Close

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 89

Domyślnie

Coolwalker to był taki wynalazek bez sensu, bo 20 GB to zdecydowanie za mało jak na dłuższy wyjazd.
    Oczywiście, że więcej kart. Takich po 4 i po 8 GB każda , a do tego databank na 80 - 100 GB.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztof jot Zobacz posta
    - licznik nigdy nie pokazywał i pokazywał nie będzie ilości dla RAWa skompresowanego, bo on nie wie ile zajmie miejsca taki plik skompresowany.
    Chcesz powiedzieć, że producent nie zna algorytmu kompresji?
    Przecież na tej samej zasadzie szacowane są jpgi - wielkość pliku również nie jest do końca przewidywalna.
    Nie wiem czy pamiętasz pierwszą wersjię oprogramowania D70 - było dokładnie to samo. I jakoś dało się poprawić. A błąd rzędu 40% to chyba trochę za dużo na dupochron.
    Pozdrawiam
    Jarek Piekarski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josoko Zobacz posta
    Przy okazji tego wątku znalazłem ciekawą rzecz - D300 nie uwzględnia kompresji w NEFach i podaje taką samą liczbę zdjęć przy kompresji bezstratnej i bez kompresji. Czyli oszukuje
    Dla 8G podaje 394 sztuki, a z prostej arytmetyki wynika, że powinno wejść ponad 500.
    też mi nowość.... w D200 jest tak samo..... pisze że można zrobić 290 fotek a robie 400
    więc chłopie ameryki nie odkryłeś....
    D200+N 50mm f/1.8+SB-800.

Domyślnie

Dzięki za wszystkie podpowiedzi! Dużo mi się rozjaśniło.

A czy ktoś może mi powiedzieć, czym się różni w praktyce zwykła karta CF od microdrive???
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacekmarysienka Zobacz posta
    A czy ktoś może mi powiedzieć, czym się różni w praktyce zwykła karta CF od microdrive???
    Microdrive to swego rodzaju bardzo maly dysk - ma większe ryzyko uszkodzenia mechanicznego oraz większe zapotrzebowanie na prąd.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calme Zobacz posta
    Microdrive to swego rodzaju bardzo maly dysk - ma większe ryzyko uszkodzenia mechanicznego oraz większe zapotrzebowanie na prąd.
    W uzupełnieniu dodam, że swego czasu microdrive to był jedyny sposób na dużą pojemność. W czasach gdy Karty CF osiągały niebotyczne pojemności rzędu 128 MB, microdrive IBM o pojemności 1GB to było coś.

W dzisiejszych czasach stosowanie pamięci microdrive raczej mija się z celem.
    X-T10, XF35, XF18-55, MK320

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Coolwalker to był taki wynalazek bez sensu, bo 20 GB to zdecydowanie za mało jak na dłuższy wyjazd.
    Oczywiście, że więcej kart. Takich po 4 i po 8 GB każda , a do tego databank na 80 - 100 GB.
    tak gwoli scisłosci, to 30 GB. Pojemność wystarczajaca, ale czas zgrania karty 2 - 4 GB to juz faktycznie wynalazek bez sensu.

a z dyskiem 80-100 GB to ja zdecydowanie preferuje notebooka 13"-14"... no, ale kazdy ma swoja filozofię

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztof jot Zobacz posta
    ..no, ale kazdy ma swoja filozofię
    laptop swoją drogą, ale to czeka w bazie, tam gdzie noclegi. A na plażę (fot modelki) jedna i tak juz ciężka torba.
    Ostatnio jechałem na sesję z trzema torbami - jedna z systemem małoobrazkowym, druga z 6x7 i trzecia z laptopem. Ramion zabrakło. Dobrze, że nie musiałem targac statywu.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

to modelek nie miałeś???
    sprzęt mieszany ciągłe zmiany

Domyślnie

polecam transcendy 120x najlepiej 8GB - świetna karta za rozsądną cenę. Zauwazalnie szybsza niż extreme III i tylko minimalnie ustępuje lexarowi x300 UDMA
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów