Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 55

Wątek: D300 - 40d

Domyślnie D300 - 40d

Zawsze miałem Nikona D 70, D80 i chce zakupić D300 - ale jak porobilem foty 40D to pojawiło mi się pytanko?? po co przepłacać ponad 2 tyś za D300?? za LCD
    Foty z dwóch korpusów wychodzą na tym samym poziomie, a kto wie może 40D nawet lepsze chodzi oczywiście o wysokie iso.
    Jeżeli nie ? to może ktoś mnie oświeci bo mam dylemat!! 2 tyś to troche kasy można dolożyć i kupić całkiem dobre szkło. Myślę o tym bo mam możliwość przetestować te puszki na bardzo podobnych obiektywach, mam też możliwość wymiany szkieł na szkła Canona.
    Obiektywnie!
    Co Panowie o tym myślicie?

Domyślnie

Obiektywnie rzecz biorąc nikt nie podejmie decyzji za Ciebie - to Twoja kasa i Twoja decyzja

Zbanowany
    Miasto
    Lublin | Chodel

Domyślnie

bawliem sie zarowno d300 ( tak o Tobie mowie Calme ) jak i 40d, w canonie NIE podoba mi sie stanowczo ergonomia, naprawde.
    tez ma live wiev, tez duzy wyswietlacz, jesli zdjecia sa dla Ciebie porownywalne, ( ja nie porownywalem TAKICH SAMYCH ujec, wiec sie nie wypowiem ) chociaz ja nie lubie kolorystki canona, to mysle ze jesli nie masz sentymentow systemowych, bierz canona. wysokie iso naprawde uzywalne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maras1971 Zobacz posta
    Zawsze miałem Nikona D 70, D80 i chce zakupić D300 - ale jak porobilem foty 40D to pojawiło mi się pytanko?? po co przepłacać ponad 2 tyś za D300?? za LCD
    Foty z dwóch korpusów wychodzą na tym samym poziomie, a kto wie może 40D nawet lepsze chodzi oczywiście o wysokie iso.
    Jeżeli nie ? to może ktoś mnie oświeci bo mam dylemat!! 2 tyś to troche kasy można dolożyć i kupić całkiem dobre szkło. Myślę o tym bo mam możliwość przetestować te puszki na bardzo podobnych obiektywach, mam też możliwość wymiany szkieł na szkła Canona.
    Obiektywnie!
    Zanim pojawił się w sprzedaży d300, pisałem biorąc pod uwagę cenę, 40D to świetny aparat. Poznając dokładnie d300, twierdzę że jego funkcjonalność jest lepsza a jakość obrazowania obu puszek jest porównywalna. Czy warto Ci dopłacić do tej funkcjonalności musisz zadecydować sam. Dla mnie jest ona więcej warta niż 2000dopłaty.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Zakładając, że oprócz body masz jeszcze parę niezłych obiektywów to przesiadka może cię sporo więcej koszować. Tak napradę nikon albo canon to porownywalne systemy. Ale jeżeli weszłeś już głebiej w system to zmiana jest bolesna nie tyle ze względu na body ale na szklarnie. Jeżeli ten aspekt cię nie boli to wolny wybór.
    Ale ja tam wolę Nikona
    Czarny Rycerz zawsze zwycięża !

Domyślnie

Ja na przyklad nigdy nie kupie Canona z tego prostego wzgledu ze mi sie NAZWA nie podoba (serio)

Domyślnie

AF D300 to zupełnie inna bajka niż ten z 40D i nie wiem czy za sam AF nie warto dopłacić w D300 fajna opcja to możliwość "kalibracji" szkieł myślę że to też bardzo przydatna cecha, szczególnie jak ktoś lubuje się w sigmach
    o ergonomii i wygodzie pracy nie piszę bo to kwestia gustu i przyzwyczajeń
    jak robisz sport to D300 z grip-em wymiata no i solidność konstrukcji tu myślę że Nikon znacznie bardziej przykłada się do tego niż Canon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maras1971 Zobacz posta
    Obiektywnie!
    odpowiedz jest dziecinnie prosta d300

Domyślnie

Witam,

Dzisiaj macalem 40D, kolega z pracy kupil. Sprzecik fajny, szumy bardzo niskie na wysokim ISO. Zaskoczyla mnie waga body, myslalem, ze to bedzie jakas wydmuszka, a tu niespodzianka, porownujac do D200 sa podobne. AF bardzo szybki, life view i te wszytskie inne, nowe bajery.
    Ale jest jedna rzecz, ktorej nie moglem przeskoczyc podczas calo-dniowego macanka, ta piekelna ergonomia!!! Kto to wymyslil??? Tragedia!!!

Pozdrawiam
    D

Domyślnie

Witam!
    Jako były posiadacz krótko ale zawsze (2 miesiące, ok 800 zdjęć) 40D mogę napisać tylko - że to dobry korpus. Ale czy warto przepłacać i kopić D300 hm........
    MZ warto:
    lepszy "o niebo" AF,
    bardzo dobre LCD /w 40D jest irytujące/,
    dobrze działająca funkcja D-Lighting,
    świetny matrycowy pomiar światła, o wiele bardziej precyzyjny niż w 40D,
    dobra reprodukcja kolorów już z poziomu fabrycznych ustawień,
    bardziej "analogowy" obraz
    doskonała ergonomia
    precyzyjne dostrojenie AF

Osobiście w krótkim czasie "zakochałem się" ..........w tej puszce.../może żona mi wybaczy/
    Bardzo uniwersalna pucha do szerokiego spektrum zastosowań. Długo czekałem na taki sprzęt, 2 lat testowałem /czytaj kupiłem i posiadałem/ rożne puchy z różnych obozów, aż doczekałem się .....de300
    Ale i tak musisz sam sobie odpowiedzieć na to pytanie.........., jeśli możesz sobie pozwolić finansowo to zdecydowanie warto!

Pozdrawiam
    Yaro
    Ostatnio edytowane przez Yaro ; 13-12-2007 o 03:26
    foto, jazz & more .....

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów