Szukaj
no nie to,żebym się chciał kłócić...ale wiesz porównałem sobie i to takich które mnie najbardziej interesują....
I wiesz...nie masz racji....
Za Allegro:
24-70 Canon od 4640zł
28-70 Nikon od 5850zł
Ceny 70-200 IS i 70-200 VR sa porównywalne albo nie widzę jak nalezy...wszystko mozliwe
A porównuje takie bo to szkła najbardziej uniwersalne i potrzebne jak dla mnie...może ktoś ma inne priorytety
Ostatnio edytowane przez kocudrak ; 09-10-2007 o 11:53
canon i nikon...dylematy
nie rozwieje, nie oszukuj się
euforię? Ja pamiętam narzekanie na banding. Rozczarowanie? Mam, nie jestem rozczarowany. Ma wady (niewiele) i jest naprawdę puszką wartą rozważenia nawet po wprowadzeniu D300 o ile róznica w cenie będzie ponad 3 tys.
teraz piszesz o napaleniu się, wierze itd. Nastawiasz się na nie wiadomo co, a potem będziesz pisał o rozczarowaniu D300. No to sie tak optymistycznie nie nastawiaj. Świetnie się zapowiada D3, ale D300 ma cropa 1,5x. D3 ma 12 MP, ale po cropie (ma taką funkcję) - tylko 5 MP - to jest powierzchnia jaka oferuje D300, a on z kolei nie ma 5 MP, tylko 12. Piksele ma wiele drobniejsze. To ma swoje konsekwencje w szumach.
5D to puszka zupełnie inna niz D300. Co chcesz porównywać? prędkośc i AF są po stronie D300. Pliki i wysokie ISO po stronie 5D.
tu się najprawdopodobniej rozczarujesz jesli sądzisz, że będzie lepiej niz z dużymi pikselami 5D. Jak na tym ci zależy w naszym systemie, to kupuj D3. Jak juz pisałem nie oczekujcie po d300 cudów, to jest crop 1,5x. Przy tej samej ilości MP on będzie szumiał bardziej niz pełnoklatkowe (a więc o większych pojedyńczych pikselach) 5D czy szczególnie D3.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Jeżeli możesz to poczekaj na jakieś rozsądne testy. nie liczyłbym jednak na to, że d300 będzie lepszy od 5d. testowałem różne body na ślubach (również d2x i d200) i na dzień dzisiejszy najlepszy sprzęt do ślubów to 1d mk III lub 5d. Sytuacja pewnie się zmieni po wejściu nikona d3 i canona 5d mk II.
Sezon się kończy; poczekaj, bo ceny na pewno w górę nie pójdą![]()
może euforia to za duże słowo, ale wyczuwało się podniecenie
"napalenie się" to też trochę za duże słowo, bo gdyby tak było zapisałbym się na listę u kolegi z forum. Moje oczekiwanie bierze się stąd, że obecny korpus zdecydowanie wymaga wymiany, bądź dokupienia młodszego brata, a D300 idealnie wpisuje się w oczekiwania. Tylko te sample nie dają mi spokoju...
Oczywiście nie są złe, bo już D70 robi zupełnie przyzwoite fotki, ale oczekuję czegoś więcej...
Zresztą, tak sobie myślę, że potrzebuję tego bardziej dla siebie niż dla klientów, bo jak do tej pory wszyscy byli bardzo zadowoleni z jakości
A jak wiadomo w przypadku zdjęć, najtrudniej zadowolić samego siebie
Bardzo dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi i czekam na następne, szczególnie "dlaczego nie 5D"![]()
D700/D300 N24-70/2,8 N105/2,8 VR SB-900
o 5D jest trochę tutaj: link
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=38440&page=3
a tak przy okazji dostałem całkiem ciekawa propozycje od kolegi nowart. Poczekam na dalszy rozwój wydarzeń po wejściu nikona d300 na rynek. No i kto wie... może przyjdzie czas na zasadnicze zmiany....
D7200*Nikkor 17-55 f2,8 *Nikkor 35 f 1,8*SB 800.*
To dokup sobie najpierw lepsze szkła...Zamieszczone przez amra
a teraz co sie odczuwa? to samo. Tak działa marketing. Ja patrze na wszystko na chłodno. I zastanawiam się czy lepiej kupic D300 czy d2x - pewnie ceny się zrównają (oczywiście cena używek D2X)
D300 to będzie świetna puszka, zapewniam. Tylko nie przeginajcie z oczekiwaniami patrząc w sample D3.
wychodzenie z Nikona w tym momencie jest b. dziwnym krokiem. Od 40D wolałbym D200 (no chyba że ktoś musi miec mniejsze szumy na wysokich ISO) - cena identyczna, jak kogoś stac na lepsze - D300 lub D2X, a jak może kupić D3 to już w ogóle top. Po co teraz zmieniac system? Z tego co wiem część przesiadkowiczów na 5D wróci do Nikona woląc jego ergonomię, sprawność AF.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
"Potęga wiary jest motywacją i siłą podtrzymująca każde ważne, znaczące i pełne sukcesu życie"
|| D70 | T17-50/2.8 ||
Skontaktuj się z nami