Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 60

Wątek: Firma przez PUP

Domyślnie

Kilka słów ode mnie:
    - W Bydgoszczy na kurs trwający 2 tygodnie i zakończony egzaminem czekałem 2,5 miesiąca. Na kursie masa głupot i kilka spraw ciekawych. Instruktaż do pisania biznes-planu i wniosku.
    - Tak naprawdę nie musisz posiadać żadnych własnych środków (pieniądze, sprzęt itp.), ale warto podać, że masz na opłaty rejestracyjne firmy, oboiązkowe ubezpieczenie zakupionego sprzętu(nie jest pokrywane z dotacji) i "koszty manipulacyjne" (np. ustanowienie zabezpieczenia przyznanych środków). Jeżeli jednak masz np. komputer, samochód lub jakiś aparat, to warto o nim napisać - niekoniecznie trzeba go wnosić aportem do firmy (ja tak napisałem)
    - Biznes-plan musi mieć sens chociażby na papierze, bo to będzie oceniane przez komisję na egzaminie oraz przy przyznawaniu dotacji. Później już nie będziesz z tego rozliczany.
    - Pomocne jest wszelkiego typu doświadczenie w profilu zgodnym z firmą, posiadane zezwolenia itp., oraz przyobiecane na przyszłość umowy o współpracy.
    - W biznes-planie i we wniosku (są ściśle określone wzory) wpisujesz to, co chcesz kupić, czyli sprzęt i towary handlowe (te ostatnie do wysokości 25% dotacji). Podajesz ceny i źródło zakupu. Środki możesz wydatkować do 30 dni po rozpoczęciu działalności, a rozliczasz się z PUP do 60 dni od rozpoczęcia działalności. Firma powinna ruszyć do 30 dni po przyznaniu dotacji, ale nie jest to konieczne (ja otwierałem prawie po 2 m-cach). Ważne, żeby ta data była podana we wniosku.
    - Po egzaminie składasz wniosek i czekasz na decyzję. Jeżeli jest pozytywna, to jedziesz do PUP, podpisujesz umowę, załatwiasz zabezpieczenie i dostajesz kasę na konto + wspomniany plakacik i naklejki.
    - Na wszystko bierzesz imienne faktury. Zakupiony sprzęt nie stanowi majątku firmy.
    - Po wydaniu całej kasy, a przed upływem 60 dni od rozpoczęcia działalności, zbierasz papiery i jedziesz rozliczyć się z PUP.
    - Otrzymane nalepki naklejasz na zakupiony sprzęt (ja na 16 pozycji dostałem 9 nalepek - no nie nakleję ich na aparat, szkło ani na sabinę. Jak dobrze umotywujesz, to przejdzie).
    - Umowa trwa rok, bo przez taki okres jesteś zobowiązany prowadzić firmę. Po tym okresie piszesz wypowiedzenie i umowa jest rozwiązywana. W trakcie tego roku PUP ma prawo przeprowadzić kontrolę i wówczas musisz im pokazać zakupiony i oklejony sprzęt.

To tak w skrócie...
    Ostatnio edytowane przez Don_Pedro_123 ; 30-12-2007 o 15:13

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotone Zobacz posta
    P.S - Jednym z warunków jakie stawiał PUP było wydanie pieniędzy przed otwarciem działalności, i żeby faktury były na osobę fizyczną a nie na firmę (żeby nie odliczać vatu i dochodowego), ale jeśli firma jest jednoosobowa, to ma ten sam NIP co właściciel, czyli ten sam nip co jest na fakturach, i każda księgowa bez problemu wciągnie to w koszt na "otwarcie działalności"
    Jeżeli tak zrobisz, to już po Tobie. Tym bardziej, że podpisujesz stosowny kwit. Dotacja nie stanowi źródła Twojego dochodu, więc nie jest opodatkowana. Co za tym idzie, nie możesz zakupionego sprzętu wciągnąć do firmy (czyli odpisać VATu, poddać amootyzacji itp.), bo siągnąłbyś przychód poprzez uzyskanie środków z odpisu kosztów/podatku należnego.
    Jeżeli to zrobisz, to masz na karku US i PUP - czyli tracisz dotację, spłacasz odsetki ustawowe i płacisz karę.
    Ostatnio edytowane przez Don_Pedro_123 ; 30-12-2007 o 15:10

nin
    Gość

Domyślnie

a jak sie to ma do oprogramowania
    zalozmy ze chcee kupic programy za 10k zl bo one sa mi nie zbedne do dzialania i na nich bedzie sie opierala moja dzialalnosc
    na programy tez przyznaja dotacje ?

Domyślnie

Tak, można kupić programy - ja kupiłem CaptreNX. Wszystko musi się "trzymać kupy" - jeżeli obronisz biznes-plan, a i wniosek będzie sensowny, to przejdzie.

Domyślnie

dodam też coś od siebie, w Sieradzu od momentu zarejestrowania się jako bezrobotny, uzyskanie dotacji zajęło mi 2 miesiące, ale głownie z powodu iż grzebałem się z żyrantami, kurs był jednodniowy w dniu podpisywania ostatecznej umowy, w moim planie zakupów były PS, Tamron 17-50, D80 i laptop, plan został przyjęty bez zastrzeżeń, aczkolwiek była u mnie komisja sprawdzająca czy posiadam sprzęt który podałem jako wkład własny, wszystko kupowałem na faktury i tylko je sprawdzano,
    co 3 miesiące muszę dostarczać z ZUSu i skarbówki zaświadczenia że nie zlikwidowałem działalność, właśnie minął mi rok i w styczniu dokonam ostatecznego rozliczenia
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotone Zobacz posta
    ..Dofinansowanie wyniosło 500% średniej krajowej, dwa lata temu było to 11500 pln
    .........................................z rachunków wynika że roczne koszty to ok 5000,
    ...........................................a sprzętu po zamknięciu firmy zostaje za 12000pln....no i jak sie nie opłaca jak się opłaca.
    coś się nie zgadza, czy może coś przeoczyłem ?
    ff

Domyślnie

Wszystko sie zgadza, bo te 11k zl MUSISZ wydac, a na oplaty za wynajem pomieszczenia, ZUSy, ksiegowosc i swoj "chleb" musisz zarobic - jak kolega powiedzial - przez rok sie utrzymasz i sprzet jest Twoj... wiec dodatkowy bonus/nagroda za rok uczciwej pracy.... nie ma nic za darmo

Domyślnie

optymiści, nie wiem czy wiecie, ale jak zamykacie firmę, a macie sprzęt na stanie, to musicie za to też zapłacić skarbówce. Powinnście go sprzedać, to co za to dostaniecie to wasz opodatkowany dochód, trzeba też oczywiście odprowadzic VAT od sprzedanych sprzętów. Ludzie kombinują i sprzedaja go na niby i za przysłowiowe grosze, ale to może powodowac kontrolę US.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Ale zdajsie ten sprzęt nie byl amortyzowany, ani nie był od niego odliczny vat? Tak było w wcześniejszym poście?
    Więc skarbówka nie powinna się przyczepić.

Jest to tylko dodatkowa zachęta, aby spróbować "żyć na swoim". Nikt chyba nie planuje zrobić tego tylko dla "sprzętu"

Domyślnie

Jacku - nie ma problemu, bo nie masz tego sprzętu na stanie firmy - kupujesz go prywatnie i nie wolno Ci go wliczyć w koszty, w związku z czym przy zamknięciu działalności nie masz go jako składnik remanentu likwidacyjnego.

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów