Close

Strona 11 z 19 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 185

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    czytasz odpowiedzi jakie się pisze do twoich postów? Bierzesz to pod uwagę?
    To odpowiedz jaki procent FF jest w rynku u canona - FF u nich ma 5 lat.
    Rozumiem, że niewygodne fakty sie pomija.

DX ma zalety! nie chodzi o kasę za matryce, czy cenę body. Widać, że jesteś z tych co uzywają najczęsciej krótkich ogniskowych. Gdybyś miał uzywac długich jasnych tele - to juz byś sie tak nie wypowiadał entuzjastycznie o FF. Amator nie chce się inwestowac dużej kasy w sprzet. To ma byc tanie (szkła!), a tańsze będa te pod DX.

Hm, wydaje mi sie, ze to Ty Kolego nie patrzysz o czym ktos pisze. I co z tego, ze Canon ma FF od 5 lat? No i co z tego? A jaka mial konkurencje w tym czasie? No jaka? Hm?
    Jesli chodzi o druga czesc Twego posta to Nikon wcale nie bedzie patrzyl na to, ze Ty uzywasz tele, tylko kierowal sie zyskami, ot co. Prawo rynku. FF jako standard u flagowych producentow to czas wcale nie odlegly!

Jesli chodzi o Olka, to zobaczymy jak to bedzie dalej. Juz na poczatku systemowi 4/3 wrozono rychly upadek, a jak czas pokazal jest inaczej. Widac 11 body w systemie (w tym Panasonic-Leica i Leica), 40 obiektywow (w tym Sigma i Leica), 9 lamp blyskowych (w tym Panasonic), okolo 20 akcesorii do fotografii podwodnej i cale mnostwo innych ******* dla milionow ludzi na swiecie wystarcza. Jak na razie system 4/3 sie rozwija, ta marka akurat ma ogromne grono swoich milosnikow (miedzy innymi mnie - pierwszego Olka analoga mialem okolo 10 lat temu, Nikona podobnie zreszta ), wiec raczej wrozylbym im dobrze, a jak bedzie czas pokaze.

Na swiecie jest miejsce dla wielu producentow. Canon i Nikon w Polsce sa na piedestale, ale nie w kazdym kraju tak jest. Kuzynka kupila w Japonii Olka (malpke) bo tam ten sprzet jest bardzo ceniony. Chciala Canona, bo znala marke, ale sprzedawca powiedzial, ze Canon i Nikon ma profesjonalny sprzet kapitalny, jesli amatorskie to zdecydowanie Olympus. Jak ja kupowalem Nikona w SRS Microsystem w Londynie i pozniej nosilem do serwisu do nich, to Anglik mowil, ze najwiecej sprzedaja Canonow, a reklamacji maja na Nikona (Olki rzadko sprzedaja, mieli tylko E1 wtedy), wiec nigdy nic nie wiadomo Panowie, moze padnie Olympus, moze padnie Nikon? Kto wie, moze graczem nr 1 za 5 lat bedzie Sony a nie Canon? Ale po co od razu byc fanatykiem marki?

A FF w Nikonie i Canonie jako standard to najblizsze latka

Za co ja cenie Nikona? - po prostu lubie od wielu lat, a za co cenie Olka? - kapitalny pomiar swiatla i ostrosc, ale na pewno nie jestem fanatykiem zadnego z systemow

pozdrawiam
    C5DII

Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

IMO kolego z całym szacunkiem ale ględzisz o wszystkim i o niczym. Do tego powołujesz się na "autorytety" ze sklepów . W Japonii też jest tak jak na całym świecie czyli Nikon, Canon i długo nic. Do tego bzdury, że tylko Olek ma dobry amatorski sprzęt - szkoda gadać.

Co do FF-a to albo jest tak, że jesteśmy skazani i wtedy Olek przepadnie (tu najwyraźniej nadal nie czytasz tego co piszą inni) albo nie jesteśmy i wtedy dotyczy to wszystkich, a nie tylko Olka. Nie można abstrachować od logiki nawet w takiej błachej dyskusji.
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    IMO kolego z całym szacunkiem ale ględzisz o wszystkim i o niczym. Do tego powołujesz się na "autorytety" ze sklepów . W Japonii też jest tak jak na całym świecie czyli Nikon, Canon i długo nic. Do tego bzdury, że tylko Olek ma dobry amatorski sprzęt - szkoda gadać.

Co do FF-a to albo jest tak, że jesteśmy skazani i wtedy Olek przepadnie (tu najwyraźniej nadal nie czytasz tego co piszą inni) albo nie jesteśmy i wtedy dotyczy to wszystkich, a nie tylko Olka. Nie można abstrachować od logiki nawet w takiej błachej dyskusji.

Z calym szacunkiem Kolego, lecz nie rozumiem co masz na mysli piszac, ze gledze o wszystkim i o niczym - czy Ty masz monopol na pisanie na tym forum? Nie przypominam sobie takiego punktu w regulaminie - wiec dlaczego mnie krytykujesz? Wyjasnij prosze.

Po drugie nigdzie nie wspomnialem, ze sprzedawca w Japonii jest autorytetem, lecz o fakcie jaki mial miejsce tylko, ot co.
    Po trzecie, jesli juz, to pomylily Ci sie kolejnosci, winno byc: Canon, Nikon potem dlugo, dlugo nic...
    Po czwarte gdzie napisalem, ze Olek tylko ma dobry amatorski sprzet? zacytuj moje slowa, a nie wymyslasz parafrazy!
    FF w Canonie czy Nikonie nie oznacza kleski innych producentow! Na Boga! Przywolaj te logike, na ktora sie powolujesz a to czy firma padnie czy przetrwa czy znajdzie inna droge (jak Minolta) dyktuje rynek a nie nasze posty na forum!

A swoja droga sprzawdz co to jest logika i myslenie logiczne, bo najwyrazniej nie wiesz co piszesz. Wyklady z logiki sie klaniaja kolego.

pozdrawiam
    C5DII

Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Witam,

zgadzam sie do tego ze FF to przyszlosc, ale nie zgadzam sie ze wyprze DX.
    DX ma zbyt wiele innych zalet w klasie amatorskiej (D40 - D80) i nie sadze zeby tutaj Nikon czy Canon probowali na sile wcisnac FF - to praktycznie pograzyloby te dwie firmy na polu amatorskich lustrzanek ktory przynosi jakies 80% zyskow globalnie.
    Koszt wyprodukowania matrycy tej wielkosci zawsze bedzie o wiele wiekszy bez wzgledu na liczbe pixeli, ze wzgledu na koniecznosc "wyhodowania" odpowiednio duzego "wafla". I tutaj nie ma cudow. Zadna firma produkujaca amatorski aparat FF nie bedzie w stanie cenowo zblizyc sie do amatorskiej lustrzanki z DX (czy 4/3), do tego wieksze i ciezsze obiektywy i podobne sprawy ktore sa istotne dla typowego wakacyjnego fotografa...

W klasie pro - zgadza sie. FF z mozliwoscia elektronicznego "cropa" to moim zdaniem przyszlosc profesjonalnej fotografi i zaawansowanych ambitnych amatorow (z ciut zasobniejszym portfelem).

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturherda Zobacz posta
    Hm, wydaje mi sie, ze to Ty Kolego nie patrzysz o czym ktos pisze. I co z tego, ze Canon ma FF od 5 lat? No i co z tego? A jaka mial konkurencje w tym czasie? No jaka? Hm?
    A ty zastanowiłes się jakie to ma konsekwencje? Nie miał konkurencji! A o czym to świadczy? Ze z tego względu ci co chcieli FF musieli być u canona! Gdybym ja policzył tak - DX u wszystkich (canon+nikon+sony+pentax+sigma) a FF u canona, to by nawet dla FF 1% nie wyszedł.

Jesli chodzi o druga czesc Twego posta to Nikon wcale nie bedzie patrzyl na to, ze Ty uzywasz tele, tylko kierowal sie zyskami, ot co. Prawo rynku. FF jako standard u flagowych producentow to czas wcale nie odlegly!
    Oczywiście, tylko zyski sa nawiększe na D40 (niestety ), a nie na rynku PRO. Czynisz sobie prewne założenia, przyjmujsze to za pewnik i wyciągasz wnioski. Gorzej, że fakty sa inne, więc nic dziwnego, że wnioski złe.

Jesli chodzi o Olka, to zobaczymy jak to bedzie dalej. Juz na poczatku systemowi 4/3 wrozono rychly upadek, a jak czas pokazal jest inaczej.
    no własnie nie wiem dlaczego wyciągasz wniosek o stanadardzie FF, skoro czas pokazuje, że mała matryca ma rację bytu.

A FF w Nikonie i Canonie jako standard to najblizsze latka
    co oznacza dla ciebie słowo standard? Coś wyjątkowego? czy normę? Zrób sobie listę aparatów, zobacz co ma jaki % sprzedaży, a potem pisz o standardach.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Po przeczytaniu calego tego wątku z zainteresowaniem przejrzalem całą ofertę Olympusa, korpusy i obiektywy, calkiem niezly wybor.Postanowilem obejrzec te cuda na wlasne oczy, pomacac itp.Niestety, E-3 tylko na zamowienie, niedostepny, pomacalem E-510 :calkiem poręczny, zgrabny, niestety wizjer ...prawdziwy wąski tunel, aż mnie odrzucilo.Dla porownania spojrzalem przez D-80, inny świat.Ponoc E-3 ma wizjer zdecydowanie lepszy, to krok w dobrym kierunku.Natomiast uderzyly mnie dwie rzeczy, korpus E-3 , ktory z zalozenia mial byc mniejszy i lżejszy niż konkurenci jest dosc ciężki, wg specyfikacji waży sam 810 g wobec 830 Nikona D200 czy 825 g D300.Jasne obiektywy np. 50-200/2,8-3,5 995 g czy 14-35/2,0 915 g, a więc porownywalnie do ich jasnych odpowiednikow Canona czy Nikona np. 24-70/2,8 czy 28-70/2,8 ok. 900-935g.Nie jestem niewolnikiem jednego systemu i z miłą chęcią wzialbym pod uwage zakup lekkiej, poręcznej lustrzanki z jasnymi, takze poręcznymi dosc lekkimi obiektywami. Taki zestaw, ktory niezaważy na dlugich spacerach czy wedrowkach, taki , ktory swoimi gabarytami czy wagą nie odpycha.Niestety, ale tu Olympus mnie rozczarowal.Niewykluczone, że dalsze korpusy serii E-4,5...beda pozbawione wad e-510, (lepsze wizjery itp.) i wtedy...rzeczywiscie system 4/3 okaze sie mniejszy, lżejszy, akuratniejszy dla swoich klientow.Jak na razie to mam wrażenie, że kupuje miejski samochodzik, o gorszych wlasciwosciach jezdnych, gorszym przyśpieszeniu , itp, , ktory obiecuje mniejsze spalanie,mniejszy promien skretu, łatwoswc w parkowaniu...a okazuję się, że pali tyle samo co więksi konkurenci, parkuje sie tak samo trudno. jest ciasniejszy w srodku....a kosztuje tyle samo , co konkurenci.Żeby nie zabrzmialo, że jestem nastawiony przeciw, ależ nie.Jeśli Olympus zrobi coś w stylu OM (waga , gabaryty), to sporo ludzi moze sie do tego przekonac, mimo, albo i na przekor mniejszej matrycy.

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

... ale sprzedawca powiedzial, ze Canon i Nikon ma profesjonalny sprzet kapitalny, jesli amatorskie to zdecydowanie Olympus.....
    Sprzedawca niezależnie od szerokości geograficznej zazwyczaj poleci to co mu zalega na składzie, to na czym ma największy zysk, to co dostaje na odroczoną płatnosć lub w komis od dostawcy hurtowego. Podsumowując sprzedawca też człowiek i musi z czegoś życ. Dla tego sprzedaje to co mu najlepiej sprzedawać w danym czasie.

Olympusa w Polsce sprzedaje sie kulawo i wiedzą o tym sprzedawcy mali i duzi. Firma jako dystrybutor prowdzi bardzo dziwną pokrętną dystrybucję na kraj. Ciut nie Amway (dobrze napisałem) polubili to użytkownicy tej marki stanowią bardzo zgraną "bitną" brać w społeczności fotoinernetowej. Czasem podziwiam normalnie, jak oni kochają te swoje aparaty .
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 08-01-2008 o 18:23

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrzejek Zobacz posta
    Jasne obiektywy np. 50-200/2,8-3,5 995 g ...
    A tak z ciekawości co kosztuje w Olympusie obiektyw o takich parametrach, to chyba coś czego bezskutecznie poszukują nasi samolociarze, 100-400 z takim światłem, co to kosztuje ? (zanim sam zgogluję )

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ziuteczny Zobacz posta
    A tak z ciekawości co kosztuje w Olympusie obiektyw o takich parametrach, to chyba coś czego bezskutecznie poszukują nasi samolociarze, 100-400 z takim światłem, co to kosztuje ? (zanim sam zgogluję )
    Używka 2500 zł, nowy 3400 zł w Polsce.

Domyślnie

Z calym szacunkiem Kolego, lecz nie rozumiem co masz na mysli piszac, ze gledze o wszystkim i o niczym - czy Ty masz monopol na pisanie na tym forum? Nie przypominam sobie takiego punktu w regulaminie - wiec dlaczego mnie krytykujesz? Wyjasnij prosze.(....)
    Już śpieszę .
    Cały problem Z Twoimi wypowiedziami polega na tym, że wygłaszasz filipki dotyczące praktycznie całego spektrum sprzętu fotogaficznego. Stawiasz bardzo dyskusyjne tezy (FF zdominuje całkowicie sprzęt foto za kilka lat) pisząc kilka postów wcześniej jaki to olek wspaniały i przyszłościowy, i że FF nie jest i nie będzie standardem dla fotgrafii cyfrowej jako format przestarzały rodem z analga. Przy tym robisz tragiczne offtopy, bo wątek ma dość ściśle określony temat. Jak tego nie nazwać inaczej jak ględzeniem nie na temat?
    Do tego prośby żebyś się odniósł konretnie do wypowiedzi innych osób i konkretami odpowiedział na konkretay, a nie ogólnikami w stylu, a bo w sklepie w Japoni to mówili to lub sramto - ignorujesz.
    I czemu miałbym nie krytykować czegoś co mi się nie podoba? Forum do tego min. służy.

(.....)
    Po drugie nigdzie nie wspomnialem, ze sprzedawca w Japonii jest autorytetem, lecz o fakcie jaki mial miejsce tylko, ot co. (....)
    Tylko w takim razie po co to przywoływać. Jakie ma znaczenie, że ktoś coś gdzieś komuś powiedział w sklepie. Mnie wczoraj Pani w sklepie spożywczym powiedziała, że Canon jest do d.... i co z tego wynika?
    (.....)
    Po trzecie, jesli juz, to pomylily Ci sie kolejnosci, winno byc: Canon, Nikon potem dlugo, dlugo nic...(....)
    A co to ma za znaczenie, który pierwszy w naszej dyskusji?
    (.....)
    Po czwarte gdzie napisalem, ze Olek tylko ma dobry amatorski sprzet? zacytuj moje slowa, a nie wymyslasz parafrazy!(....)
    No to w jakim celu był ustęp o tym sklepie w Japonii?

(.....)
    FF w Canonie czy Nikonie nie oznacza kleski innych producentow! Na Boga! Przywolaj te logike, na ktora sie powolujesz a to czy firma padnie czy przetrwa czy znajdzie inna droge (jak Minolta) dyktuje rynek a nie nasze posty na forum!
    No nie oznacza. Przywołuję logikę i nie oznacza. Świetnie. Choć w jedym się zgadzamy tylko nie wiem czemu to tak podkreślasz.

(.....)
    A swoja droga sprzawdz co to jest logika i myslenie logiczne, bo najwyrazniej nie wiesz co piszesz. Wyklady z logiki sie klaniaja kolego.

pozdrawiam
    Nie wiem w czym problem. Jeśli ja nie wiem co piszę to czemu się tak oburzasz ?
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 08-01-2008 o 20:06
    Pozdrawiam
    Marcin

Strona 11 z 19 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów