Close

Strona 18 z 27 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 262

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marta Baranowska Zobacz posta
    Hehe... no to ja tez cos opowiem tak btw sprzetów....

Znany fotograf poszedł kiedyś do restauracji. Rozpoznał go tam kucharz i powiedział: "Pana fotografie bardzo mi sie podobają, ma pan na pewno bardzo dobry aparat." Fotograf zjadł kolację i po niej rzekł do kucharza: "Jedzenie bylo przepyszne, ma pan z pewnoscią bardzo dobre garnki
    Przeniosłem ten dowcip z innego tematu. Mam nadzieję, że jego autorka się nie pogniewa...

Uważam to za dobre podsumowanie tej burzliwej dyskusji dotyczącej tak prostego tematu, w którym wystarczyłoby na spokojnie podać wady i zalety zakupu korpusu jak w temacie i ew. jakieś wskazówki dla przyszłego użytkownika. To on powinien podjąć ostateczną decyzję, ale musi to zrobić na jakiejś podstawie. Jakoś nikt nie podnosi kwestii ceny, a przecież za cenę nowego body D80 kupię aż 3 nowe body D40!!! Natomiast używane D70 na allegro kosztuje 1500 zł - i warto tu porównać LCD w D40 i LCD w używanym D70. No i jeszcze kwestia gwarancji dla mnie jest bardzo istotna.
    Moim zdaniem więc same plusy!!! A za zaoszczędzone pieniądze na body można wybudować sobie szklarnię... lub zafundować jakąś ciekawą wycieczkę, którą udokumentuje się nowozakupioną lustrzanką.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rafalko Zobacz posta
    [...]wystarczyłoby na spokojnie podać wady i zalety zakupu korpusu jak w temacie i ew. jakieś wskazówki dla przyszłego użytkownika.[...]
    Od tego zaczęliśmy, ale zostaliśmy zjedzeni przez posiadaczy d40 :P

[...]To on powinien podjąć ostateczną decyzję, ale musi to zrobić na jakiejś podstawie. [...]
    Właśnie, i nie oznacza to jak rozumiem, "na podstawie jedynie słusznych peanów na cześć d40"?

[...]Jakoś nikt nie podnosi kwestii ceny, a przecież za cenę nowego body D80 kupię aż 3 nowe body D40!!! Natomiast używane D70 na allegro kosztuje 1500 zł[...]
    A za jeden obiektyw z AF-S kupię obiektyw bez AF-S i będę miał na różnicę między puszkami.

[...]warto tu porównać LCD w D40 i LCD w używanym D70.[...]
    TO jest aparat, a nie telewizor. Bravia ma jeszcze większy ekran.

[...]No i jeszcze kwestia gwarancji dla mnie jest bardzo istotna.[...]
    I to jest jedyny problem, który może doskwierać.

[...]A za zaoszczędzone pieniądze na body można wybudować sobie szklarnię... [...]
    Oj, chyba nie. Zerknij na mój post i Zbyszka.

Zaczynam odnosić wrażenie, że zajadłość jaką prezentują niektórzy posiadacze d40 ma na celu przekonanie samych siebie, jaki dobry zakup zrobili. Nie neguję, że d40 to dobry aparat. Ja tylko próbuję pokazać jego wady, bo kupując go trzeba to robić świadomie!!! Mam sporo znajomych pstrykających archaicznych sprzętem, który jest uboższy od obecnie produkowanego i każdemu z nas życzę, żeby potrafili wydusić takie foty ze swoich puszek. Każdym z tych apartów można zrobić super fotki, to zależy jedynie od trzymającego ten aparat w garści.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Xathloc Zobacz posta
    Zaczynam odnosić wrażenie, że zajadłość jaką prezentują niektórzy posiadacze d40 ma na celu przekonanie samych siebie, jaki dobry zakup zrobili. Nie neguję, że d40 to dobry aparat. Ja tylko próbuję pokazać jego wady, bo kupując go trzeba to robić świadomie!!!
    No własnie... i tu tkwi sedno... Tematy o d40 śledzę od kilku miesięcy i śmiem twierdzić, że "zajadłość prezentowana przez niektórych posiadaczy d40" jest wynikiem zajadłości przeciwników tego aparatu. Zauważcie, że tam gdzie się pojawia post o d40 ZAWSZE znajdzie się ktoś (a nawet kilka ktosiów), który stwierdza, ze nie warto kupować d40 bo nie ma tego, at to ma okrojone, a to trudnodostępne... Różnica jest taka, że na początku w ogromnej przewadze byli krytykanci - teraz wyrównało się: krytykanci zostali, ale przybyło "zajadłych" obrońców... Dziwicie się? Ja nie, bo to dobry aparat jest...

Uwaga krytykanci! Zacznijcie tak:
    "D40 to lustrzanka z niskiej półki przeznaczona dla amatorów. Kosztuje niewiele więcej od hybrydy a jakością zdjęć powala je na kolana, nie ustępując przy tym innym tego typu lustrzankom. Dodatkowo pozwala na rozbudowę systemu, jak każda lustrzanka - jednak wymaga to dodatkowych funduszy. Wady jakie w niej widzę (porównując do swojego ....xyz.......) to:
    - brak śrubokręta, skutkuje tym i tym, nie przeszkadza zbytnio w tym i tym, dla focącego to i to jest dyskredytujące...
    - 3 pola AF, zamiast 5, 10 czy 246. Nie można zrobić zdjęć typu...., trudno jest zrobić zdjęcia typu..., większa liczba pól pomaga przy...., z mojego doświadczenia stwierdzam, że większa ilość pól AF pomogła mi w ..% zdjęć
    - dodatkowy wyświetlacz jest pomocny w przypadku gdy... jego brak powoduje, że... (napisz dlaczego jest tak ważne aby go mieć), nie mając go ryzykujesz utratą ...% fajnych ujęć, czy czegoś innego
    - itp, itd....
    Mój nowy aparat kosztuje teraz ....zł, d40 kosztuje teraz ...zł. Za ...(różnica w cenie obu)... możesz mieć to co ja. Ja twierdzę, że (nie)warto kupować d40 - lepiej (nie)dopłacić tą różnicę, żeby mieć te bajery... Wybór jednak jest Twój, zależy jaki rodzaj foto preferujesz - przekalkuluj sam..."

Nie można jakoś w ten deseń? Iluż wtedy mniej byłoby zajadłych obrońców? Takich rzeczowych postów, to ja widziałem kilka... 1 na 500... Skoro krytykujesz, to podziel się swoim doświadczeniem i pomóż. Rady typu: nie warto bo ma tylko 3 pola AF i nie ma śrubokreta, kup "xyz", to wsadź sobie... zachowaj dla siebie, bo są nic nie warte!

Xathloc, daj dobry przykład... widzę, że zacząłeś coś w tym wątku w poście nr 34, rozwiń to! Niech reszta znawców tematu dorzuci kila RZECZOWYCH uwag (popartych doświadczeniem) i zamknijmy temat. Bo ja końca tej wojny ne widzę i... będę się tu udzielał

edit:
    O rzeczowe rozwinięcie wad D40 apeluję zwłaszcza do autorów określeń d40 słowami typu: hybryda, kastrat itp.!
    Ostatnio edytowane przez lewAp7 ; 30-10-2007 o 20:08
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Domyślnie

Temat rozwija sie poważnie =D ale dzieki temu ogrom wiedzy zostal przeze mnie pochloniety. Potwierdzam wypowiedz przedmowcy rozwinac 34 post ;p choc nie pamietam o czym byl

Niech topic trwa jak najdluzej tutaj jest tyle info! (bynajmniej dla mnie) ;]

PS

lewAp7 jaki posiadasz aparat - ladna galeria ;]

Domyślnie

teraz d40, wcześniej Canon A610. Dzięki!

Domyślnie

@ #173

Nie sposób przyznać Ci racji i pochwalić za taką propozycję rozumowania Rzeczywiście to słuszne jak proponujesz - może mam trochę skrzywienie patrząc na D40 od strony korpusów z wyższej półki. Jeżeli jednak ktoś rozważa go zamiast hybrydy - to jest bardzo dobry wybór. Powiem więcej - to jest bardzo dobry wybór jako aparatu do poważniejszych, ale nadal amatorskich rzeczy. Zresztą nigdy nie pisałem nic przeciwko D40 (jako aparatowi) - raczej czepiałem się pewnych jego braków, a właściwie bagatelizowania tych braków. Pola AFa - ok, racja, z trzema też się da zrobić 90% zdjęć. Brak śrubokręta - OK, choć pozostaję przeciwnikiem mówienia, że ta cecha jest mało ważna i śrubokręt jest warty 100-150zł. Generalnie choć sam nie polecałbym D40, a raczej coś w deseń D70s/D80, to rozumiem, że istnieje grupa osób, która chce mały, sprytny aparat o dobrym obrazowaniu i wielu możliwościach.

Tak się jakoś pokojowo na wieczór nastawiłem Pozdrawiam.

Domyślnie

Dzięki Zbigniew za słowa zrozumienia. Nie jest moim celem gloryfikowanie d40, bo jednak swoje wady ma, niektóre nawet istotne... chodzi mi raczej o to, że jak już ktoś krytykuje to niech to robi z głową, na podstawie swoich doświadczeń. A że patrzysz z punktu widzenia wyższej półki, to widać... bo ja np. wymaganiom takim jak autora tegoż wątku proponowałbym, np. K100D...

Domyślnie

Sam kiedyś myślałem o Pentaksie - było to w momencie, gdy pojawiał sie na rynku K10D, a ja wcześniej sprzedałem moją Minoltę. Wstrzymało mnie to, że Nikon to jednak duży system, jest wiele szkieł dostępnych na naszym rynku (w tym wtórnym), itd. - kupiłem wtedy D80. Z perspektywy czasu uważam, że to dobry wybór (D80 lub inny Nikon), choć z Pentaksem też pewnie nie byłoby źle. W każdym razie Pentaksiarze mają fajne forum, równie fajne jak nasze

Domyślnie

Sadzicie ze pentax lub olek jest lepszy ?? Pentax K100D i jeszcze jeden ten tani nie pamietam nazwy ;D i olek E400
    Czemu o pentaxsie wsponieliscie?? Czyżby D40 zostawało w tyle za nimi ??

pozdrawiam

PS

lewAp7 fotografujesz kitowym obiektywem 18-55??

Domyślnie

Nie, ja nie twierdze, że pentax czy olek jest lepszy, D40 napewno nie zostaje w tyle... tylko że brałbym je pod uwagę jako alternatywę dla d40... kazdy z tych aparatów ma coś godnego uwagi. Mi akurat olek nie leżał w rece i dlatego odpadł. K100d jest, w moim mniemaniu, godnym "przeciwnikiem" dla d40 i ja stawiam pomiędzy nimi znak równości... i kto wie, czy teraz nie miałbym pentaxa, gdyby był w sklepie wtedy gdy kupowałem nikona... nie mogłem go po prostu pomacać...
    Jest to moje subiektywne zdanie, zaznaczam jeszcze raz.

Obecnie używam kita, bawię się też manualną stałką 50mm E (w międzyczasie skrobię na 55-200vr - może Mikołaj przyniesie... )

Strona 18 z 27 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów