Jestem w stanie zrozumieć że dla wielu osób zastanawiających się nad zakupem pierwszego Mac'a kwestia dysku to jest faktyczny problem a nie wymysł, więc nie powiedziałbym że "płaczą".
Dobrze pamiętam swoje własne rozterki kiedy jako użytkownik PC rozważałem zakup mojego pierwszego Mac'a na biurko.
Nie wiem jak Wy, ale ja jako osoba całe życie używającą PC, byłem zwyczajnie nauczony że w desktopie mamy dysk na system, i oddzielny (lub kilka) dysków na dane. No wiecie, C, D, E, F, i tak dalej
Z punktu widzenia użytkownika PC konieczność używania zewnętrznych dysków w desktopie jest dziwna i z reguły wiąże się ze spadkiem wydajności (w PC Thunderbolt nie był taki popularny przecież). Trzymanie zdjęć na dysku systemowym też było dla mnie dziwne w owym czasie.
Właśnie dlatego jako mój pierwszy desktop od Apple kupiłem Mac'a Pro, to był zdaje się model 2019, ten z Xeonem w środku. Zrobiłem tak gdyż to był jedyny model Apple który pozwalał na samodzielne dołożenie dysków (zaraz sobie wsadziłem dodatkowy 4TB NVME), dodanie RAM'u, czy wymianę karty graficznej.
Szczerze mówiąc RAM też dołożyłem po roku, wymieniłem też kartę graficzną na Vega II kiedy Adobe wypuściło AI denoise bo ten oryginalny Radeon zwyczajnie wymiękał. Całe szczęście że miałem taką możliwość, inaczej pewnie musiałbym wymieniać cały sprzęt.
Przy zakupie Mac Studio wiedziałem już czego mogę się po Mac'u spodziewać więc takich rozterek nie miałem, no i w międzyczasie rozbudowałem NAS, to fakt.
W każdym razie doskonale rozumiem skąd u użytkowników PC rozważających przejście na Mac'a ten szok i niedowierzanie w sprawie dysków. Jak ktoś miał desktop PC i kilka dysków NVME w budzie to zmiana przyzwyczajeń nie jest łatwa.
No i po prawdzie, ten brak oficjalnej możliwości samodzielnego dodania dysku w Apple jest trochę irytujący... w takim Mac Studio mogli by zrobić dodatkowy slot NVME dostępny dla użytkownika w celu dodania sobie opcjonalnego dysku.
A tak, na chwilę obecną, jedyna opcja dla tych którzy sobie chcą włożyć dodatkowy dysk lub kilka do Mac'a, to MacPro niestety. Bez problemu da się tam wsadzić kilka dysków jakie tylko nam się podobają, ale RAM w modelach Apple Silicon już nie da się dołożyć oczywiście.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami