Wgrywam zdjęcia, w danej sesji, do katalogu raw. Następnie prosta selekcja pozytywna w FastStone, klawiszem Q. Wybrane z selekcji zdjęcia przenoszę do podkatalogow "selected raw"w podziale na tematy/modelki. Staram się aby taki podkatalog nie miał więcej niż max 500 rawów. Dawałem tu wcześniej czasy eksportu z NAS i na NAS. Jako że mam NAS z ssd cache to po selekcji, domyślam się że komunikacja idzie z cache'a a nie dysków HDD. Odbywa się to dość sprawnie potem w dxo. Na Windows u mnie dxo nie działał tak sprawnie jak na maczku. LR na maczku też jest dość żwawy, co nie występowało na Windows. To są moje subiektywne odczucia z podstawowego m2 16/256. Rawy to R5/R oraz ten gdzie był test a7iii. Komunikacja z NAS po kablu 1Gb/s.
Na Windows dxo nie było żwawe nawet gdy czytało dużo rawów z dysku komputera, widać jest to wszystko jakoś zoptymalizowane na maku, że mimo niezbyt mocnej konfiguracji maka, działa to sprawniej. Takie mam odczucia. Windows to Win11, zintegrowana grafika, więc to pewnie też mialo znaczenie. Windowsa używam cały czas do pracy a PS śmiga na nim sprawnie (z wieloma warstwami w psd) tylko DXO i LR nie dawały komfortu pracy. Teraz dają.
- - - - kolejny post - - - - - -
Rawy z a7iii są mniejsze i odczucie jest takie, że pierwsze czytanie katalogu z selected raw jest szybsze niż analogiczne z R.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami