Close

Strona 35 z 142 PierwszyPierwszy ... 2533343536374585135 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 1413

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Widziałem te rozszerzenia - 2TB do mojego to ok1750pln. Jeśli taki sam szybki to ok 6500/5000MB/s... Tylko po co ? jak pewnie 450GB na oryginalnym SSD mam wolne
    Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    To dla tych co płaczą i nie mają szybkich NASów.
    Jestem w stanie zrozumieć że dla wielu osób zastanawiających się nad zakupem pierwszego Mac'a kwestia dysku to jest faktyczny problem a nie wymysł, więc nie powiedziałbym że "płaczą".
    Dobrze pamiętam swoje własne rozterki kiedy jako użytkownik PC rozważałem zakup mojego pierwszego Mac'a na biurko.
    Nie wiem jak Wy, ale ja jako osoba całe życie używającą PC, byłem zwyczajnie nauczony że w desktopie mamy dysk na system, i oddzielny (lub kilka) dysków na dane. No wiecie, C, D, E, F, i tak dalej
    Z punktu widzenia użytkownika PC konieczność używania zewnętrznych dysków w desktopie jest dziwna i z reguły wiąże się ze spadkiem wydajności (w PC Thunderbolt nie był taki popularny przecież). Trzymanie zdjęć na dysku systemowym też było dla mnie dziwne w owym czasie.
    Właśnie dlatego jako mój pierwszy desktop od Apple kupiłem Mac'a Pro, to był zdaje się model 2019, ten z Xeonem w środku. Zrobiłem tak gdyż to był jedyny model Apple który pozwalał na samodzielne dołożenie dysków (zaraz sobie wsadziłem dodatkowy 4TB NVME), dodanie RAM'u, czy wymianę karty graficznej.
    Szczerze mówiąc RAM też dołożyłem po roku, wymieniłem też kartę graficzną na Vega II kiedy Adobe wypuściło AI denoise bo ten oryginalny Radeon zwyczajnie wymiękał. Całe szczęście że miałem taką możliwość, inaczej pewnie musiałbym wymieniać cały sprzęt.
    Przy zakupie Mac Studio wiedziałem już czego mogę się po Mac'u spodziewać więc takich rozterek nie miałem, no i w międzyczasie rozbudowałem NAS, to fakt.
    W każdym razie doskonale rozumiem skąd u użytkowników PC rozważających przejście na Mac'a ten szok i niedowierzanie w sprawie dysków. Jak ktoś miał desktop PC i kilka dysków NVME w budzie to zmiana przyzwyczajeń nie jest łatwa.
    No i po prawdzie, ten brak oficjalnej możliwości samodzielnego dodania dysku w Apple jest trochę irytujący... w takim Mac Studio mogli by zrobić dodatkowy slot NVME dostępny dla użytkownika w celu dodania sobie opcjonalnego dysku.
    A tak, na chwilę obecną, jedyna opcja dla tych którzy sobie chcą włożyć dodatkowy dysk lub kilka do Mac'a, to MacPro niestety. Bez problemu da się tam wsadzić kilka dysków jakie tylko nam się podobają, ale RAM w modelach Apple Silicon już nie da się dołożyć oczywiście.
    Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 07-12-2024 o 15:01
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Wszystko zależy do jakich zastosowań ale jeśli praca stacjonarna, amatorska, jakaś reporterka zarobkowa to najlepsza opcja to zakup PC-ta ( 32 lub 64RAM, monitor z P3 , RTX 4060 na początek ) całość za około 6-7 tys zł , dołożenie RAM, SSD, GPU czy innych komponentów to wiadomo znacznie tańszy i łatwiejszy zakup - w Apple wymiana - niemożliwa chyba że tylko SSD ale to zbyt skomplikowane i bardzo drogie o RAM, GPU itd. zapomnij.
    Komputer w tradycyjnej obudowie Tower napewno nie będzie już głośny ( może ledwie słyszalny szmer, no chyba że chłodzenie wodne i po problemie z hałasem)
    Sam co chwile składam dla rodziny i znajomych PC-ty i to już jest inna praca jak nawet dwa, trzy lata temu.
    Inna sprawa to laptopy na Win, ale to już przerabialiśmy.
    Ostatnio edytowane przez maxwawa ; 07-12-2024 o 15:46

Domyślnie

@maxwawa; Z całą pewnością do "reporterki" zarobkowej zainwestowałbym w MBA albo MBP z dyskiem 16/512(1024) i miał sprzęt do obróbki zdjęć przy sobie i w studio - wystarczająca moc dostępna także na akumulatorach i świetny wyświetlacz.

Mi od 13 lat PC nie kojarzy się z dyskiem na system i kilkoma na zdjęcia/dane bo od 2011roku o ile pamiętam zdecydowałem się przenieść dane na NASa. i dzięki temu są one zawsze bezpieczne i z dala od komputera, a zmiana systemu operacyjnego komputera ma małe znaczenie - prywatna chmura integruje mi kompy z linuxem, maczki, windowsy i telefony.
    Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 07-12-2024 o 15:43
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Mi od 13 lat PC nie kojarzy się z dyskiem na system i kilkoma na zdjęcia/dane bo od 2011roku o ile pamiętam zdecydowałem się przenieść dane na NASa. i dzięki temu są one zawsze bezpieczne i z dala od komputera, a zmiana systemu operacyjnego komputera ma małe znaczenie - prywatna chmura integruje mi kompy z linuxem, maczki, windowsy i telefony.
    No dobrze, ale napisz mi proszę jak to realnie się odbywa. DXO
    DXO nie ma jak sam wiesz takiego katalogu jak lightroom. Jak wybierasz katalog w którym masz powiedzmy 3tyś zdjęć to wczytanie całości zajmuje sporo czasu nawet jak jest to na ssd nvme. A ty piszesz że masz zdjęcie na NASie.

Domyślnie

Tak w kwestii RAMu:

Fajnie, że w m4 mini 16GB to jest już minimum, choć nie było to podyktowane ukłonem do użytkowników, ale wymaganiami AI.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Fajnie, że w m4 mini 16GB to jest już minimum
    Gonią chłopaki, gonią... Dobrze, ale tyle to miałem w PC-ie dobre 10 lat temu. Albo lepiej...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Gonią chłopaki, gonią... Dobrze, ale tyle to miałem w PC-ie dobre 10 lat temu. Albo lepiej...
    To dlatego że "MacOS to nie android czy inny Windows i lepiej zarządza pamięcią a nie każdą ilość pamięci zapcha jak ohydny system Microsoftu" no i powszechnie wiadomo że Apple jest tak cudowne że PS / LR wraz z funkcjami AI płynnie działają na najtańszym iPhone

PS. Moje osobiste przemyślenia na temat tego dlaczego Apple sprzedaje swoje z modele tak niską startową ilością RAM (chociaż teraz to 16GB już nie jest takie tragiczne) są takie:
    - to dobry marketing - można reklamować że ceny zaczynają się już od... (tu cena najtańszej wersji)
    - to dobry zysk - każdy świadomy użytkownik musi dopłacić do średniej wersji która szczerze mówiąc powinna być wersją minimum
    - to podwójny zysk, bo ci którzy w wtopili kasę wchodząc w system i kupując wersję minimum czyli byłe 8GB będą zmuszeni do wymiany sprzętu w krótkim okresie czasu

A ludzie jeszcze się cieszą, dziękują im, i ich bronią na forach internetowych. To dopiero dobry marketing.Trzeba się od nich uczyć
    Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 07-12-2024 o 22:18
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    no i powszechnie wiadomo że Apple jest tak cudowne że...
    Tak jest, wiadomo...

A ludzie jeszcze się cieszą, dziękują im, i ich bronią na forach internetowych. To dopiero dobry marketing.Trzeba się od nich uczyć
    Prawda...

Domyślnie

PS. Moje osobiste przemyślenia na temat tego dlaczego Apple sprzedaje swoje z modele tak niską startową ilością RAM (chociaż teraz to 16GB już nie jest takie tragiczne) są takie:
    - to dobry marketing - można reklamować że ceny zaczynają się już od... (tu cena najtańszej wersji)
    - to dobry zysk - każdy świadomy użytkownik musi dopłacić do średniej wersji która szczerze mówiąc powinna być wersją minimum
    - to podwójny zysk, bo ci którzy w wtopili kasę wchodząc w system i kupując wersję minimum czyli byłe 8GB będą zmuszeni do wymiany sprzętu w krótkim okresie czasu
    Twoje (trafne) podsumowanie przypomniało mi samochody z podstawowymi silnikami, weźmy np. Forda Fiestę 1.25 60 KM, bo takim miałem okazję kiedyś jeździć. Niby jedzie do przodu i do tyłu... Ten, kto wie, czego chce, ominie taki wybór szerokim łukiem albo świadomie zdecyduje się na niego.
    Ze świata PC z Windowsem kiedyś była podobna akcja z programem Windows Vista Capable, gdzie komputer mógł otrzymać taką naklejkę, jeżeli spełnił minimalne wymagania, w tym minimum (jak dobrze pamiętam) 512MB pamięci RAM. W zasadzie to podobny przypadek. Powody myślę, że były podobne. Plus taki, że dodać RAM, zmienić dysk w laptopie to był żaden kłopot.
    Wszędzie tak samo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matiF Zobacz posta
    Twoje (trafne) podsumowanie przypomniało mi samochody z podstawowymi silnikami, weźmy np. Forda Fiestę 1.25 60 KM, bo takim miałem okazję kiedyś jeździć. Niby jedzie do przodu i do tyłu...
    To fajna bryczka była. No co chcesz? Jeździła do przodu, do tyłu i na głowę nie kapało.
    Używalim kiedyś Malucha 23 KM i też dało się żyć. No, ale temat do Moto.

Strona 35 z 142 PierwszyPierwszy ... 2533343536374585135 ... OstatniOstatni