Bierz i kochaj jak ja![]()
Szukaj
Bierz i kochaj jak ja![]()
D40,18-55II, 55-200 VR, crumpler the that, sandisk extreme III 2gb, coolpix 4200
Miałem się już nie odzywać, ale jednak mi się nie uda.
To ja pisałem, że d40 nie ma śrubokręta.
ale NIE PISAŁEM, ŻE TO GO DYSKWALIFIKUJE!!!!
Pisałem, że trzeba to brać pod uwagę przy zakupie. AF 3 polowy boli, ale daje się z tym żyć. Brak górnego wyświetlacza boli jeżeli się go używało. Jeżeli nie, nie zauważa się braku. D40 nie jest złe, jest kosztowne na dalszym etapie, ale wtedy (jeśli kogoś wciągnęło) można wymienić body.
A teraz Peace&Love i czas zrobić trochę fotek![]()
Dziekuje za (trzykrotneinfo dotyczace wylaczania LCD. Z kazdym dniem uczymy sie czegos nowego
marta
http://www.flickr.com/photos/14369388@N02/
so_martinha - fotki super! niektore naprawde pierwsza klasa
Zamiast marudzic na 3 pola autofocusa polecam ogladnac te fotki i zobaczyc co mozna z tego sprzetu wycisnac przy odrobinie dobrej woli, IMO ciagle bicie piany nt 2 brakujacych pol jest zwyklym czepialstwem, kompakt panasonica ma 9 pol i co z tego? moze ktos komu brakuje pol chcialby sie przesiasc?
![]()
GTM - to strasznie mile, dziekuje!
A wszystkim "rozdartym" i niezdecydowanym proponuje po prostu usiasc i sie zastanowic nad wlasnymi potrzebami, nie sugerujac sie opiniami "ekspertow" czy iloscia bajerow w aparacie, lecz ich uzytecznoscia. Wybrac pare modeli, potem pojsc do dobrego sklepu, podotykac, potrzymac, popstrykac, poczuc i wybrac ten, ktory najbardziej nas do siebie przekona. Szczegolnie ludzie, ktorzy dopiero rozpoczynaja swa przygode z fotografia nie powinni stawiac poprzeczki zbyt wysoko, bo moze sie to obrocic przeciwko nim. Zbyt profesjonalny aparat moze (choc oczywiscie nie musi) okazac sie frustrujacy dla kogos, kto po prostu lubi robic ladne zdjecia bez nadmiernego wnikania w szczegoly (co wcale nie jest powodem do wstydu!). To, co uwielbiam w d40 to jego prostota i jednoczesnie mozliwosci, ktore przede mna otwiera. W zaleznosci od nastroju decyduje o tym, czy chce byc "fotografem" czy zwykla "turystka" i bez wzgledu na wynik tej decyzji, wsrod wypstrykanych zdjec zawsze znajde co najmniej pare, ktore mi sie podobaja. To bardzo fajne, motywujace uczucie. Na dzien dzisiejszy nie zamienilabym tego aparatu na zaden inny.
marta
http://www.flickr.com/photos/14369388@N02/
so_martinha
Fajna galeryjka![]()
Canon Power Shot SX200 IS
gdzie jest mowa o d40, to tam pyskówki... trochę luzu ludziska! Podoba mi się to co napisała so_martinha - bardzo mądrze dziewczyna to podsumowała.
Ja chcę się jednak przyczepić do tych pól autofokusa, bo chyba czegoś tu nie rozumiem... nie bardzo "czaję" o co chodzi Tomo567
cyt:
chciałbym Twoje fotki zoabczyc skoro łapiesz ostrosc na drzewo w środku a później robisz bociana w lewym górnym i jeszcze mi powiesz, że są ostre jak żyleta, to nie jest kompakt którego tak oszukasz i powiesz, że nie widac różnicy.
oraz:
Wiem co to blokada AF. Ale jeżeli fotki z D40 maja miec tylko ostre centrum to faktycznie nadają sie na imieniny, a tak poważnie to temat dotyczył D40, a ja przedstawiłem swoją opinię na temat 3-polowego autofokusa (który uważam za wadę)
No to ja powiem, że u mnie są ostre jak żyleta. Łapię ostrość na obiekcie, który fotografuję, z wciśniętym do połowy spustem przekadrowuję, dociskam spust. Używam tylko jednego pola autofokusa i taka metoda jeszcze nigdy mnie nie zawiodła. Używając natomiast kilku pól, na niskich wartościach przesłony (np. portrety), zawsze miałem problemy ze złapaniem ostrości tam gdzie chciałem - bo to aparat decydował gdzie ostrzyć i zwykle ostrzył pierwszy plan lub najbardziej kontrastowe miejsce. Na dużych wartościach przesłony (widoczki... itp) też używam tylko jednego pola autofokusa, bo po co przełączać na kilka... Głębia ostrości jest już tak duża, że nie widzę sensu łapania ostrości w kilku miejscach. Jednym polem ostrzę na główny obiekt i wszystko, wszyściuteńko jest ostre (bo się mieści w odpowiedniej głębi ostrości).
Próbowałem panoramować lecące żurawie - w miarę przyzwoite zdjęcie udało mi się zrobić tylko z jednym polem autofokusa.
Makro - nie widzę najmniejszego problemu... wystarcza 1 pole, chociaz tu można użyć większej ilości punktów ostrzących, ale też nie zawsze. Przy dużym powiększeniu, np. robaka, kiedy wypełnia większą część kadru aparat zadecyduje czy wyostrzyć czułko, czy żuchwę, czy oko... Ja będę miał na to wpływ tylko i wyłącznie, gdy ustawię sobie tylko jedno aktywne pole autofokusa.
I nie chodzi tu o d40, który ma "tylko" 3 takie pola... bo nawet gdyby taki d40, d70 czy w jakiś inny d2593, canon, pentax, czy olympus miały nawet po 15 pól autofokusa, też używałbym w 99% przypadków tylko 1 takiego pola...
Niezrozumiały jest więc dla mnie krzyk o te pola, dla mnie to najmniej istotny "bajer" w jakimkolwiek aparacie. Uniżenie, więc proszę o oświecenie mnie dlaczego jest to tak istotne: mieć 5, 10, czy 15 pól, zamiast 3 czy 1...
Nie mam na celu niczego, ani nikogo tu dyskredytować - po prostu nie rozumiem tego (może jestem niedouczony).
A co do d40 - świetny aparat dla przesiadkowicza z cyfraka!
Mam d40 od jakos 2 miesięcy i jestem naprawde zadowolony, cena naprawde dobra (kupiłem go w promocji nikona cash back), zdjęcia wychodzą rewelka, ostre (kitowy obiektyw bardzo daje rade) i przedewszystkim wb prawie idealnie odwzorowuje kolory w praktycznie każdej sytuacji. Boli brak silnika, ale da się przyżyć. Akumulator jest bardzo dobry spokojnie wytrzymuje około 2 dni ciągłego (nie dosłownie) cykania. Jest prosty w obsłudze i bez problemu można go opanować zaledwie w kilka dni. Jako zacięty amator dążący ciągle do perfekcji jestem w stanie polecić to lustro osobą, które chcą mieć naprawde dobre fotki za nie wielką cenę i jednocześnie uczyć sie w tematyce lustrzanek cyfrowych/.
Marta czy możesz napisać jaką stosujesz technikę w tych zdjęciach z obiektem wyróżniającym się tym, że jest kolorowy ? np.:
http://www.flickr.com/photos/14369388@N02/1507406472/
to obróbka ? jeśli tak to w czym ?
ps. acha już wiem - w Capture NX to można chyba prościutko zrobić - ale co wtedy jak obiekt ma skomplikowane kształty - trzeba pracochłonnie wytyczać maskę ??
ps.2.) acha - w rozmiarze Large nawet znakomicie widać jak ta maska została wytyczona
![]()
Ostatnio edytowane przez ziuteczny ; 13-10-2007 o 14:21
Skontaktuj się z nami