Close

Strona 12 z 19 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 185

Domyślnie

Tak poczytuje ten watek i w sumie nie wiem juz o co komu chodzi.

Do tego co pisza powyzej Jacek_Z i Kolekcjoner, juz mi sie po prostu nie chce odnosic, wiec pomine (skoro ktos uwaza, ze pisze o wszystkim i o niczym - przemilcze to)

To, ze FF bedzie standardem dla Nikona czy Canona we wszystkich lustrzankach nie jest tylko moim przypuszczeniem, polecam artykul w Foto Video numerze grudniowym. Redaktorzy stawiaja identyczne przypuszczenia.

Ale...
    ...ostatnio zastanawialem sie nad tym czy tak bedzie rzeczywiscie, hm. A moze producenci pozstawia nie na wielkosc matrycy, nie na ogrom megapikseli, ale na rozwoj czulosci matrycy? Hm... Oczywiscie koledzy Kolekcjoner i Jacek_Z za chwile wyskocza ze swoimi stalymi argumentami typu wieksza matryca to mniejszy szum, itp, itp. Tak zastanawiam sie tylko, dlaczego rozwojowy SMPD o czulosci ISO 54000 jest o wiele mniejszy nawet od matrycy 4/3? Jak sie okazuje, wlasnie pomniejszanie matrycy moze paradoksalnie prowadzic do wzrostu czulosci. Oczywiscie SMPD to dopiero poczatek, finalny rozmiar obrazu 640x480 jest obecnie zbyt maly (akurat to jest kwestia czasu) niemniej jednak pokazuje jasno, ze mozna w praktyce zrealizowac zalozenia teoretyczne.

Budowa nowych fabryk Olka w Wietnamie pokazuje, ze firma nie ma zamiaru plajtowac.

Panowie, wystarczy tylko zaakceptowac to, ze nie zawsze sprzet Nikona jest najlepszy, choc w chwili obecnej w segmencie pro D3 jest niepodzielnie krolem.

pozdrawiam
    C5DII

Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturherda Zobacz posta
    ...polecam artykul w Foto Video...
    Piszesz poważnie, czy sobie żartujesz...?

Domyślnie

To, ze FF bedzie standardem dla Nikona czy Canona we wszystkich lustrzankach nie jest tylko moim przypuszczeniem, polecam artykul w Foto Video numerze grudniowym. Redaktorzy stawiaja identyczne przypuszczenia.
    no jak takie autorytety to skądś wiedzą, to sie poddaję

Oczywiscie koledzy Kolekcjoner i Jacek_Z za chwile wyskocza ze swoimi stalymi argumentami typu wieksza matryca to mniejszy szum, itp, itp.
    nie większa matryca, tylko większe piksele. Rozrózniasz to? Większa matryca daje taką mozliwośc, że mimo dużego pojedyńczego piksela na matrycy znajdzie się jednak wiele megapikseli.

Tak zastanawiam sie tylko, dlaczego rozwojowy SMPD o czulosci ISO 54000 jest o wiele mniejszy nawet od matrycy 4/3? Jak sie okazuje, wlasnie pomniejszanie matrycy moze paradoksalnie prowadzic do wzrostu czulosci.
    a jak wygląda szum z tej czułości? Wzrost czułości a mniejszy szum to dwie rózne sprawy.
    To, że matryca mniejsza nie oznacza, że piksele sa mniejsze - to też koniecznie nalezy rozróżnić !!!
    ja piszę nie o wielkości matrycy, a o wielkości piksela!

Cytat Zamieszczone przez jjj Zobacz posta
    Piszesz poważnie, czy sobie żartujesz...?
    chyba pisze powaznie. A że zupełnie nielogicznie to inna rzecz.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Hahahaha, uderz w stol, a nozyce sie odezwa.

No i widze, ze niektorzy sa autorytetami sami dla siebie A w czym Foto Video ustepuje innej prasie?

Po drugie, co Ty z tym szumem ciagle.

Sluchaj Jacek, ja mam D70 i E1, i E500. Ja moge szumy porownac (D70 i E1 gdyz maja zblizone mozliwosci) przy tych samych ISO. A zdziwilbys sie jak wygladaja zdjecia. Roznice przy wyzszych ISO (tylko w zacienionych miejscach) sa widoczne (na korzysc D70) ale nieznacznie, ma to znaczenie tylko dla szumofoba, ale szumofob nie powinien uzywac nic ponad ISO 50.
    Ostrosc np uwazam, ze lepsza ma D70 z Tamronem niz E1 z 14-54, ale w kwestii szumu absolutnie nie ma widocznych roznic.

(Realne porownanie szumow matryc 4/3 z CCD polecam zobaczyc tu: FK 6/2007 (193) s27) Jak to jest, ze glupia 4/3 Olka 510 w podsumowaniu wykresu szumow ma taka opinie: "Przy nizszych czulosciach ISO najlepiej prezentuje sie Samsung, przy wyzszych - Olympus" A w tescie bierze udzial 4 producentow

Jacek, zdaje sie ze zapominasz, Kolego, o tym, ze matryca to nie klisza. Obraz nie powstaje sam ze siebie, nawet RAW. Obraz nie tworzy sie na matrycy samoczynnie, tworza go algorytmy, ktore sa coraz doskonalsze i zapewne w niedlugiej przyszlosci o szumach nie bedzie sie wspominac gdyz beda sprawa marginalna.
    (Moge siezalozyc, ze wtej kwestii masz odmienne zdanie )

Ale... zdaje sie, ze Ty zapominasz o tym co sprzyja powstawaniu szumow. A mianowicie nie tylko wzmocnienie sygnalu pojedynczego piksela, lecz, przede wszystkim... ciepelko. Tak, tak cieplo wydzielane rowniez przez energozerna matryce. W SMPD wlasnie, postanowiono stworzyc matryce o minimalnym zapotrzebowaniu energetycznym (wlasnie ze wzgledu na szumy) i udalo sie wykozystac zalozenia mechaniki kwantowej w celu otrzymania wiele elektronow z jednego fotonu. Czy np. DX lub FF tak potrafi? Nie. Ale wiem, ze przy sporym rozmiarze matrycy rzeczywiscie bedzie to bardzo trudne do osiagniecia, choc zapewne mozliwe.

Mala dygresja
    A teraz cytat z DFV ze wstepu do testu D3 (DFV, Styczen 2008 (4) s15)

"...(Na wszelki wypadek uprzedzam posadzenie o stronniczosc charakterystyczna dla wyznawcy Nikona...)..."

to tyle
    pozdrawiam
    C5DII

Domyślnie

...A w czym Foto Video ustepuje innej prasie?...
    Myślę, że nawet przewyższają inne tytuły prasowe w ...otwartości na sponsorowanie swoich artykułów przez zainteresowanych.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jjj Zobacz posta
    Myślę, że nawet przewyższają inne tytuły prasowe w ...otwartości na sponsorowanie swoich artykułów przez zainteresowanych.

A inne media nie?

Czyli jak powinienem rozumiec test D3 w Foto Video, ktory zostal okreslony najlepszym aparatem na swiecie? Nikon niezle posmarowal?????

A Optyczne.pl ????? Przeciez mieli zasponsorowany wyjazd przez Olympusa na premiere E3 do Stambulu

Niestety, z niekorzyscia dla nas wszystko kreci sie wokol pieniedzy

pozdrawiam
    C5DII

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

A inne media nie?
    Czyli jak powinienem rozumiec test D3 w Foto Video, ktory zostal okreslony najlepszym aparatem na swiecie? Nikon niezle posmarowal?????
    Tam zaraz posmarował. To bardzo udana konstrukcja mimo kilku wad, na dziś lider na rynku. No ale Canona coś wystruga za kilka miesięcy i wtedy zooooobaczymy.
    Tylko po co taki drogi

Domyślnie

zapomnij o czasopismach komputerowych jako o wyroczniach w sprawch fotografii. Ba, część czasopism fotograficznych ma średni poziom
    Jacek, zdaje sie ze zapominasz, Kolego, o tym, ze matryca to nie klisza. Obraz nie powstaje sam ze siebie, nawet RAW. Obraz nie tworzy sie na matrycy samoczynnie, tworza go algorytmy, ktore sa coraz doskonalsze i zapewne w niedlugiej przyszlosci o szumach nie bedzie sie wspominac gdyz beda sprawa marginalna.
    (Moge siezalozyc, ze wtej kwestii masz odmienne zdanie )
    i oczywiście ten postep to będzie dotyczył głownie aparatów w telefonach komórkowych, bo w topowych lustrzankach nie będzie postepu.
    osoba z która dyskutujesz (czyli ja) tak sie dla ciebie pechowo składa, że nie jest wyznawca kultu wysokich ISO i mi te osiągnięcia są bez róznicy. Przeczytaj pierwsza linijkę wątku który załozyłem: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=44358 następne tez możesz i w ogólke zapraszam do czytania tego wątku.
    Nie dyskutuje z tobą bo jestem szumofobem, tylko dlatego że nie masz racji.
    Zapewniam cię jednak, że szumy jeszcze długo będa problemem w fotografii na wysokich czułościach i nie wiem skąd bierzesz optymizm w tej kwestii. Popatrz sobie jak wyglądaja zdjęcia na ISO 6.400 czołowych producentów. Olympus na tej czułości nie szumi? Aha, olympus nie ma tej czułości, sorry, więc nie będe pytał o ISO 12.800 czy 25.600. można sobie mówić, że szumy to nie problem - ale na ISO 100 czy 200. Wyżej juz się zaczyna.

Ale... zdaje sie, ze Ty zapominasz o tym co sprzyja powstawaniu szumow. A mianowicie nie tylko wzmocnienie sygnalu pojedynczego piksela, lecz, przede wszystkim... ciepelko. Tak, tak cieplo wydzielane rowniez przez energozerna matryce. W SMPD wlasnie, postanowiono stworzyc matryce o minimalnym zapotrzebowaniu energetycznym (wlasnie ze wzgledu na szumy) i udalo sie wykozystac zalozenia mechaniki kwantowej w celu otrzymania wiele elektronow z jednego fotonu. Czy np. DX lub FF tak potrafi? Nie. Ale wiem, ze przy sporym rozmiarze matrycy rzeczywiscie bedzie to bardzo trudne do osiagniecia, choc zapewne mozliwe.
    jest to możliwe i to w prosty sposób. Wprowadza się chłodzenie matryc. Jakies tam płytki odprowadzjące ciepło. Po drugie - CMOSy sie tak nie grzeją jak CCD. Ciepło w nich nie jest wielkim problemem wbrew twoim sugestiom. Ślady wpływu ciepła na obraz widac dopiero przy kilkuminutowych naświetlaniach. Przy czasach krótkich - to możesz pominąc jako argument.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacku, watek, ktory mi polecasz czytalem juz dawno i chyle czola przed solidnoscia pracy - naprawde dobra robota, a teraz do rzeczy , wiec

Ty uwazasz, ze szumy jeszcze dlugo beda problemem w fotografii, ja na odwrot - jestem przekonany, ze bedzie to szybko rozwiazany problem. Owszem, ekstremalne ISO pozostana zapewne dluzej klopotliwe, lecz podstawowy zakres, powiedzmy 50 - 800 nie bedzie stanowil zadnego problemu. Ty uwazasz inaczej i masz do tego prawo, czas pokaze kto mial racje (moze ten watek przetrwa te kilka lat )

Absolutnie nie zgodze sie z Toba by cieplo matrycy mialo pomijalny wplyw na szumy. Absolutnie nie masz racji, absolutnie. Wlasnie jednym z priorytetow tworcow SMPD bylo radykalne zmniejszenie cieploty matrycy. Gdyby to nie mialo wplywu, nikt by nie wprowadzal ukladow chlodzenia - obecnie powietrzem, a wkrotce bedzie pewnie to ciecz, podobnie jak w komputerach. Wlasnie CMOSy nie grzeja tak, nie potrzebuja takiej energii. Moglo to byc przyczyna montazu CMOSa w nowych Nikonach? Jak myslisz?

Czas pokaze, kto mial racje i tyle, bo spierac sie tak bedziemy bez konca.

pozdrawiam
    C5DII

Domyślnie

Ty uwazasz, ze szumy jeszcze dlugo beda problemem w fotografii, ja na odwrot - jestem przekonany, ze bedzie to szybko rozwiazany problem. Owszem, ekstremalne ISO pozostana zapewne dluzej klopotliwe, lecz podstawowy zakres, powiedzmy 50 - 800 nie bedzie stanowil zadnego problemu. Ty uwazasz inaczej i masz do tego prawo, czas pokaze kto mial racje (moze ten watek przetrwa te kilka lat )
    Fotografia cyfrowa juz nie jest raczkująca. Duży postęp był na poczatku. teraz to zmiany sa malutkie. Nie patrz na przejście w nikonie d200 - d300 - bo to zmiana CCD na CMOS. Popatrz co sie dzieje w canonie. Jaki jest pstęp w zmniejszaniu szumów 20D-30D-40D . Jest tak mały, że ludzi wymieniaja te puszki ze względu na lepszy AF itd, a nie ze względu na szumy. W nich niemal nie zanotowano postępu, a te puszki dzieli kilka lat (dokładniej 3).
    Przytaczasz zakres 50-800 ISO, a więc "łatwy". Schody zaczynają sie dalej. I nikt sie nie spodziewa rewolucji w tym zakresie.

Absolutnie nie zgodze sie z Toba by cieplo matrycy mialo pomijalny wplyw na szumy. Absolutnie nie masz racji, absolutnie. Wlasnie jednym z priorytetow tworcow SMPD bylo radykalne zmniejszenie cieploty matrycy. Gdyby to nie mialo wplywu, nikt by nie wprowadzal ukladow chlodzenia - obecnie powietrzem, a wkrotce bedzie pewnie to ciecz, podobnie jak w komputerach. Wlasnie CMOSy nie grzeja tak, nie potrzebuja takiej energii. Moglo to byc przyczyna montazu CMOSa w nowych Nikonach? Jak myslisz?
    oczywiście, że się nie zgadzam
    dlaczego nagle odprowadzanie ciepła stało sie problemem, choc nim nie powino być przy normalnych czasach migawki? Winne jest cos ci doskonale znane - tryb LV , gdzie matryca pracuje (i grzeje się) cały czas. Mnie tryb LV nie interesuje, jak Olympus wymyślił - to niech teraz sobie rozwiązuje te problemy

przesiadka na CMOS w nikonie wynika z tego, że jednak lepiej mozna oprogramowac CMOSa niz CCD - właśnie w kwestii minimalizacji szumów.

Czas pokaze, kto mial racje i tyle, bo spierac sie tak bedziemy bez konca.
    pewnie tak

Strona 12 z 19 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów