Szukaj
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
ja śmigam na 2 GB SanDisk-ach serii Extreme III, spisują się rewelacyjnie ale maja jeden mały szkopół, mianowicie przy max ustawnieniu NEF-a, wchodzi do 90 zdjeć, a to w plenerze boli bardzo boli
wiec karty polecam, nawet bardzo nie ma zadnych opóznień z tym że proponuje pomyśleć conajmniej o 4 GB
Goraca polecam karte 4 gb Lexar Professional UDMA 300X, jest szybsza od Extreme IV.
Wczesniej mialem Extreme IV, ale miala bledy i oddalem do sklepu.
jesli chodzi o karty to najlepsze sa austriackie Piatnik![]()
Nie przesadzajmy Krzysztof... 2GB albo 4 GB to często jak się robi serię w nfach zdecydowanie za mało. Ja od czasu d2x nie kupuję już mniejszych CFek niż 8GB i nie uważam tego za przejaw nadludzkiej odwagi ani nadmierne ryzykanctwo. Wychodząc z założenia że karta zwali się totalnie i stracę wszystkie zapisane na niej zdjęcia, powinienem mieć worek 0.5 albo 1gb. A i tak nie wiem czy nie przepadną akurat te najbardziej wartościowe zdjęcia.
Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 14-12-2007 o 13:28
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
no owszem, wypadki sie zdarzaja i mozna stracic i dorobek z 1 gb karty, wiec co to za roznica ..no chyba, ze ilosciowa ale wartosciowa tez trzeba brac pod uwage..o ile oczywiscie o to Ci Krzysztofie chodzilo ale jezeli o cos innego to ja nie wiem dlaczego 16giga to niebezpieczne extremum ..
"Używaj serca i umysłu po to, aby wspomagać siebie i bliźnich dobrym słowem, życzliwością i budzić w nich zachwyt dobrem."
własnie o to mi chodziło... z 2 GB z 4 GBto nie z 16
i nawet niekoniecznie 'na zawsze' bo jesli nie padło zasilanie karty - to na 95% fotki sie odzyska, ale po jakims czasie. Ja robie w terenie i wysyłam zdjecia natychmiast po pracy - jak mi padnie karta zawsze cos znajde na trzech innych, jak mi padnie taki gigant... kaplica. A padły mi juz dwukrotnie - mimo ze ponizej Lexara i Sandiska nie schodze.
Paweł no nie mów ze 2 GB to mało, juz chyba wiecej niz ja robie na wyscigu w serii to sie nie da- z d200 miałem około 200 NEFów z JPG. O samych JPGach nawet nie wspominam... to 4 karty to prawie tysiac zdjec - no bez przesady...
![]()
Skontaktuj się z nami