Close

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 60

Wątek: Firma przez PUP

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ram Zobacz posta
    Akurat w tym temacie się znam w przeciwieństwie do innych tego forum (fotograficznych) i się całkowicie mylisz. Tak jak wyjaśnia kolega Don_Pedro, bierzesz wszystko na fakturę imienną a nie firmową,
    skoro nie na firmę, to nie ma problemu przy likwidacji, OK.

Jacek_Z sprzęt nie był produkowany w UE? Czyli rozumiem, że chodzi Ci o jakąś chińszczyznę itd? Ale przecież większość sprzętu elektronicznego nie jest produkowana a 30% środków idzie przeważnie na takowy sprzęt.
    Co do tych kredytów to w Twoim UP postawili takie wymagania??? Bo pierwszy raz słyszę żeby coś takiego ktoś o tym wogóle wspominał. Wogóle spróbowałeś złożyć, czy po prostu poddałeś się w przedbiegach?
    dlaczego chińszczyznę? japonia też nie jest w UE, a mi chodziło m.in o sprzet japoński.
    To nie było w UP, a w jajkiejś instytucji (państwowej) zajmującej się własnie dofinansowaniem z UE - jeszcze przed naszym wstąpieniem do unii - było to z funduszu Phare o ile dobrze pamietam. Z tego co wiem rózne dofinansowania mają rózne zasady i nie nalezy wymogów stawianych w jednym miejscu rozciągać na wszystkie środki pomocowe, o czym w ostatniej linijce pisałem.
    Ja swoją sprawę rozeznawałem bardzo dokładnie i wyszło mi, że mam nikłą szanse by uzbierać za wniosek wymagane 40 punktów - właśnie ze względu na to, że nie dostane punktów za pochodzenie sprzętu, za brak wiarygodności kredytowej itp. To czego nie spełniałem nie było dyskwalifikujące, ale kilka czynników naraz - i wyszło na to, że nie dostanę, wniosek za słaby. Może dzisiaj, z innych środków bym się załapał. Z tym, że mi już niewiele potrzeba - d3 i tyle.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    To nie było w UP, a w jajkiejś instytucji (państwowej) zajmującej się własnie dofinansowaniem z UE - jeszcze przed naszym wstąpieniem do unii - było to z funduszu Phare o ile dobrze pamietam. Z tego co wiem rózne dofinansowania mają rózne zasady i nie nalezy wymogów stawianych w jednym miejscu rozciągać na wszystkie środki pomocowe, o czym w ostatniej linijce pisałem.

No właśnie, pierwotne założenia a to co później się dzieje w praktyce żadko ma z sobą wiele wspólnego. Może i kiedyś były takie założenia, ale z tego tytułu przyznawano tak mało dotacji, że roczne przydziały z uni wydawano naprawdę w nikłych procentach. Obecnie PUP stara się tak wspomóc aby wszyscy składający dostawali dofinansowania. Obecnie w PUP przyznawanych są dotacje na dużą większość składanych wniosków i odpadają naprawdę idiotyzmy. Także proponuje jeszcze raz się rozeznać jeśli potrzebujesz D3. Widziałem, że na aparaty odrzucali, ale odrzucili np. fryzjerce która sobie w dotacji na zakład fryzjerski napisała aparat fotograficzny Ale w Twoim przypadku jak się domyślam aparat będzie fundamentem działalności i w takiej sprawie nie powinieneś mieć problemów. Zainteresuj się może znowu, bo warto a naprawdę masa środków jest niewykorzystanych i dlatego ludzie z PUP a także z innych rodzajów dofinansowania są bardzo pomocni bo im też szkoda żeby polacy nie dostali, bo i co im zależy, wolą to rozdysponować.

Domyślnie

mówisz o środkach dla firm, które działają, a nie o środkach dla bezrobotnych jak rozumiem?
    mam sporo sprzętu, którym i tak mozna robć (skoro robię to od lat) ale wymana oświatlenia studyjnego na np hensela ewentualnie bowensa, albo dodatkowy D3 i jakaś optyka 14-24, 24-70, 200-400, cyfrowa ścianka ZD do mamiyi, dobry monitor Eizo - to juz się robi naprawdę poważna kwota (jak dla mnie). "Unia" zwraca 50% - tak?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Obecnie PUP stara się tak wspomóc aby wszyscy składający dostawali dofinansowania.
    Startowałem do programu dwa razy, ostatnio nawet byłem na liście rezerwowej, kolejna próba w marcu o ile UP sie wyrobi ze znaleźieniem firmy która poprowadzi całą operacje. Mam nadzieję że w końcu sie załapie

