Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 60

Wątek: Firma przez PUP

Domyślnie

Tak tez mi sie zdaje - bylo powiedziane ze sprzet kupujecie na siebie - nie na firme... wiec te 11000zl dostajecie brutto - i za towar tez placicie brutto - nic nie odliczacie i za nic przy zamknieciu firmy nie placicie.... chyba (bo VAT dostal sprzedawca)
    Ja o tym bede musial pomyslec w polowie roku.... ale dobrze wiedziec, ze ktos daje sobie rade na tym terenie.... a holka to mysle ze nie zamknie firmy po roku tylko wykupi Nikon'a TEGO JEJ ZYCZE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    optymiści, nie wiem czy wiecie, ale jak zamykacie firmę, a macie sprzęt na stanie, to musicie za to też zapłacić skarbówce. Powinnście go sprzedać, to co za to dostaniecie to wasz opodatkowany dochód, trzeba też oczywiście odprowadzic VAT od sprzedanych sprzętów. Ludzie kombinują i sprzedaja go na niby i za przysłowiowe grosze, ale to może powodowac kontrolę US.
    sprzęt nie jest kupowany na firmę i nie mam go na stanie firmy, zakupy muszą być zrobione przed zarejestrowaniem działalności, więc mogę z nim robić co mi sie podoba
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jasiu102 Zobacz posta
    jest jakaś forma tego biznes planu czy taki sobie po prostu esej??
    Oczywiscie, ze jest. Przykladowo BP mojej spolki ma 70 stron, a to 2 osobowa dzialalnosc. Ale to jest zrobione bardzo szczegolowo i dokladnie.

ps. Tez przymierzalem sie do tej dotacji, ale bylo kilka haczykow, ktore uniemozliwialy wziecie tej kasy.
    >>> Pozdrawiam <<<

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Są tez dotacje z UE. Nie trzeba byc bezrobotnym, mozna dostac wieksze pieniadze...
    Są firmy (osoby), ktore piszą wnioski (oczywiscie nie za darmo), bo to nie takie łatwe. Ja mialem w planach staranie sie o taką dotacje, ale odpuściłem :-/ , bo skumulowało mi sie sporo roznych spraw osobistych i nie mam teraz głowy do tego
    A mógłbyś rozwinąć ten temat? (chyba nie ma co osobnego wątku zakładać..)
    Masz może jakieś namiary na te firmy? Jakich pieniędzy można się spodziewać? Intersuje mnie dość spora kwota(nawet jak częściowo zwrotna, zawsze lepsze to niż kredyt).

I pytanie z innej beczki, ale "w temacie" - rozumiem że jak pracodawca pokrywa mi ZUS to zakładając firmę jako dodatkową działalność, dodatkowego ZUSu już nie muszę płacić?
    A jak wtedy z ew. dotacjami UE? naprawdę nie będzie przeszkadzało, że zarabiam? Jest też opcja żeby zrobić działalność na żonę, która nie pracuje (ale wtedy ten nieszczęsny ZUS). Choć może wtedy ona skorzysta z "promocji" w ZUS?

Dzięki z góry za rady osób doświadczonych pod tym kątem. Jak widzę jest tu Was sporo.
    Przepisy i teorię łatwo sprawdzić, ale wiadomo jak to w Polsce w rzeczywistość wygląda , więc opinie potwierdzone realnym doświadczeniem są bezcenne.

Pozdrawiam przedsylwestrowo,
    Maciek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciex Zobacz posta
    I pytanie z innej beczki, ale "w temacie" - rozumiem że jak pracodawca pokrywa mi ZUS to zakładając firmę jako dodatkową działalność, dodatkowego ZUSu już nie muszę płacić?
    Wówczas musisz opłacać ub.zdrowotne od prowadzonej działalności.
    A jak wtedy z ew. dotacjami UE? naprawdę nie będzie przeszkadzało, że zarabiam? Jest też opcja żeby zrobić działalność na żonę, która nie pracuje (ale wtedy ten nieszczęsny ZUS). Choć może wtedy ona skorzysta z "promocji" w ZUS?
    Nie możesz zarabiać, bo wówczas nie jeteś bezrobotny - czyli nie dostaniesz dotacji. A żona może opłacać niższy ZUS, jeżeli spełnia odpowiednie wymagania (np. nie prowadziła działalności gosp. w ciągu ostatnich 60 m-cy).

Domyślnie

A mógłbyś rozwinąć ten temat? (chyba nie ma co osobnego wątku zakładać..)
    Masz może jakieś namiary na te firmy? Jakich pieniędzy można się spodziewać? Intersuje mnie dość spora kwota(nawet jak częściowo zwrotna, zawsze lepsze to niż kredyt).
    To ja ci odpowiem
    Od niewielkich kilkunastu tysiecy do nawet kilku mln Euro. wszystko zalezy od wielkosci przedsiewziecia no i od twojego wkladu w biznes.

Wiekszosc firm consultingowych sie tym zajmuje. Dla przykladu w Katowicach jest kilkanascie. Do wyboru do koloru

Jest to jednak trudna zabawa i samo wypelnienie wielostronnicowego wniosku, ktory moze zostac odrzucony mimo
    swietnego argumentowania za brak kropki i przecinka to szokoza ;-(

Musisz placic czesc. Ale ile dokladnie to mozesz sam zapytac wlasnie w ZUS
    >>> Pozdrawiam <<<

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Don_Pedro_123 Zobacz posta
    Wówczas musisz opłacać ub.zdrowotne od prowadzonej działalności.
    dzięki, no samo zdrowotne to już nie są aż takie pieniadzę jak ZUS. przynajmniej na etacie ten ZUS to wysokie kwoty, a zdrowotne to już jakieś znacznie mniejsze. Mm nadzieję że tak samo jest przy działalności (prowadziłem jakieś 18 lat temu, więc od tego czasu się zdążyło wszystko ze 100 razy zmienić..)

Cytat Zamieszczone przez Don_Pedro_123 Zobacz posta
    Nie możesz zarabiać, bo wówczas nie jeteś bezrobotny - czyli nie dostaniesz dotacji. A żona może opłacać niższy ZUS, jeżeli spełnia odpowiednie wymagania (np. nie prowadziła działalności gosp. w ciągu ostatnich 60 m-cy).
    No ja tutaj miałem na myśli to o czym pisał prz3mo, że ponoć są dotacje gdzie nie trzeba być bezrobotnym, ale może np trzeba jakieś inne warunki spełaniać mało zarabiać albo prowadzić długo firmę itp.A może mu chodziło o też nie trzeba być zarejestrowanym oficjhalnie bezrobotnym, ale pracować nie można? JA zrozumiałem że można pracować a dotację też dostać...

Mam kilka fajnych pomysłów na firmę, ale potrzebuję dość poważnych pieniędzy i szukam źródeł finansowania - jakby co to kredyt zawsze dam radę wziąć, ale to nie jest idealne rozwiązanie.

Co do dotacji dla bezrobotnych no to oczywista oczywistość że nie dostanę, nawet bym nie śmiał komuś odbierać co mi się nie należy.
    A żona nie prowadziła działalności, pracowała tylko na umowę-zlecenie, więc rozumiem, że ma szansę na ten niski ZUS. Super. Ma nadzieję że to nie zależy od terminu rozpoczęcia działalności.

Domyślnie

Z tego, co pamiętam, to większość dotacji inwestycyjnych dla prowadzących działalność polega na układzie 50/50, czyli Ty pół i oni pół - tylko najpierw Ty wykładasz całość, a oni Ci później refundują te 50%. Ale pewnie są też inne...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Igorsky Zobacz posta
    To ja ci odpowiem
    Od niewielkich kilkunastu tysiecy do nawet kilku mln Euro. wszystko zalezy od wielkosci przedsiewziecia no i od twojego wkladu w biznes.

Wiekszosc firm consultingowych sie tym zajmuje. Dla przykladu w Katowicach jest kilkanascie. Do wyboru do koloru

Jest to jednak trudna zabawa i samo wypelnienie wielostronnicowego wniosku, ktory moze zostac odrzucony mimo
    swietnego argumentowania za brak kropki i przecinka to szokoza ;-(
    co do kwot to super, jakieś 100 tys EUR by wystarczyło na początek po co od razu te miliony.

Co do trudności wnisoków to włąśnie wiem, Przemo pisał coś o firmach które te wnioski robią za kogoś..
    i co, mimo to są odrzucane? Może masz na myśli firmy, które te wnioski przyjmują..
    A tu chodziło o takie, co pomogają tak napisać wniosek żeby go przyjęli i zaakceptowali..

Cytat Zamieszczone przez Igorsky Zobacz posta

Musisz placic czesc. Ale ile dokladnie to mozesz sam zapytac wlasnie w ZUS
    No to rzeczywiście muszę zapytać w ZUS, bo Wasze zeznania są sprzeczne.
    No ale nie o to mi chodziło, żeby latać po ZUSach -nie mam czasu na latanie po urzędach to są wstępne przymiarki, więc dlatego pytam tutaj..i to yuylko dlatego że pojawił się taki wątek i mnie zainteresował..

Swoją drogą ja płacę w roku maksymalny dopuszczalny ZUS pod kiniec roku przestają mi go ściągać, to chyba w tej sytuacji już nawet nie mogę więcej choćbym chciał?
    Czy działalność obowiązują inne prawa? a może właśnie miałęś na myśli to zdrowotne o którym pisał kolega post wyżej?

No nic, tak czy siak wielkie dzięki zaodpowiedzi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotone Zobacz posta
    J
    12 mc zaprzyjazniona księgowa 1500
    he he to ja bedę 1500 do przodu, bo moja księgowa maluje sobie w drugim pokoju paznokcie. a tak na poważnie nie otwieram firmy o to, żeby dostać sprzęt, a później przez rok płacić zus i nie wystawić żadnej faktury i cieszyć się, że mam sprzęt za 15 k. mam zapewnione dochody z fotografii i tak czy tak, więc jak mam dostać w sumie za free d300 i kilka innych zabawek to czemu nie??

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów