Hm, wydaje mi sie, ze to Ty Kolego nie patrzysz o czym ktos pisze. I co z tego, ze Canon ma FF od 5 lat? No i co z tego? A jaka mial konkurencje w tym czasie? No jaka? Hm?
Jesli chodzi o druga czesc Twego posta to Nikon wcale nie bedzie patrzyl na to, ze Ty uzywasz tele, tylko kierowal sie zyskami, ot co. Prawo rynku. FF jako standard u flagowych producentow to czas wcale nie odlegly!
Jesli chodzi o Olka, to zobaczymy jak to bedzie dalej. Juz na poczatku systemowi 4/3 wrozono rychly upadek, a jak czas pokazal jest inaczej. Widac 11 body w systemie (w tym Panasonic-Leica i Leica), 40 obiektywow (w tym Sigma i Leica), 9 lamp blyskowych (w tym Panasonic), okolo 20 akcesorii do fotografii podwodnej i cale mnostwo innych ******* dla milionow ludzi na swiecie wystarcza. Jak na razie system 4/3 sie rozwija, ta marka akurat ma ogromne grono swoich milosnikow (miedzy innymi mnie - pierwszego Olka analoga mialem okolo 10 lat temu, Nikona podobnie zreszta), wiec raczej wrozylbym im dobrze, a jak bedzie czas pokaze.
Na swiecie jest miejsce dla wielu producentow. Canon i Nikon w Polsce sa na piedestale, ale nie w kazdym kraju tak jest. Kuzynka kupila w Japonii Olka (malpke) bo tam ten sprzet jest bardzo ceniony. Chciala Canona, bo znala marke, ale sprzedawca powiedzial, ze Canon i Nikon ma profesjonalny sprzet kapitalny, jesli amatorskie to zdecydowanie Olympus. Jak ja kupowalem Nikona w SRS Microsystem w Londynie i pozniej nosilem do serwisu do nich, to Anglik mowil, ze najwiecej sprzedaja Canonow, a reklamacji maja na Nikona (Olki rzadko sprzedaja, mieli tylko E1 wtedy), wiec nigdy nic nie wiadomo Panowie, moze padnie Olympus, moze padnie Nikon? Kto wie, moze graczem nr 1 za 5 lat bedzie Sony a nie Canon? Ale po co od razu byc fanatykiem marki?
A FF w Nikonie i Canonie jako standard to najblizsze latka
Za co ja cenie Nikona? - po prostu lubie od wielu lat, a za co cenie Olka? - kapitalny pomiar swiatla i ostrosc, ale na pewno nie jestem fanatykiem zadnego z systemow
pozdrawiam
Szukaj

Skontaktuj się z nami