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Nie, cały czas mówiłem o dofinansowaniu z PUP dla bezrobotnych. Dofinansowań jest bardzo dużo, jeśli interesuje Cię dofinansowanie na działającą już firmę, to są już działające i nowe wdrażane. Jeśli chodzi o ten zwrot, to dokładnie chyba chodzi o 60% kredytu. Bierzesz kredyt inwestycyjny na firmę, nawet na 200 tyś zł, dostajesz bardzo korzystne oprocentowanie, zaczynasz spłacać kredyt dopiero po paru miesiącach i unia pokrywa 60% kredytu, to są niesamowicie korzystne warunki i szansa dla firm które już działają i wiedzą co konkretnie potrzebują do rozwinięcia skrzydeł.
    Wilus ale którego dofinansowania nie dostałeś?

Domyślnie

Wilus ale którego dofinansowania nie dostałeś?
    ...tego unijnego które jest dostępne dla pracujących, u nas w Siedlcach podczas rekrutacji była nawet rozmowa z psychologiem, w innych oddziałach UP też tak jest?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Ale o jaką kwotę? Bo dla pracujących jest o 20 tyś zł ale to jest konkurs, który prowadzi firma zewnętrzna na zlecenie uni, zresztą też nieźle zarabiają te firmy z funduszy uni, wystarczy wygrać przetarg. Tam musisz byc po odbytym szkoleniu i napisanym biznesplanie wybrany np jako 3 z 15 którzy przeszli szkolenie. Ja pisałem o dotacjach dla zarejestrowanych bezrobotnych w PUP w wysokości około 13 tyś zł (obecnie). W przypadku tego dofinansowania nie przechodzisz wcześniej żadnych szkoleń tylko przynosisz przynosisz wypełniony ich formularz na biznes plan i do miesiąca masz odpowiedź (to wszystko), w wszystkich znanych mi przypadkach było zatwierdzone pozytywnie, gdyż podania były napisane z sensem, to wszystko.

Domyślnie

Właśnie zaczynam ubiegać się o dotację z Fundacji gospodarczej (unijna kasa) - zasady są proste - oni dają 16tyś, wkład własny 5.5 tyś oprócz tego przez 6 miesięcy płacą jeszcze 700zł ZUS. Na 20 miejsc chętnych 26 więc jestem dobrej myśli. Mam więc pytanie - czy ktoś był by w stanie podesłać mi na mail-a swój biznes plan - szczerze mówiąc nie wiem jak mam zabrać się do pisania go. Mam przejść jakieś kursy - ale już dziś powiedziano mi że projekt ten najpóźniej musi zostać zakończony w maju, a do 15 lutego muszę mieć komplet dokumentów. Jeśli ktoś jest zainteresowany szczegółami ( w grę wchodzi byłe woj, ciechanowskie tj zameldowanie) proszę pytać.

Acha kwota 16 tyś jest bezzwrotna, po zakończeniu projektu tj po 6 miesiącach nikogo nie obchodzi co stanie się z firmą.

Domyślnie

W tym roku będzie można dostać do 40 tysięcy złotych dotacji na rozpoczęcie działalności gospodarczej.
    Można poczytać tu
    Dobry fotograf to i Nikonem potrafi zrobić zdjęcie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zorki Zobacz posta
    W tym roku będzie można dostać do 40 tysięcy złotych dotacji na rozpoczęcie działalności gospodarczej.
    Można poczytać tu
    Za te akurat dotacje sa odpowiedzialne Urzędy Marszałkowskie, które to na drodze przetargów wyłaniają firmy odpowiedzialne za dalsze udzielanie tych dotacji. Tak więc jak ktoś chce 40 tysi, to w pierwszej kolejności do swojego lokalnego Urzędu Marszałkowskiego powinien dzwonić i pytać się, czy w tym roku już zostały wyłonione firmy, odpowiedzialne za dotacje.
    Swoją drogą to na jakim Wy ludzie świecie żyjecie? Te dotacje (do 40 tys) udzielane są już od 2005 roku, a Wy teraz odkrywacie Amerykę?!
    pozdrawiam

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów