Close

Strona 11 z 371 PierwszyPierwszy ... 9101112132161111 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 3702

Domyślnie Notka od użytkownika...

Witam serdecznie Szanownych Grupowiczów!
    Nawet nie miałem siły po drugiej odpowiedzi (tam gdzie przeważały: "bzdura" i "mit") czytać reszty i postanowiłem się bezpośredniu ustosunkować do całości.
    Może dwa słowa wstępu: jestem młodą osobą, fotografem, pracującą tylko i wyłącznie na komputerach Apple / MAC. Między innymi posiadam PowerMac G5 DC (Dual Core - ostatnia linia PPC) oraz MacBook Pro z procesorem Intela (C2D). Mam również Apple'owskie monitory jak i firm trzecich. Korzystam z aplikacji Apple'a tj. Aperture, iLive, iWork jak i Adobe Photoshop czy Phase One 4.
    Dokonując pierwszego poważnego zakupu komputera do pracy zdecydowałem się na Maka ze względu na jego:
    - wydajność (system plików, architektura, obsługa ponad 4 GB RAM, CoreImage...)
    - bezproblemowe działanie (praktycznie "bezobsługowe" w sensie "serwis software")
    - aplikacje (Aperture)
    - system operacyjny
    - rozwiązania sprzętowo - programowe i łatwość ich implementacji
    - systemowe zarządzanie barwą (ColorSync)
    Owszem, skrzynka nie była tania, ale komputer w 10 minut po otworzeniu podełka był gotowy i przystąpiłem do obróbki zdjęć. I taka jest właśnie filozofia całości. To po prostu działa.
    Każdy kto porównuje komputery Apple (od czasu ery Intela) i PC na zasadzie tabelki z parametrami i ceną oczywiście, będzie się pukał w głowę na myśl o zakupie jabłka. I to jest podstawowy błąd: te komputery to nie sprzęt, a oprogramowanie + sprzęt (w tej kolejności). Oczywiście są wady jak i wszędzie. Czasami się zawiesi, ale to może było z 5-7 razy przez kilka lat, a komputery pracują po kilkanaście godzin na dobę (równolegle).
    Ponieważ nikt za reklame mi nie płaci, a zdjęcia już się zaimportowały wracam do pracy. Jeśli będę mógł służyć pomocą "z doświadczenia" - zapraszam.

Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Ja również przejrzałem ten wątek i chcąc nie chcąc trochę "podjarałem" się jabłkiem, szczególnie, że ostatnio kumpel z pracy kupił sobie takiego małego lapka z tej firmy, który mi by również idealnie sprawdził się w domu i poza nim. Najgorsze jest to, że będę niedługo kilka dni w stanach, a tam ceny są ... hmmm ... "zachęcające" - to mało powiedziane

Domyślnie

Jeżeli brać pod uwagę możliwości jakie oferuje mac za tą samą cenę co PCet. Mackintosh bezlitośnie miażdży Windowsa. weźmy dwa identyczne komputery z procesorem intela i na jednego wgrajmy maca a na drugim (tfuu) windowsa, najlepiej Vistę . Windows tłamsi możliwości kompa. Przy okazji witam nowy jestem.

Domyślnie

witaj
    milo ze do nas dolaczyles!!!
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Jeden z moich poprzednikow idealnie wpasowuje sie w moj profil.
    W firmie w ktrorej pracuje jako informatyk mamy ok 60 pc i kilka serwerow. Te ktore dzialaja pod Windows 2003 dzialaja nienajgorzej, choc daleko im do CentOS (taka kompilowana ze zrodel wersja RHEL). Od konca lat '90 marzyl mi sie komputer "multimedialny" ale dzialajacy tak dobrze jak RHEL, czy PLD.
    Jesli ktokolwiek z moich szanownych przedmowcow mial okazje porownac JAK zadania sa rozdzielane pod duzym obciazeniem pod windows i pod ktoras z dystrybucji linuxa, albo ktoryms unixem, to wie o czym mowie.
    Ostatnie kilka lat takie hybrydy towrzylem na bazie roznych dystrybucji linuxa, ale zawsze cos niedzialalo, a ja nie mam czasu na bawienie sie systemem, tylko musze na tym pracowac, wiec MacOS to jest to (dla mnie).
    Poza tym nareszcie jakies ludzkie procesory (PowerPC), a nie przeszczepy ze sterownikow do kuchenek mikrofalowych

PS. Podobno Apple musial odejsc od PowerPC, bo IBM ma przeciez zamownienia na nie do wszystkich 3 konsol...

Ale miec takiego MACa na PowerPC 6..., ehh...

pozdrawiam wszystkich niezaleznie od preferowanej platformy...
    pozdrawiam
    ---------------------------------------------------------------------
    |S5Pro|S30|N60|SB600|

Domyślnie

Wszyscy porownuja pc'ty do Mac'a
    Tylko to troche bledne zalozenie

Jak juz porownywac to:
    PC (firmowy - dell, hp) do iMac'a
    Mac Pro do "stacji roboczych" ktore maja wbrew pozorom malo wspolnego z pospolitym PC'tem

I dopiero tak mozemy sobie porownac - nawet ceny sa podobne.
    Problem z stabilnoscia PC'ta pojawia sie w momencie gdy zlozymy sobie komputer z niewspolgrajacych czesci.
    W Macu tego nie ma.
    Pewnie bym sie zdecydowal na Mac'a gdyby nie Programy 3d nie dzialajace pod systemami Apple.
    I czemu RAM jest taki drogi?

Wyglad, kwestia gustu. Dla mnie ladniejsze sa takie profesjonalne "pc'ty". http://www.boxxtech.com/

Domyślnie

Dust:
    I ja troszkę pomarudzę w głębi duszy, że PPC się skońcyło na G5 dla Apple'a. Rozumiem względy marketingowe i widzę jakie ułatwienia przyniósł Intel. Ale cieszy mnie co innego: programiści ze stajni "Nadgryzionego Jabłka" pokazali, że zmiana architektury nie oznacza spadek wydajności systemu. I oby tak trzymali. Sądzę, że z czasem Universal Binary będzie zastąpione Intel-only.

Botak:
    Gdy robiłem pierwszy poważny zakup w salonie Apple (PowerMac G5) baaaardzo dokładnie przeliczyłem co bym musiał kupić jako PC aby sprostać jakości Maka. Okazało się, że PeCet wychodził znacznie drożej. Pierwszym ograniczeniem było 4 GB RAMu, który obchodziły tylko Opterony (jeśli dobrze pamiętam). A tam płyta główna z dwoma takimi na pokładzie już dawała ładną sumkę. System plików (HFS+) jest tak wydajny, że w świedzie PC NTFS musiałby pracować w RAID 1, a i tak wyszukiwanie plików byłoby znacznie wolniejsze niż to co oferuje Spotlight. Dalej: zajmuję się fotografią, więc wsparcie GPU (czyli CoreImage) jest dosyć istotne. Szczególnie, że jeden monitor pracuje 2560x1600 a drugi 1920x1200. Reasumując: PieC wychodził w cale nie taniej, a oprogramowanie wciąż pozostawało takie samo
    I tak, to prawda, że jeśli już ktoś się uparł na tabelkowe porównywanie Mac vs PC to powinien wziąć coś z odpowiedniej półki. Bardzo lubię porównywanie cen MacBook Pro z super promocjami booków za 1999 zł z torbą i drukarką w zestawie

Pozdrawiam
    Marcin

edit:
    Moduły RAM są drogie jak kupujesz je w Apple Store czy via SAD. Sprawdź ceny Cortlandu - wygląda już dużo rozsądniej. Ale nie zmienia to faktu, że 8 GB RAM do Mac Pro to tyle co PowerMac G5 z ~4 GB RAM
    Ostatnio edytowane przez Jacklon ; 10-11-2007 o 00:53

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez botak Zobacz posta
    Tylko to troche bledne zalozenie

Jak juz porownywac to:
    PC (firmowy - dell, hp) do iMac'a
    Mac Pro do "stacji roboczych" ktore maja wbrew pozorom malo wspolnego z pospolitym PC'tem

I dopiero tak mozemy sobie porownac - nawet ceny sa podobne.
    Problem z stabilnoscia PC'ta pojawia sie w momencie gdy zlozymy sobie komputer z niewspolgrajacych czesci.
    W Macu tego nie ma.
    Pewnie bym sie zdecydowal na Mac'a gdyby nie Programy 3d nie dzialajace pod systemami Apple.

Wyglad, kwestia gustu. Dla mnie ladniejsze sa takie profesjonalne "pc'ty". http://www.boxxtech.com/
    i znowu blad bo to nie hardware powoduje ze maci sa takie fajne tylko software, a poza tym stabiolnosc jest zalezna od sytsemu jesli oczywiscie wszystko dziala, indeksowanie itd wplywa na to jak system sie zachowuje po dluzszym czasie, po nte aplikacje 3d na maka - cinema 4d super program, i po nastepne co ci z tych workstacji jesli winda ich nie obsluzy a jesli obsluzy to nie wykorzysta ich mozliwosci, a jesli wgrasz na nia linuksa to znow jestes blizej maka niz windy, lepiej gryz reke pozdrowienia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez botak Zobacz posta

ram pasuje z innych firm zwykly pecetowy wiec mozesz sobie kupic w kazdym sklepie odpowiedni

Smile i M a c z e k

Tak czytam i czytam ........
    Rozważam zakup Maczka od prawie roku.
    I w zasadzie nie mam już wątpliwości, kupuję iMaca, poza wszelkimi walorami natury filozoficzno-techniczno-praktycznej, Mac ma jeszcze to coś ...design ...........
    Jam fotograf esteta....
    Pozdrawiam Yaro
    foto, jazz & more .....

Strona 11 z 371 PierwszyPierwszy ... 9101112132161111 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów