Close

Strona 8 z 27 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 262

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez so_martinha Zobacz posta
    5. Menu i wyswietlacz sa rzeczywiscie sliczne, szczegolnie cieszy opcja wyboru jezyka polskiego. Jedyny mankament to brak mozliwosci calkowitego wylaczenia ekranu, ktory czasami przeszkadza razac w oczy podczas patrzenia przez wizjer. Niedogodnosc, ale jeszcze nie dramat.
    http://forum.nikon.org.pl/showthread...159#post307159

W zasadzie to zakup tego aparatu pchnal mnie silnie ku fotografii. Na nim sie ucze, rosne i rozwijam. Polecam kazdemu poczatkujacemu.
    Dokładnie tak „W zasadzie to zakup tego aparatu pchnal mnie silnie ku fotografii”
    Różne aparaty różni odbiorcy, ważne żeby było zadowolenie
    Zadziwia jedno, jest tak wiele głosów zadowolonych użytkowników D40 a ludzie którzy nie mają tego aparatu wybrzydzają... a już najbardziej na śrubokręt... a raczej jego brak.
    Najważniejsze, że użytkownicy są zadowoleni

Domyślnie

Mając zdjęcie cyfrowe na dysku twardym o wielkości 6 mpix to jest to zdjęcie, które ma 6 mpix i wielkość matrycy nie ma znaczenia dla dalszego wydruku. Inna sprawa, że rejestracja zdjęcia na większej matrycy wygląda inaczej niż na mniejszej i tylko na tym etapie są różnice.
    W D40 wcale monitor nie świeci podczas kadrowania - po zmianie ustawień trzeba na chwilę delikatnie nacisnąć spust i LCD się wygasza.
    Co do obiektywów w lustrzankach to w przypadku Nikona musisz ogniskowe obiektywu pomnożyć przez 1,5 żeby dostać odpowiednik w małym obrazku. Czyli obiektyw 18-55 będzie odpowiadał 18*1,5-55*1,5 czyli 27-82,5. W celu wyliczenia wielkości zooma trzeba dłuższą ogniskową podzielić przez krótszą i np. dla 18-55 masz 3,06x a dla obiektywu 18-200 masz 11,1x.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomo567 Zobacz posta
    no to chciałbym Twoje fotki zoabczyc skoro łapiesz ostrosc na drzewo w środku a później robisz bociana w lewym górnym i jeszcze mi powiesz, że są ostre jak żyleta, to nie jest kompakt którego tak oszukasz i powiesz, że nie widac różnicy.
    Hehe a co powiesz mi ,ze twoj AF lapie ostrosc po dwoch skrajnych rogach?!!Tez jestem zwolennikiem centralnego AF a.
    Canon Power Shot SX200 IS

Domyślnie

Wojt@s!o z każdym Twoim postem wydaje mi się, że albo masz problemy z czytaniem, albo trochę nie czaisz tematu, ja nie powiedziałem, że łapie ostrośc w dwóch skrajnych rogach lecz łapanie ostrości na drzewie w centrum, a potem fotografia zupełnie innego obiektu nie daje dobrych efektów
    D50 | N18-55 | N70-300 G | SB-800

Domyślnie

Wojt@s!o z każdym Twoim postem wydaje mi się, że albo masz problemy z czytaniem, albo trochę nie czaisz tematu, ja nie powiedziałem, że łapie ostrośc w dwóch skrajnych rogach lecz łapanie ostrości na drzewie w centrum, a potem fotografia zupełnie innego obiektu nie daje dobrych efektów
    Źle podchodzisz do tematu.Jesli chce pstryknac bociana to ustawiam foke na nim.Jesli chce zrobic drzewo, to na drzewie.Wiesz co to blokada AF???Po blokadzie AF moge sobie szybko skadrowac i ustalic w ktorym miejscu chcialbym miec dany obiekt i tyle. I jeszcze jedno.W twoim przypadku jesli zdasz sie na automat to nie masz pewnosci co tak naprawde wyostrzy.Jesli jednak bedziesz chcial ustawic recznie pole AF a to gwarantuje Ci ze zrobie to szybciej a jakosc bedzie ta sama
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Wojt@s!o ; 12-10-2007 o 22:52

Domyślnie

Wiem co to blokada AF. Ale jeżeli fotki z D40 maja miec tylko ostre centrum to faktycznie nadają sie na imieniny, a tak poważnie to temat dotyczył D40, a ja przedstawiłem swoją opinię na temat 3-polowego autofokusa (który uważam za wadę), lecz jest duża grupa fanów D40, którym to nie przeszkadza i zapewne tak jest bo to oni posiadają D40, a nie JA.
    Dlatego kończę już dyskusje na ten temat. Pozdrawiam

Domyślnie

Wiem co to blokada AF. Ale jeżeli fotki z D40 maja miec tylko ostre centrum to faktycznie nadają sie na imieniny, a tak poważnie to temat dotyczył D40, a ja przedstawiłem swoją opinię na temat 3-polowego autofokusa (który uważam za wadę), lecz jest duża grupa fanów D40, którym to nie przeszkadza i zapewne tak jest bo to oni posiadają D40, a nie JA.
    Dlatego kończę już dyskusje na ten temat. Pozdrawiam
    Ale tlumacze Ci ze po zablokowaniu AFa nie musisz miec ostrego centrum, poniewaz szybko kadrujesz i masz ostre to miejsce zdjecia , ktore chcesz.

Domyślnie

nie o to mi za bardzo chodzi, przenoszę dyskusje na priv

Domyślnie

Czytając wypowiedzi na temat D40 można stwierdzić że przewija się głównie parę tematów wiodących
    1. szkła - im więcej tym lepiej i większy prestiż (kity się nie liczą),
    2. śrubokręt - wygląda na to że jego brak to dyskfalifikuje fotoamatorów z rodziny Nikona,
    3. ilość pól AF - czasami można odnieść wrażenie że jeszcze nie wszystko zostało osiągnięte w ich ilości - a może 12 będzie lepsze?
    4. Ilość megapixeli - co będzie jak zrobią matryce z 18 mln pixeli, czy trzeba będzie to co jest oddawać do muzeum?
    Można sporo wyliczać tematów wiodących powstałych po zadaniu tematu D40 - czy warto...? - sądzę że przyszły użytkownik D40 po przeczytaniu tego wątku, uzna że jedynie słusznym wyborem jest D80.
    Ktoś być może zadając to pytanie ma ograniczone możliwości finansowe zamykające się w granicach D40. Po zapoznaniu się z teorią wyższości "śrubokręta" nad modelami bez niego - zniechęci się do lustrzanek Nikona i wróci do kompaktów bądź przejdzie na inną markę lub zniechęci sie całkowice do focenia - szkoda...

Domyślnie

...
    5. Menu i wyswietlacz sa rzeczywiscie sliczne, szczegolnie cieszy opcja wyboru jezyka polskiego. Jedyny mankament to brak mozliwosci calkowitego wylaczenia ekranu, ktory czasami przeszkadza razac w oczy podczas patrzenia przez wizjer. Niedogodnosc, ale jeszcze nie dramat.
    6. Jakosc zdjec ? Ocene pozostawiam Wam. Zapraszam do mojej galerii (http://www.flickr.com/photos/14369388@N02/ ).

Jestem totalna amatorka. W zasadzie to zakup tego aparatu pchnal mnie silnie ku fotografii. Na nim sie ucze, rosne i rozwijam. Polecam kazdemu poczatkujacemu.

da się wyłączyć, ma dość sporo ustawień.
    Nikon D90, Nikon D60, N18-55VR, N18-135, N35 1.8, SB-600, Samsung WB500 i aparaciki po dziadku

Strona 8 z 27 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów