Close

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 89

Domyślnie

oj co racja to racja - 2GB to tylko 100 rawow - czasem bywa za malo. szybsza karta to tez duza wygoda.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arcyszpieg Zobacz posta
    Witam!
    Jaką kartę zalecacie do D300?
    SanDisk Extreme III czy IV?

Pierwsza ma 20 MB/sek. zapisu. Druga 40 MB/sek. A może wystarczy 5 MB/sek.??????
    Już o tym było.... Wystarczy przeszukać forum...
    Np. wątek http://nikon.org.pl/showthread.php?t=43729
    De czy'sta + szkliwo

Domyślnie

skleiłem
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Ja też o to pytałem, to chyba nawet jest mój wątek właśnie!

Ostatecznie wybrałem Extreme III 8GB x 2 szt i jestem zadowolony.
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    skleiłem
    Dziękuje za przeklejenie, źle poszukałem i stąd moje pytanie.

Gaduła Awatar NBA
    Miasto
    Jarocin, Wielkopolska

Domyślnie

Kupiłem D300 i w wyczyszczonej kieszonce wysupłałem tylko na kartę Lexar Premium Series 80xSpeed 12mb/sec. Używał ktoś takiej? Wg mnie jest ok (po kilku próbach zaledwie), ale może ktoś ma inne zdanie...

Domyślnie

To znaczy ja powiem tak, ze jest roznica w porownaniu do karty z UDMA. Przy czym to bedzie mialo przelozenie w praktyce dla kogos kto robi duza ilosc zdjec w serii. Wtedy na karcie z UDMA widac jak aparat szybciutko nam zapisuje na karte i bufor sie doslownie ekspresowo zwalania. (nawet przy raw+jpg z najlepsza jakoscia). Gdy robilem w takim ukladzie zdjecia z predkoscia ok 2 klatek na sekunde to bufor sie nie zapelnial bo aparat zdazyl zapisywac wszystko na biezaco. Sekunda na przekadrowanie costam... juz nam aparat zapisze nastepne 2-3 zdjecia z bufora.

Moim zdaniem szybkosc karty trzeba sobie dopasowac pod to co i jak fotografujemy. Jak chcemy duzo i nam sie spieszy to ma to sens... jak bedziemy sobie kontemplowac i komponowac i zrobimy kilka zdjec, pozniej znowu kontemplacja i znowu kilka zdjec, to duzej roznicy w praktyce nie odczujemy.

Cenowo Lexary x300 kosztuje circa 100 pln za 2 gb, 150 pln za 4 gb i 300 pln z 8gb, takze nawet przy ograniczonym budzecie cos
    da rade sobie dopasowac.

Moim skromnym zdaniem ten Lexar tak na oko, biorac pod uwage rozmiar fotek i predkosc oprozniania bufora, zapisuje w aparacie
    realnie z predkoscia cos w okolicach 20-25 mb/sek. Oczywiscie to tylko takie 'oszacowanie na oko'. Zadnych laboratoryjnych testow
    nie przeprowadzalem.
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 02-09-2008 o 23:48

Domyślnie

ja ładuja karty w zależności co robie. Jak sporo zdjec ale bez serii to (wolne jak na d300 microdrivy, ale pojemne), jak nefy to mam sandiski ultra II i dają rade. Jeszcze czeka mnie zakup jakieś UDMA z 8 GB do sportu.

Domyślnie

Mam Extreme III 8GB i 4GB. Extreme IV są szybsze w zapisie, tylko nie pamiętam o ile - chyba 5 mb/s, no i niestety droższe. Jakiś czas temu kupowałem EIII 4GB dla siebie i EIV 2GB dla znajomej, różnica w cenie ok. 10 PLN między tymi kartami (zzakup w Elektro World).
    NIKON D300 + D80 + zestaw gadżetów wszelakiej maści.
    Najwyższa pora odkurzyć sprzęt póki jeszcze wiadomo gdzie leży... ehhh....http://www.flickr.com/photos/maciej_ziolkowski/

Domyślnie

ja posiadam Extreme III 8 GB i polecam. Zero problemów, w miarę szybki zapis, zbieram na E IV, ale to jeszcze potrwa..

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów