Kilka słów ode mnie:
- W Bydgoszczy na kurs trwający 2 tygodnie i zakończony egzaminem czekałem 2,5 miesiąca. Na kursie masa głupot i kilka spraw ciekawych. Instruktaż do pisania biznes-planu i wniosku.
- Tak naprawdę nie musisz posiadać żadnych własnych środków (pieniądze, sprzęt itp.), ale warto podać, że masz na opłaty rejestracyjne firmy, oboiązkowe ubezpieczenie zakupionego sprzętu(nie jest pokrywane z dotacji) i "koszty manipulacyjne" (np. ustanowienie zabezpieczenia przyznanych środków). Jeżeli jednak masz np. komputer, samochód lub jakiś aparat, to warto o nim napisać - niekoniecznie trzeba go wnosić aportem do firmy (ja tak napisałem)
- Biznes-plan musi mieć sens chociażby na papierze, bo to będzie oceniane przez komisję na egzaminie oraz przy przyznawaniu dotacji. Później już nie będziesz z tego rozliczany.
- Pomocne jest wszelkiego typu doświadczenie w profilu zgodnym z firmą, posiadane zezwolenia itp., oraz przyobiecane na przyszłość umowy o współpracy.
- W biznes-planie i we wniosku (są ściśle określone wzory) wpisujesz to, co chcesz kupić, czyli sprzęt i towary handlowe (te ostatnie do wysokości 25% dotacji). Podajesz ceny i źródło zakupu. Środki możesz wydatkować do 30 dni po rozpoczęciu działalności, a rozliczasz się z PUP do 60 dni od rozpoczęcia działalności. Firma powinna ruszyć do 30 dni po przyznaniu dotacji, ale nie jest to konieczne (ja otwierałem prawie po 2 m-cach). Ważne, żeby ta data była podana we wniosku.
- Po egzaminie składasz wniosek i czekasz na decyzję. Jeżeli jest pozytywna, to jedziesz do PUP, podpisujesz umowę, załatwiasz zabezpieczenie i dostajesz kasę na konto + wspomniany plakacik i naklejki.
- Na wszystko bierzesz imienne faktury. Zakupiony sprzęt nie stanowi majątku firmy.
- Po wydaniu całej kasy, a przed upływem 60 dni od rozpoczęcia działalności, zbierasz papiery i jedziesz rozliczyć się z PUP.
- Otrzymane nalepki naklejasz na zakupiony sprzęt (ja na 16 pozycji dostałem 9 nalepek - no nie nakleję ich na aparat, szkło ani na sabinę. Jak dobrze umotywujesz, to przejdzie).
- Umowa trwa rok, bo przez taki okres jesteś zobowiązany prowadzić firmę. Po tym okresie piszesz wypowiedzenie i umowa jest rozwiązywana. W trakcie tego roku PUP ma prawo przeprowadzić kontrolę i wówczas musisz im pokazać zakupiony i oklejony sprzęt.
To tak w skrócie...
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami