Close

Strona 3 z 35 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 347

Wątek: D300 vs 5D

Domyślnie

dwie matryce aps-c ułozone pionowo obok siebie dadzą ci ok 23,7 na 31 mm jak by nie przyłożyć to w sumie nawet mniej niż ff
    Ostatnio edytowane przez blekota ; 09-10-2007 o 22:15

Talking

nie wiem po co ten spór d300 - 5d. wydruków A0 i tak z żadnego z nich nie bedziecie robić.

Oszczędny w słowach Awatar jerryjola
    Miasto
    Częstochowa/Karczewice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amra Zobacz posta
    Bardzo mnie ucieszyła informacja na temat nowych modeli Nikona, bo moja D70-tka domaga się zmiany. Okrutnie napaliłem się na D300, ale sample jakie widziałem, szczególnie te w wysokich rozdzielczościach trochę mnie rozczarowują... choć ciągle mam nadzieję że to tylko wina modeli przedprodukcyjnych...
    Muszę przyznać, że fotki z 40D wyglądają dużo lepiej(...)
    a myślałeś, że iso 3200 w d300 będzie całkowicie pozbawione szumu?
    Ale ludzie mają wymagania...

Poza tym - skąd wiesz, jakie są szumy na d300, skoro tylko parę sampli pojawiło się raptem? Będzie w sprzedaży, będą testy userów niniejszego forum, wtedy można będzie coś więcej powiedzieć...
    Albercik wie lepiej...
    d300...N70-200 VRII + N:35-50-85 f/1.8 i reszta dupereli,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coobik Zobacz posta
    nie wiem po co ten spór d300 - 5d. wydruków A0 i tak z żadnego z nich nie bedziecie robić.
    dlaczego nie? robiłem większe banery z d200
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Aaaaa, kolega chce pewnie billboardy robić w 300 dpi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    dlaczego nie? robiłem większe banery z d200
    Więc spór tym bardziej bezzasadny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jerryjola Zobacz posta
    a myślałeś, że iso 3200 w d300 będzie całkowicie pozbawione szumu?.
    Dla części ludzi szumy to jak prusaki w kuchni. Nie powinno ich być wcale i tyle. Nie ma innej opcji

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jjj Zobacz posta
    Więc spór tym bardziej bezzasadny
    tak i nie. Kolega napisał A0, ale nie napisał jaka technika. Ploterowi nie trzeba wiele (banery tak się najczęściej robi). Offset to co innego. Choć billboardy tez sie drukuje z małymi dpi.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igorzak Zobacz posta
    To dokup sobie najpierw lepsze szkła...
    to raczej nie jest dobry pomysł, bo co zrobię gdy jednak "zachce" mi się Canona? (czego oczywiście nie chcę)...
    ponadto aż tak bardzo mi się nie pali, zakupy planuję robić po nowym roku i dokupię szkła gdy będę pewien w 100% co do wyboru korpusu.
    D700/D300 N24-70/2,8 N105/2,8 VR SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    a teraz co sie odczuwa? to samo. Tak działa marketing. Ja patrze na wszystko na chłodno. I zastanawiam się czy lepiej kupic D300 czy d2x - pewnie ceny się zrównają (oczywiście cena używek D2X)
    D300 to będzie świetna puszka, zapewniam. Tylko nie przeginajcie z oczekiwaniami patrząc w sample D3.

wychodzenie z Nikona w tym momencie jest b. dziwnym krokiem. Od 40D wolałbym D200 (no chyba że ktoś musi miec mniejsze szumy na wysokich ISO) - cena identyczna, jak kogoś stac na lepsze - D300 lub D2X, a jak może kupić D3 to już w ogóle top. Po co teraz zmieniac system? Z tego co wiem część przesiadkowiczów na 5D wróci do Nikona woląc jego ergonomię, sprawność AF.
    wiem że tak działa marketing, dlatego chcę się przekonać osobiście o jakości.
    A co do wspomnianego D2x vs D300 to wg mnie D300 jest ciekawszą ofertą, bo:
    - ma przynajmniej tak samo dobrą matrycę jak D2x, a pewnie lepszą
    - jest szybszy
    - nowy przetwornik obrazu
    - nowy AF
    - "bajerancki" wyświetlacz
    - mniejszy korpus (dla niektórych ma to znaczenie)

W Canonach średnio podoba mi się ergonomia i filozofia działania, choć wiem że akturat to jest kwestią przyzwyczajenia, bo na Nikona przesiadałem się z Minolty Dynax 7 i też musiałem sie przyzwyczajać (a tak przy okazji, to Dynax 7 był chyba najlepiej opracowanym aparatem dla zaawansowanych amatorów).

Co do wysokich ISO, to czasami bardzo mi ich brakuje, szczególnie gdy chcę robić fotki w kościele na ślubie bez lampy, wiele z nich jest tak ciemnych, że jest to prawie niemożliwe przy zachowaniu odpowiedniej jakości w D70.
    D700/D300 N24-70/2,8 N105/2,8 VR SB-900

Strona 3 z 35 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów