Close

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 89

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    mam nadzieję, że działają karty większe niż 8GB ???
    Co z Sandiskiem EXTREME 12 czy 16 GB?
    Jak działają z D200 to czemu miałyby nie działać z D300 ?
    Na razie na stronie Sandiska nie ma jeszcze D3 i D300.

Domyślnie karta do D-300

właśnie kupiłem Nikona D-300 z ob. 17-55 f-2,8 , 85 f 1,8 i 50 f 1,4 zgodnie z zaleceniami sprzedawcy kupiłem
    kartę Lexar Profesional UDMA 300 x 4 GB. Wybór był dobry polecam tą kartę.
    Janek6

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josoko Zobacz posta
    Przy okazji tego wątku znalazłem ciekawą rzecz - D300 nie uwzględnia kompresji w NEFach i podaje taką samą liczbę zdjęć przy kompresji bezstratnej i bez kompresji. Czyli oszukuje
    Dla 8G podaje 394 sztuki, a z prostej arytmetyki wynika, że powinno wejść ponad 500.
    Tak samo jak w D200, Nikon przyjął, że licząc ilość "zdjęć do zrobienia" bierze "najgorszą" możliwość - czyli że raw się nie skompresuje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sever Zobacz posta
    Tak samo jak w D200, Nikon przyjął, że licząc ilość "zdjęć do zrobienia" bierze "najgorszą" możliwość - czyli że raw się nie skompresuje.
    W rzeczywistości taka możliwość raczej nie wystąpi dla kilkuset zdjęć. Więc należałoby zamiast słowa "przyjął" użyć słowa "olał"
    Pozdrawiam
    Jarek Piekarski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josoko Zobacz posta
    W rzeczywistości taka możliwość raczej nie wystąpi dla kilkuset zdjęć. Więc należałoby zamiast słowa "przyjął" użyć słowa "olał"
    Tak a jakby pokazywał optymistycznie 500 a wyszło 450 to zaczęłyby się procesy o utracone niepowtarzalne ujęcia i narzekania, że oszustwo i "olewanie" klientów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_ Zobacz posta
    Tak a jakby pokazywał optymistycznie 500 a wyszło 450 to zaczęłyby się procesy o utracone niepowtarzalne ujęcia i narzekania, że oszustwo i "olewanie" klientów.

myśle że w US&A dokładnie tak by było
    www.bartoszsklodowski.pl
    D300 + MB-D10 | D70s | T 12-24/4 | S 15-50/2.8 | N 50/1.4 | N 85/1.8 | N 70-200/2.8 VR | S 150/2.8 | SB600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacekmarysienka Zobacz posta
    (...)A jakich kart ty używasz, jeśli można spytać?
    Na razie jakiegoś bubla o pojemności 32MB bo nadal czekam na zamówioną kartę SanDisk Extreme III 4GB
    MarcinWilk

Domyślnie

EEee. ja wolę wersje "co najmniej tyle" niż "mniej więcej tyle"

Domyślnie

mam ochote odpowiedziec na kilka postów - to nie bede cytował, tylko tak:

- zdecydowanie bezpieczniej kilka mniejszych, niż mniej wiekszych
    - 2GB wystarcza, $ moim zdaniem to max dla skompresowanego RAW+JPG basic
    - licznik nigdy nie pokazywał i pokazywał nie będzie ilości dla RAWa skompresowanego, bo on nie wie ile zajmie miejsca taki plik skompresowany. Musisz sam to zbadać.. w D200 spokojnie mozna było przyjąc x2 przy skompresowanym RAWie

- jezu 8GB ? no ja kupuje tylko Lexara i SanDisca ale "pad" karty już zaliczyłem... nie ryzykowalbym

- rynek databanków - wręcz przeciwnie... właśnie sprzedałem Coolwalkera. Wole na jego miejsce trzy karty, no i wiadomo laptop niezbędny w pokoju hotelowym . a DLACZEGO ? równiez dlatego, że zgranie karty 4GB w databank trwa dość długo...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztof jot Zobacz posta
    - rynek databanków - wręcz przeciwnie... właśnie sprzedałem Coolwalkera. Wole na jego miejsce trzy karty, no i wiadomo laptop niezbędny w pokoju hotelowym . a DLACZEGO ? równiez dlatego, że zgranie karty 4GB w databank trwa dość długo...
    Wybacz, ale sprzedanie przez Ciebie Coolwalkera, nie mówi nic o rynku fotobanków, a jedynie o tym, że sprzedałeś Coolwalkera.

Pamięci flash, co prawda tanieją, ale potrzebne są coraz szybsze i bardziej pojemne, a tym samym droższe karty.

2 karty Compact Flash 8GB x300 Lexar (razem 16 GB) kosztują ponad 1000 zł, natomiast photobank VOSONIC VP8360 (80GB) kosztuje niecałe 1400 zł. Jeżeli ktoś potrzebuje dużej pojemności dzisiaj, tańszym rozwiązaniem będą karty o mniejszej pojemności i fotobank. W przyszłości to się zapewne zmieni, ponieważ jak napisałem na wstępie pamięci flash tanieją.
    X-T10, XF35, XF18-55, MK320

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów