBunny Zobacz posta
    to ja Ci bardzo gorąco polecam ustawić sobie less contrast - zobaczysz ile szczegółów przybędzie na zdjęciu w światłach i cieniach, a potem tylko delikatnie podjedź sobie kontrastem w sofcie edycyjnym, tak +10 do +20 max, nawet mniej

posłużę się tym samym zdjęciem dla przykładu:
    Różnica jest kolosalna. Teraz nie mam aparatu przy sobie. Czy te ustawienia można wykonać również w D200? jeśli tak to gdzie szukać?
    NIKON...

Różnica jest kolosalna. Teraz nie mam aparatu przy sobie. Czy te ustawienia można wykonać również w D200? jeśli tak to gdzie szukać?
    oczywiście
    możesz to ustawić w korpusie ( menu/shooting menu/optimize image/custom/tone compensation ) lub robić NEFy i zmienić sobie potem ustawienie kontrastu softem - jeśli używasz oprogramowania Nikona, to w edit/base adjustments/camera adjustments/picture control/tone compensation ( w NX ) lub RAW adjustment ( w Nikon Capture )
    potem już precyzyjna korekta suwakiem kontrastu z zakładki Light & Color/Color Balance ( w NC/NX ) czy w innym edytorze
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

oczywiście
    możesz to ustawić w korpusie ( menu/shooting menu/optimize image/custom/tone compensation ) lub robić NEFy i zmienić sobie potem ustawienie kontrastu softem - jeśli używasz oprogramowania Nikona, to w edit/base adjustments/camera adjustments/picture control/tone compensation ( w NX ) lub RAW adjustment ( w Nikon Capture )
    potem już precyzyjna korekta suwakiem kontrastu z zakładki Light & Color/Color Balance ( w NC/NX ) czy w innym edytorze
    Dzięki za wskazówki. Obecnie nie uzyweam oprogramowania Nikona dlatego póki co pozostają ustawienia w aparacie. A macie jakąś receptę na korory? Tak jak pisałem nie chodzi mi o to że program nie zapamiętuje ustawnień bo to nie problem. Mogę się bawić suwaczkami ale gdy ustawię suknię PM na biel to inne korory uciekają. Dopiero gdy suknia ucieka w niebieski (szczególnie w cienaich) to reszta kolorów jest ok. Jeszcze raz dodam że dopalam lampą. Może dobrze by było dać jakiś filtr na lampę. Np ten zółty który jest w zestwie do SB-800. Który profil sRGB daje lepsze efety: I, II czy III?
    Ostatnio edytowane przez Jacek B. ; 01-05-2008 o 11:31
    NIKON...

Cytat Zamieszczone przez Smurf Zobacz posta
    Jezeli coś piszesz to pisz z sensem.
    Na tym forum to chyba wszyscy wiedzą do czego służy migawka i przysłona i pisac o tym to tak jak mówić, ze powietrze służy do oddychania.
    Jeżeli byś uważniej czytał, co ktoś pisze, albo bardziej wytężył umysł, wiedziałbyś, kto, komu i co tłumaczy.
    odpisalem na twoim poziomie.

Jacek B. - nei wiem czy to az tyle da skoro to raw
    Ostatnio edytowane przez Kyo ; 01-05-2008 o 11:32

Cytat Zamieszczone przez Kyo Zobacz posta

Jacek B. - nei wiem czy to az tyle da skoro to raw
    Rozumiem. A profile sRGB I,II lub III coś zmienią? Który lepszy? Co ewentualnie mogę zrobić aby wpłynąc na kolory obrócz ustawiania WB?
    NIKON...

Dzięki za wskazówki. Obecnie nie uzyweam oprogramowania Nikona dlatego póki co pozostają ustawienia w aparacie. A macie jakąś receptę na korory? Tak jak pisałem nie chodzi mi o to że program nie zapamiętuje ustawnień bo to nie problem. Mogę się bawić suwaczkami ale gdy ustawię suknię PM na biel to inne korory uciekają. Dopiero gdy suknia ucieka w niebieski (szczególnie w cienaich) to reszta kolorów jest ok. Jeszcze raz dodam że dopalam lampą. Może dobrze by było dać jakiś filtr na lampę. Np ten zółty który jest w zestwie do SB-800. Który profil sRGB daje lepsze efety: I, II czy III?
    myślę że Twój problem to nie profil kolorów tylko balans bieli
    zaprzyjaźnij się z instrukcją obsługi i korzystaj z funkcji WB Pre - będzie znacznie lepiej. Żadnych filtrów, jak ma być normalnie.
    do portretów/ludzi profil Ia lub II, IIIa daje nasycone czerwienie i zielenie i skóra wychodzi zbyt czerwona

myślę że Twój problem to nie profil kolorów tylko balans bieli
    zaprzyjaźnij się z instrukcją obsługi i korzystaj z funkcji WB Pre - będzie znacznie lepiej. Żadnych filtrów, jak ma być normalnie.
    do portretów/ludzi profil Ia lub II, IIIa daje nasycone czerwienie i zielenie i skóra wychodzi zbyt czerwona
    Czyli w moim przypadku najlepiej sRGB I, a jeśli chodzi o WB PRE to czasem stosuję na zwykła białą kartkę. Czy ustwaijąc na PRE otrzymuję balans który mogę uzyskać na konkretnej temperaturze w Kelwinach, czy jet to jeszcze coś innego? Czy po ustawieniu w PRE można sprawdzić ile to jest stopni Kelwina?
    NIKON...

Czyli w moim przypadku najlepiej sRGB I, a jeśli chodzi o WB PRE to czasem stosuję na zwykła białą kartkę
    i właśnie tak jest najlepiej, białą lub szarą, tylko pamiętaj że jak masz zamiar używać lampy to zdjęcie testowe też robisz z lampą
    Czy ustwaijąc na PRE otrzymuję balans który mogę uzyskać na konkretnej temperaturze w Kelwinach, czy jet to jeszcze coś innego? Czy po ustawieniu w PRE można sprawdzić ile to jest stopni Kelwina?
    można, po otwarciu NEFa w komputerze. W korpusie skoki temperatury są co 100 lub 200K. Temp. to nie wszystko, kolor zmienia też przesunięcie odcienia - JK pokazywał to w którymś wątku o D300.

Temp. to nie wszystko, kolor zmienia też przesunięcie odcienia - JK pokazywał to w którymś wątku o D300.
    Tzn. że może miec miejsce taka sytuacja że nie uda mi się uzykać takiego WB ustawiając w Kelwinach co na białą kartę?
    NIKON...

Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów