Close

Strona 33 z 142 PierwszyPierwszy ... 2331323334354383133 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 1413

Domyślnie

Ludzie ... wyluzujcie trochę
    m_a_g jest jednak z innego świata (bez obrazy nie chodzi o "odklejenie" ) i jego przeliczenia opieraja sie jednak na trochę innej rzeczywistosci finansowej.
    Tak ma rację że wydawanie na podstawowy model może się zemścić, to fakt. Ale wydaje mi się że ponieważ właśnie apple przyznało że 8 to jednak nie 16ście i że 16 będzie nową podstawką to na długo to wystarczy.
    Jasne że dopłacenie do 24 będzie "bezpiecznym" wyjściem ale czy koniecznym w amatorskiej obróbce? Teraz nie. Ale za 4 lata ?
    To ciekawy problem, godny rozważenia

edytka:
    akurat RAMu nijak nie powiekszymy - SSD będzie można dołożyć w tej podstawce pasującej do tego maczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Skoro pisałeś o złotówkach a rady dajesz koledze z Polandii to odniosłem się do cen w złotówkach. Nie mieszajmy systemów monetarnych, bo zaraz dojdziemy do tego, że przy cenach dentystów w NYC dopłata do kilku giga w miniaczu to już zupełne grosze

Nie, napisałeś konkretnie, że za rok czy dwa minimalna ilość ramu nie spełni już nawet minimalnych wymagań oprogramowania. Raz, że historia pokazuje, że nie jest to prawda, bo apple męczyło te 8 giga latami i jakość nic z tego co opisujesz odnośnie choćby PSa się nie stało, a dwa, że jak najbardziej sądzę, że producenci tacy jak adobe liczą się z firmami takimi jak apple i przynajmniej częściowo starają się swoją ofertę optymalizować/dopasować pod to co firma sadownicza wypuszcza na rynek i w jakich ilościach. Bo skoro tańszego sprzętu sprzedają na pęczki to jest to duży rynek i warto się tym zainteresować. Twoja druga wypowiedź to zmiękczenie. Nie działa to nie to samo co nie działa wydajnie. Strofując kogoś o czytaniu ze zrozumieniem warto się czasami uszczypnąć w klawiaturę. A co to znaczy wydajność? Trochę zbyt ogólnikowe stwierdzenie. Kolega z którym wcześniej dyskutowałeś zadowolony jest z wydajności ze sprzętu sprzed kilku lat.
    Zgadzam się z tym co co nie mieszania systemów walutowych, co do reszty absolutnie nie. Nie masz po prostu racji. To co piszesz o tym że Adobe przejmuje się tym co Apple wypuszcza na rynek w minimalnych konfiguracjach to śmiech na sali. Wybacz, bez urazy. Ale Ty sobie gdybasz, jak po prostu wiem. Mam w firmie 4 grafików, pracują na Apple oczywiście bo jakżeby inaczej (żaden prawdziwy grafik w USA PC nie dotknie). I za każdym razem jak jest jakikolwiek problem, coś wolno działa, przycina, itp, wiesz co słyszymy od supportu Adobe? Zgadnij. Teksty w stylu "zaleca się zwiększyć ilość RAM lub wymienić komputer na nowszy". A oni już teraz używają MacStudio w wersji z 32GB RAM....
    Teraz to chyba Ty trochę mieszasz "systemy walutowe" bo to że w PL ludzie kupują najtańsze konfiguracje od Appla do grafiki firmie Adobe w USA nawet nie przyjdzie do głowy. To nie są ich klienci docelowi.
    Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 06-12-2024 o 17:32
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Ja tam jestem zupełnie spokojny Kto ma szklaną kulę niech powie czy za 3-4 lata ta dopłata do 24 gigsów to będzie na 100% wystarczająca opcja. Może nowe aplkowskie AI będzie pożerać więcej A może przy obecnej polityce apple za obecną dopłatę do dysku czy wcale nie takiej mocno rozbudowanej pamięci warto będzie po prostu za te kilka lat kupić mini m6, który będzie miał to w standardzie oraz jeszcze lepszy procek

PS Mag, z tego co piszesz to są to takie same domysły jak moje To, że wasz grafik coś usłyszał od suportu to nie jest zdradzona wam telefonicznie strategia biznesowa firmy Ponadto ja napisałem, że firma może pewne rzeczy uwzględniać, nie napisałem w jakim stopniu. Ale nie zmienia to tego, że teraz nadal piszesz o jakichś kłopotach a ja się odniosłem do tego co pisałeś o minimalnych wymaganiach. Oraz o osobistych preferencjach czy bardziej wymaganiach, bo skoro kolega sprzed kilku stron nie ma zastrzeżeń do pracy na kilkuletnim sprzęcie z okrojoną specką to znaczy, że nie zrozumiałeś o czym pisze. Albo na siłę próbujesz go do czegoś przekonać. Ja zupełnie cię rozumiem, masz rację pisząc, że fajnie kupić coś na zakładkę i cieszyć się większą wydajnością. Ja się tylko odniosłem do argumentacji. Bo to zmienia wydźwięk. Spoko, mówisz kilkaset złotych dodam do modelu podstawowego i mam spokój na lata? Bo tak należy rozumieć twoje uwagi. No nie. Nie jest to kilka stówek. Dodaj odrobinę ramu, zwiększ najmniejszy dysk i robi się z tego cena 2 miniaczy. Dla ciebie to może i uzasadnione, ale tak jak wcześniej wspomniałem, dla kogoś wcale nie musi, bo za tę różnicę w cenie to sobie równie dobrze może kupić za te kilka lat nowszy model. Prawie.

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    ...To nie są ich klienci docelowi.
    A zastanów się trochę nad tym co tutaj napisałeś. Choćby na tym forum, co nie jest miarodajne, ale ogólnie na świecie jest masa entuzjastów, żadnych pro, którzy czerpią przyjemność z obrabiania fotek, tworzenia grafik itd. Ci ludzie również kupują produkty adobe, bo nie są one drogie więc adobe im taką opcję umożliwia. Jasne, że do wygodnej pracy niektórzy będą potrzebowali czegoś więcej niż model podstawowy, pewnie taki będzie się też częściej wykrzaczał, ale głupotą ze strony firmy byłoby gdyby się nie schyliła się po ten niemały kawałek tortu. Pewnie nie mniejszy niż liczba prosów. Także ja sobie może i gdybam, ale to co piszesz wydaje mi się lekko nielogiczne.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 06-12-2024 o 17:50

Domyślnie

Apple jest drogie i nie jest równocześnie.

M4 mini za 3k PLN to jest absolutny killer jeśli chodzi o moc upchniętą w małym pudełeczku.

Z laptopami jest podobnie - jak kupowałem lata temu swojego Aira M1 8/256 za 4500 to owszem mogłem dostać bardziej wypasionego windowsowego lapka tylko ile z nich miało ekran 16:10 podobnej jakości, dobrą klawiaturę i kulturę i czas pracy na podobnym poziomie ( Dell Latitude który dostałem z firmy jako służbowy wtedy przypominał małą wiertarkę dentystyczną jak tylko odpaliło się na nim równocześnie outlooka i chmurowego SAPA).

Taki Macbook Pro 14" kosztuje z 8k (M4) albo 10k (M4 Pro) to jest dużo i większość osób nigdy tyle nie wyda- ale jak zaczniesz szukać windowsowego odpowiednika z ekranem 120 Hz na Mini Ledach i podobnym poziomem kalibracji prosto z fabryki, dobrym touchpadem , gigantyczną baterią to potem się okazuje, że wcale nie ma ich aż tak dużo a jak są to potrafią kosztować tyle samo albo drożej (Dell XPS ).

Plus jak miałem różne lapki pod windowsem to ja ten sprzęt mocno katuje i zazwyczaj lekko po 2 letniej gwarancji zaczynało się coś z nimi dziać a to zawiasy się wyłamały a to gniazdo ładowarki zaczynało mieć problemy a to coś innego a ten Air zniósł 3 lata w zdecydowanie lepszym stanie niż którykolwiek z nich.

Więc tak czysto parametrami czy mocą procka Apple praktycznie nigdy nie wygra. Ale patrzenie tylko na procka/ram/ssd w laptopie to jest gigantyczna pułapka.
    Z5 + N24-200 + FTZ II + T17-35/2,8-4+ N70-300 (AF-P)
    D7200 + S18-35/1,8 + S10/2,8 + S17-70/2,8 + N10-20, N18-55 (AF-P) + N70-300 DX (AF-P)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    PS Mag, z tego co piszesz to są to takie same domysły jak moje To, że wasz grafik coś usłyszał od suportu to nie jest zdradzona wam telefonicznie strategia biznesowa firmy Ponadto ja napisałem, że firma może pewne rzeczy uwzględniać, nie napisałem w jakim stopniu. Ale nie zmienia to tego, że teraz nadal piszesz o jakichś kłopotach a ja się odniosłem do tego co pisałeś o minimalnych wymaganiach. Oraz o osobistych preferencjach czy bardziej wymaganiach, bo skoro kolega sprzed kilku stron nie ma zastrzeżeń do pracy na kilkuletnim sprzęcie z okrojoną specką to znaczy, że nie zrozumiałeś o czym pisze. Albo na siłę próbujesz go do czegoś przekonać. Ja zupełnie cię rozumiem, masz rację pisząc, że fajnie kupić coś na zakładkę i cieszyć się większą wydajnością. Ja się tylko odniosłem do argumentacji. Bo to zmienia wydźwięk. Spoko, mówisz kilkaset złotych dodam do modelu podstawowego i mam spokój na lata? Bo tak należy rozumieć twoje uwagi. No nie. Nie jest to kilka stówek. Dodaj odrobinę ramu, zwiększ najmniejszy dysk i robi się z tego cena 2 miniaczy. Dla ciebie to może i uzasadnione, ale tak jak wcześniej wspomniałem, dla kogoś wcale nie musi, bo za tę różnicę w cenie to sobie równie dobrze może kupić za te kilka lat nowszy model. Prawie.
    Wiesz co, to nie jest tak że "grafik coś usłyszał".... od 2006 roku słyszę dokładnie to samo kilka razy rocznie. Przechodziłem to jeszcze jak Apple pracowało na procesorach Motoroli przed Intelem I słyszę to bezpośrednio od Adobe i od wielu osób które się przez ten dział graficzny przewinęły. Mamy wykupiony u nich dedykowany support, mamy własnego account managera, i tak dalej. Przez pierwszych kilka lat, zanim poszedłem "w menedżment", byłem dyrektorem działu IT i to była moja codzienność niestety.

W ogóle wydaje mi się żę to markeing Apple robi tu krecią robotę wciskając ludziom kity przez różnych jutjuberów / influencerów taki przekaz że najtańsza konfiguracja Apple bije PC na głowę, i potem ludzie to powtarzają i głupieją od tego.
    Przez te wszystkie lata trochę się nauczyłem i powiem tak: gdyby mnie nie było stać na Apple ze średniej półki, to podstawowej konfiguracji dla siebie do zdjęć bym nie kupił. Za te pieniądze kupiłbym PC.

Szklanej kuli nie mam, nie jestem jasnowidzem, zwyczajnie doświadczenie z Apple i z Adobe mnie tego nauczyło. Czy mogę się mylić? Pewnie...

PS. Pisząc o "podstawowej konfiguracji Apple" mam na myśli Mac Mini czy MacBook.... Podstawowy Mac Studio z 32GB jak najbardziej wystarczy.
    Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 06-12-2024 o 18:01
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michaelius Zobacz posta
    Ten Lightroom plus PS za niecałe 10 euro za miesiąc ?

https://www.adobe.com/pl/creativeclo...are-plans.html
    Tak jest. Mam korzystam, zadowolony jestem. Masz w cenie dwa stanowiska + mobile na iPhona albo iPada z obrabianiem plików w chmurze. LR teraz ogarnia takie rzeczy, że szok, dodatkowo AI odszumianie ********e. Do tego ja używam stale LR Classica do katalogowania plików.

Domyślnie

Wg mnie nie ma co przeginać; Od kilku lat można kupić aparaty mające 20/24 i 40/61mpix i nawet jeśli marketing będzie nam wmawiał coś innego to nadal te rozdzieloczści będą wystarczające dla 99% zastosowań - a tym bardziej dla amatorów. Jeśli więc na dziś 16GB komuś wystarczy do obróbki takich rozdzielczości, to z całą pewnością starczy mu także za kilka lat. Może to być za mało jeśli za kulka będziemy zmuszeni (ciekawe przez kogo??) żeby pracować na RAWach 200mpix albo większych ale nie jeśli będziemy pracować na plikach takich jak dziś.
    Co wg niektórych z Was ma sięzmienić, że za kilka lat komputer który dziś wystarcza do obróbki zdjęć nie będzie się nadawał ? Pytam - bo jak kupowałem swojego PC po premierze D800 z jego 36mpix RAWami to przez 10 lat mi służył i poza kartą graficzną (nastąpił jedyny istotny przeskok technologiczny - programy graficzne zaczęły korzystać GPU) nic w nim nie zmieniłem. Teraz mam najstarszego MACa studio - M1max 10/24 32GB 512GB i tak; obrabiam dowolne RAWy - nawet te 100mpix bez zająknięcie, obsługuje płynnie 1 monitor 4K a potrafi do chyba 6ciu, bez problemu obrabia vidoe 4K i 8K.
    Na co wg Was powinienem się szykować jeśli mam w tyłku czy export potrwa krócej niż obecnie ?
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

@Pawel Pawlak, kupiłeś już na wejściu dobry sprzęt z zapasem RAM'u, więc możesz spać spokojnie przez te kilka lat...Co najwyżej Apple Cię nabije w butelkę jeżeli jakiś nowy MacOS pewnego dnia przestanie obsługiwać M1 Ale tutaj żaden mądry nie pomoże.
    MacStudio od zawsze był sprzętem dla grafików tak więc Apple wsadził tam te 24GB nie bez powodu w minimalnej konfiguracji. Przypominam że w owym czasie inne komputery na M1 (iMac, MB Pro) były sprzedawane w wersjach 8GB.
    Więc wydaje mi się że inżynierowie Appple wiedza ile RAM jest potrzebne do grafiki i tyle wsadzają do sprzętu który jest do niej dedykowany, natomiast marketingowcy od Apple to co innego
    Jak dla mnie przy zakupie wersji Studio można spokojnie brać wersję aktualną minimum i będzie dobrze.
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Ja Was pogodzę. Po prostu punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Apple w US to też nie są tanie zabawki, ale przystępność jest o wiele większa. Tak mniej więcej razy 4. W Polsce dochodzi estyma - ech, och, ja mam Maca... Mówię o amatorach, bo zawodowcy nie przejmują się opiniami, tylko robią swoje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Co wg niektórych z Was ma sięzmienić, że za kilka lat komputer który dziś wystarcza do obróbki zdjęć nie będzie się nadawał ? Pytam - bo jak kupowałem swojego PC po premierze D800 z jego 36mpix RAWami to przez 10 lat mi służył i poza kartą graficzną (nastąpił jedyny istotny przeskok technologiczny - programy graficzne zaczęły korzystać GPU) nic w nim nie zmieniłem. Teraz mam najstarszego MACa studio - M1max 10/24 32GB 512GB i tak; obrabiam dowolne RAWy - nawet te 100mpix bez zająknięcie, obsługuje płynnie 1 monitor 4K a potrafi do chyba 6ciu, bez problemu obrabia vidoe 4K i 8K.
    Na co wg Was powinienem się szykować jeśli mam w tyłku czy export potrwa krócej niż obecnie ?
    To moje majaczenia, ale noie daj boże ktoś wymyśli jakiś absolutnie niezbędny do "rzycia" moduł Ai który musi być wbudowany w system bo.. "bo dlatego"

Strona 33 z 142 PierwszyPierwszy ... 2331323334354383133 ... OstatniOstatni