Close

Strona 47 z 55 PierwszyPierwszy ... 374546474849 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 461 do 470 z 548

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    Twoja opinia, że kogoś "ustawiam" jest tylko twoją opinią. Masz prawo tak sądzić, masz prawo się mylić, ja nie muszę się tłumaczyć. Widać nadajemy na innych falach, skoro ja nie odczytuję twoich intencji, a ty moich. Trudno, możemy się różnić i wymieniać poglądy bez zacietrzewienia.
    Nie wymagam żadnego tłumaczenia się, a nawet go nie chcę. Wymieniać poglądy? W taki sposób? Ty tu nie wymieniasz poglądów. Kilka osób napisało swój pogląd na temat tekstu i jego przesłania (niestety inny niż Ty chciałeś), więc stwierdziłeś, że wszyscy bezrefleksyjnie to odrzucili, czego zresztą się spodziewałeś. To jest wg Ciebie wymiana poglądów? "Przemyśl to". Dobrze byś się czuł, gdyby ktoś napisał, że bezrefleksyjnie przyjąłeś ten tekst i tego się po Tobie spodziewał?

Nie chodzi o baty i nie mieszaj OjTama do tego Macie parę narzędzi, żeby ludzi zachęcić do zamieszczania zdjęć, nie korzystacie. Pisałem, że nie chcę zaśmiecać pięknego wątku technicznego marudzeniem o forum. Ważne, że uczestnicy tego tasiemca mają zabawę i niech tak zostanie.
    Pisałeś, że nie chcesz, więc po co zacząłeś ten temat? Masz pomysły jak pobudzić ludzi do wstawiania fotek przy użyciu różnych narzędzi? Super. Napisz o tym w dziale "Sprawy naszego forum", załóż temat "Wiem jak zachęcić ludzi do umieszczania zdjęć na forum". Chętnie poczytam, piszę to bez żadnej ironii.

Co do FB to nie śledzę Nikoniarzy, ale czasem pokazuje mi zdjęcia z tej grupy. Zdecydowanie więcej niż na forum, przynajmniej odnoszę takie wrażenie, nie mam statystyki.
    Napisałem tekst w kontrze do tego na blogu inter foto, nie zrozumiałeś jego konwencji nawet po tym co odpisałem cybulskiemu. Odpowiadasz na pytanie, podczas gdy nie było żadnego pytania (a nawet znaku zapytania) cytując jedynie wycięte ostatnie zdanie. Wspominasz o moich przekonaniach, ale najwidoczniej nie wiesz jakie one są. Ja piszę o grupie na FB "Nikon Z", Ty odpowiadasz, że nie śledzisz "Nikoniarzy". Stąd potem biorą się kolejne nieporozumienia.

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Poświęcono obraz dla szybkości. Szybko robić zdjęcia to najważniejsze?
    R5 mk2 też ma już gorszy DR niż pierwszy R5!
    Wydajniejszy odczyt matrycy wpływa nie tylko na szybkość zdjęć seryjnych, ale też na rolling shutter, responsywność EVF i częstotliwość aktualizacji danych dla AF.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Jeśli piszemy już o jak najlepszych parametrach róznych aparatów, to nie wiem czy zwróciliście uwagę że nowy A7v osiąga wyniki DR jak GFX100 a dystans między soniakiem a z8 na iso 100 zaczyna być już spory.
    Rozumiem czemu tak bardzo userom Nikona zależy i podrekślają ze jest iso 50, tylko tam DR dorównuje konkurencji (tzn jest niższy tylko o działkę).

Tak czy inaczej niby nie ma to znaczenia ale jakoś Nikon nie przekonuje mnie tą matrcą "elektroniczną" mówcie co chcecie. I jakoś ogólnie Nikony posypały się w tych DRach, kiedyś to był ten sam poziom co soniaki a teraz co się dzieje ?

https://www.photonstophotos.net/Char...ony%20ILCE-7M5
    Ale przecież o ten DR jakiś czas temu Capo zabrudził zbroję, bo się okazało, że Sony nie odszumia RAWów, tylko używa... Dual Gain? Czy jakoś tak? To po prostu technologia, wyprzedzili konkurencję. Tę przewagę pewnie będą jeszcze mieć jakiś czas, zanim inni nie dogonią.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zbyk Zobacz posta
    Ale przecież o ten DR jakiś czas temu Capo zabrudził zbroję, bo się okazało, że Sony nie odszumia RAWów, tylko używa... Dual Gain? Czy jakoś tak? To po prostu technologia, wyprzedzili konkurencję. Tę przewagę pewnie będą jeszcze mieć jakiś czas, zanim inni nie dogonią.
    Nie znam tego tematu "zabrudzenia zbroi" i jakie to ma znaczenie w jaki sposób uzyskali wyższy DR?
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 20-05-2026 o 09:20
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Nie wymagam żadnego tłumaczenia się, a nawet go nie chcę. Wymieniać poglądy? W taki sposób? Ty tu nie wymieniasz poglądów. Kilka osób napisało swój pogląd na temat tekstu i jego przesłania (niestety inny niż Ty chciałeś), więc stwierdziłeś, że wszyscy bezrefleksyjnie to odrzucili, czego zresztą się spodziewałeś. To jest wg Ciebie wymiana poglądów? "Przemyśl to". Dobrze byś się czuł, gdyby ktoś napisał, że bezrefleksyjnie przyjąłeś ten tekst i tego się po Tobie spodziewał?

Pisałeś, że nie chcesz, więc po co zacząłeś ten temat? Masz pomysły jak pobudzić ludzi do wstawiania fotek przy użyciu różnych narzędzi? Super. Napisz o tym w dziale "Sprawy naszego forum", załóż temat "Wiem jak zachęcić ludzi do umieszczania zdjęć na forum". Chętnie poczytam, piszę to bez żadnej ironii.

Napisałem tekst w kontrze do tego na blogu inter foto, nie zrozumiałeś jego konwencji nawet po tym co odpisałem cybulskiemu. Odpowiadasz na pytanie, podczas gdy nie było żadnego pytania (a nawet znaku zapytania) cytując jedynie wycięte ostatnie zdanie. Wspominasz o moich przekonaniach, ale najwidoczniej nie wiesz jakie one są. Ja piszę o grupie na FB "Nikon Z", Ty odpowiadasz, że nie śledzisz "Nikoniarzy". Stąd potem biorą się kolejne nieporozumienia.

Wydajniejszy odczyt matrycy wpływa nie tylko na szybkość zdjęć seryjnych, ale też na rolling shutter, responsywność EVF i częstotliwość aktualizacji danych dla AF.
    Mam propozycję. Zaczniemy się ignorować i będzie wszystkim przyjemniej. Ja nie będę silił się na zrozumienie twojej konwencji, ty nie będziesz silił się na zgadywanie co ja chciałem. Ok?

Domyślnie

Przepychanke Panów MstrG i poste proponuję wydzielić do innego wątku.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Fpsy to większy onanizm a DR dobrze aby nie spadal w nowych matrycach. 10fps to bardzo dużo i nie musi być lepiej
    Żeby potem nie było jak z kolorami ccd i cmos, że raptem po latach się obudzimy, że wylano dziecko z kąpielą.
    Poświęcono obraz dla szybkości. Szybko robić zdjęcia to najważniejsze?
    R5 mk2 też ma już gorszy DR niż pierwszy R5!
    Po prostu nie podoba mi się ta tendencja i nie mam zamiaru tłumaczyć Canona, po prostu nie MOŻE być tak że nowe body jest w czymś gorsze od starego. Gorszych DRow nie akceptuje w nowym sprzęcie niż R5 i ten Sony pokazał że jednak można zrobić kompromis i nie wylewać dziecka z kąpielą i podoba mi się że jest lepej od R5. Daje do myślenia..... Parę razy gdzieś natknąłem się w necie zachwytami DRa GFX100sIl a tu proszę, nowy Sony ff ma tak samo dobrze.
    Moim zdaniem tu nie chodzi o szybsze robienie zdjęć, a o zrobienie zdjęcia, którego nie da się zrobić "wolniejszym" aparatem. Wolniejszym napisałem w cudzysłowie bo nie chodzi że jest wolny, ale że ma większy lag, mniej fps, wolniejszą matrycę. Usprawnienie tych elementów pozwala zrobić zdjęcie akcji trudne lub nie osiągalne dla zwykłego, "wolniejszego" aparatu. Tu niestety technika ma znaczenie kluczowe, nad czym ubolewam W innych dziedzinach nie ma to wszystko znaczenia, a wręcz może przeszkadzać. Ten słabszy, ale wystarczający DR do zdjęć akcji, przyrody itp. być może czasem będzie ograniczeniem np. przy mocnym forsowaniu zdjęć krajobrazowych czy nocnych.

Przepychanke Panów MstrG i poste proponuję wydzielić do innego wątku.
    Z mojej strony koniec.

Domyślnie

Nie znam tego tematu "zabrudzenia zbroi" i jakie to ma znaczenie w jaki sposób uzyskali wyższy DR?
    Ano taki, w jaki Nikonowi udawało się utrzymywać przyzwoite DR pomimo upakowanej elektronicznej matrycy, na jakimś filmie było, że Nikon ogarnął "większą studnię potencjałów" i dlatego umie stosować ISO64, czy jakoś tak to było. W każdym razie była to ichnia technologia, która dawała jakiś bonus na przestrzeni czasu. Teraz Sony (i Panas??) ma swój Dual Gain ISO i pewnie będzie tu najlepsze, a konkurencja przez parę lat będzie w tyle. Nie chcę się mądrzyć, że to jest technologia jutra i Sony wygrało wyścig, bo nie mam doktoratu w tej dziedzinie, natomiast z tego, co rozumiem, to "kiedyś" dotyczy czasów sprzed paru miesięcy i premiery A7V?
    I jakoś ogólnie Nikony posypały się w tych DRach, kiedyś to był ten sam poziom co soniaki a teraz co się dzieje ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zbyk Zobacz posta
    Ano taki, w jaki Nikonowi udawało się utrzymywać przyzwoite DR pomimo upakowanej elektronicznej matrycy, na jakimś filmie było, że Nikon ogarnął "większą studnię potencjałów" i dlatego umie stosować ISO64, czy jakoś tak to było. W każdym razie była to ichnia technologia, która dawała jakiś bonus na przestrzeni czasu. Teraz Sony (i Panas??) ma swój Dual Gain ISO i pewnie będzie tu najlepsze, a konkurencja przez parę lat będzie w tyle. Nie chcę się mądrzyć, że to jest technologia jutra i Sony wygrało wyścig, bo nie mam doktoratu w tej dziedzinie, natomiast z tego, co rozumiem, to "kiedyś" dotyczy czasów sprzed paru miesięcy i premiery A7V?
    Ok i co, Capo z czymś miał problem?
    Dobrze, że firmy wymyślają nowe lepsze rozwiązania.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 20-05-2026 o 10:49

Domyślnie

Ok i co, Capo z czymś miał problem?
    No pewnie, ze miał! Przecież jakich fikołków by nie użył, to nie chciało wyjść, że Sony jest gorsze
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	mem.png
Wyświetleń:	51
Rozmiar:	348,7 KB
ID:	95988

Dobrze, że firmy wymyślają nowe lepsze rozwiązania.
    Oczywiście, że dobrze. Na moje potrzeby takie A7V w tej chwili wydaje się być aparatem spełniającym praktycznie wszystkie "nice to have" w aparacie (ponoć nawet ergonomia lepsza, ale nie wiem). Ale cena jest zaporowa. A do czasu, gdy potanieje, producenci pokażą mi listę nowych "nice to have", z których braku dzisiaj sobie jeszcze nie zdaję sprawy

Domyślnie

Tak jak wtedy trójka była na swój sposób przełomowa, obecnie piątka też wydaje się taka być. I trójka też długo trzymała cenę, to ta gorsza wiadomość. A LCD tam zrobili kozackie, kompromisowe 33mpix, wysoki DR lub wręcz topowy, nieduże body, no same zalety na aparat do wszystkiego.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 20-05-2026 o 11:12

Strona 47 z 55 PierwszyPierwszy ... 374546474849 ... OstatniOstatni