Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Dylemat

Domyślnie Dylemat

Jak już pare razy pisałem zastanawiam się nad zakupem aparatu. Jako iż mam jeszcze czas to dokładnie staram się czytać wasze posty i starać się rozumieć. Nawet mi to wychodzi Dziękuje wam za to.

Ale jak uznałem że warto by coś w końcu kupić to pojawił się Dylemat.
    Czy kupić D40x i nauczyć się robić zdjęcia na cyfrówce czy kupić odrazu D80 troszeczkę droższą i póniej mieć już święty spokój ze zmianą body.
    Czy kupic mniejszy tańszy, czy większy trosze droższy? (nie mam zamiaru póxniej zmieniać body tylko obiektywy)
    ten:
    http://www.ceneo.pl/541534s
    czy ten:
    http://www.ceneo.pl/428440

radek30518
    Gość

Domyślnie

pomysl z d80 jest bardzo dobry, chyba ze d200. ale d80 jest naprawde ok. jak wiesz aparatu za czesto sie nie zmienia, albo nigdy, za duzo na tym tracisz.

Domyślnie

Zastanów się jakie szła potrzebujesz. Do D40 pasują tylko te z własnym silniczkiem. Do D80 bez silniczka (obiektywy na tzw. śrubokręt) pasują. Szkło najważniejsze. Przemyśl jakie cię interesują (na jakie Cię stać) i wróć do wyboru korpusu.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Kup D80, widziałem na ceneo ofertę za niewiele ponad 2k zł. Ale... bez obiektywu, 18-55 spokojnie kupisz na forum za ~200zł. A i tak jak kupisz D80 to nawet nie myśl, że będziesz miał już spokój ze zmianą body :P

Domyślnie

kupuj d80 nie zastanawiaj się nawet

Domyślnie

Gdy ogląda się zdjęcia na necie to 40 od 80 niczym się nie rózni. ALe poszedłem do skelpu a tak I d80 jest 2 większa. TO nawet lepiej. Chciałbym właśnie wydać do 2600 góra. Ale dodam że na razie nie miałem styczności, nie robiłem zdjęć lustrzanką. I własnie chciałbym się nauczyć. I dlatego zastanawiam się nad d40x. Ale musze pozostać przy tym co kupie . . .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sadrian Zobacz posta
    Gdy ogląda się zdjęcia na necie to 40 od 80 niczym się nie rózni. ALe poszedłem do skelpu a tak I d80 jest 2 większa. TO nawet lepiej. Chciałbym właśnie wydać do 2600 góra. Ale dodam że na razie nie miałem styczności, nie robiłem zdjęć lustrzanką. I własnie chciałbym się nauczyć. I dlatego zastanawiam się nad d40x. Ale musze pozostać przy tym co kupie . . .
    Ja teraz żałuje że nie kupiłem d80!co do zdjęć to fakt różnicy nie ma bo to od szkiełka zależy!ale w de 80 masz silnik wiec kupisz tańsze szkładobrze się zastanów żebyś nie żałował!

Domyślnie

Tutaj nie idzie o jakos zdjec ale o wszystko co ulatwia ich wykonanie, gorny wyswietlacz, dostep do wiekszej ilosci funkcji bez odrywania oka od wizjera, no i oczywiscie oslawiony srubokret ktory pozwala na podpiecie roznistych obiektywow AF. Wedlug mnie kupuj D80 i ciesz sie fajna puszka, a jak dojdziesz po kilku/kilkunastu miesiacach czego Ci brakuje to moze bedziesz myslal o zmianie na jakas Dxxx puszke.
    Fuji: X100, X-Pro1, X-T2

Domyślnie

Jak ja wybierałem swoje pierwsze lustro oczywiście trzymałem w łapie D40 ale nie leżał mi...kupiłem D80 i nie żałuje! to naprawde świetny aparat i na nauke jak i na rozwijanie swoich umiejętności napewno Ci wystarczy. Bardzo polecam.
    Fotografia stanowi dokument zanurzenia ludzi w czasie

Uprawnienia umieszczania postów