Close

Strona 16 z 142 PierwszyPierwszy ... 614151617182666116 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 1413

Domyślnie

@fafniak - mały offtop: oglądałem ostatnio porówanie w ciemno trzech systemów w fotografii bw. Znaczy gość na yt wrzucił przykłady tych samych ujęć, w ciemno. Zrobiłem sprytnie podgląd bez rozwiązanie, na dwóch urządzeniach - tv Sony i Macbooku. Na Sony wygrał Fuji XT3, na Macbooku wygrała Laica. Znacznie. Skalibrowany dobry obraz robi mega różnicę.
    Wspomniany film, miłej zabawy
    https://youtu.be/ez5v5a8MLPA?si=ahdy7y3ABaCjKpiA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez patronat Zobacz posta
    @fafniak - mały offtop: oglądałem ostatnio porówanie w ciemno trzech systemów w fotografii bw. Znaczy gość na yt wrzucił przykłady tych samych ujęć, w ciemno. Zrobiłem sprytnie podgląd bez rozwiązanie, na dwóch urządzeniach - tv Sony i Macbooku. Na Sony wygrał Fuji XT3, na Macbooku wygrała Laica. Znacznie. Skalibrowany dobry obraz robi mega różnicę.
    Wspomniany film, miłej zabawy
    https://youtu.be/ez5v5a8MLPA?si=ahdy7y3ABaCjKpiA
    Momentalnie znalazłem lajkę w obrazkach i gdybym miał kasę do wyrzucenia to bym już dawno kupił.
    oglądałem na laptopie

Domyślnie

Kilku znajomych wpuściłem na ten test. Konkluzja jest jedna- nikt nie wybrał Sony

Domyślnie

Czekaj czekaj... o sony jako dupnym systemie to inny wątek
    A tu miało być trochę o tym czy ch..y monitor daje radę

Domyślnie

Nie czytam tych wątków, szkoda mi oczu Pisałem to w kontekście monitora, który mocno wypaczył test. Nieskalibrowany TV kontra skalibrowany to już jest różnica, a przy skalibrowanej retinie to już przepaść. Więc, skoro ktoś nie widzi różnicy w kwadracikach, to może dla niego nie są istotne różnice w zdjęciach pochodzących z różnych systemów. A już na pewno nie powinien wyrażać głośno swojej opinii, o potrzebie posiadania sprzętu, który "może" więcej. Na forum, które uchodziło za merytoryczne jeszcze jakiś czas temu

Domyślnie

Kilku znajomych wpuściłem na ten test...
    Raczej zabawę. W sieci pełno jest tych ślepych testów odnośnie obrazowania właściwie pod dowolną tezę. U mnie, na PC, wygrała Lejka, ale z tym problemem to już dość dawno uporał się Czornyj pokazując, że w sumie na dowolnym współczesnym sprzęcie da się zasymulować kolorystykę charakterystyczną dla innego systemu. Do tego wystarczy odpowiednio skomponowany profil. Akurat tutaj to nawet ślepy by się domyślił, które zdjęcia robione zostały fuji (głębia ostrości i ostrość). Sukces Lejki (choć pewnie znaleźli się i amatorzy innego looku) to moim zdaniem w głównej mierze odpowiednia kombinacja kontrastu i jasności. Coś co można sobie odpowiednio ustawić i w innych systemach. Inna sprawa, że już w pierwszym komentarzu pod tym filmem ktoś słusznie zauważa, że wystarczyło użyć innego profilu w fuji i wyniki mogłyby być inne lub bardzie się zatrzeć różnice.

Ale wracając do meritum i tego co napisał Fafniak odnośnie progu wejścia to sęk w tym, że ostatnio mocno się to zmieniło. Polska "bogacieje". Mężczyźni uzupełniają braki w uzębieniu, coraz mniej iphonów kupujemy w systemie ratalnym a taki miniacz w wersji basic np. ze zniżką studencką to koszt porównywalny z kupnem chińskiego tv w standardowym rozmiarze salonowym. Jest tanio. Za rok sam prawdopodobnie będę wymieniał blaszaka i kusi mnie po prostu takie maleństwo. Potrzeb już nie mam zbyt wielkich, coś do obróbki zdjęć i w małym stopniu do montażu. Grać już nie potrzebuję, moja karta graficzna była przez ostatnie kilka lat może ze 2 razy w użyciu, a nawet jak się zachce to na tv mam geforce now i lunę. Do reszty taki miniacz może się okazać dobrym wyjściem, o dziwo budżetowym. Bo o ile takie maleństwo to nie jest wynalazek apple, w świecie pc jest tego pełno, to w kwestii cena/możliwości taki miniacz wg. niektórych wypada bardzo dobrze. Oczywiście nie jest to opcja bez gwiazdek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    Czy ty przemyślałeś swój post zanim kliknąłeś "enter" ?
    A czemu się dziwisz czy przemyślałem jak sam post niżej przyznajesz że o kant dupy można potłuc te wszystkie profile bo i tak docelowo każdy coś innego widzi zależnie od posiadanego sprzętu. Ostatnio do pracy dostaliśmy monitory, ktoś to podłączył i tak sobie wszystko działało. Nikt się nie przejmował obrazem. Widać to widać. Zdjęcia z tego forum też było widać. Dopiero jak zobaczyłem że widać ale nie tak jak na moim domowym komputerze to okazało się że było włączone programowe wyostrzanie. I myślisz że komuś to przeszkadzało z oglądających? Tylko mi.

- - - - kolejny post - - - - - -

Kilku znajomych wpuściłem na ten test. Konkluzja jest jedna- nikt nie wybrał Sony
    A mi obrazek z Sony lepiej leżał w w czterech setach a w dwóch z Leiki. Sony już ma a na Leikę składam.

Domyślnie

To teraz wyobraź sobie jaki potworek mógłby wyjść po obróbce na gównianym monitorze i wyświetlony na jeszcze bardziej gównianym.
    A tak eleminujesz przynajmniej część problemu. Tak po prostu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    To teraz wyobraź sobie jaki potworek mógłby wyjść po obróbce na gównianym monitorze i wyświetlony na jeszcze bardziej gównianym.
    A tak eleminujesz przynajmniej część problemu. Tak po prostu
    Tak, tak już gdzieś czytałem te tłumaczenia. To wszystko ma sens jak robisz np jakieś wzorniki paneli podłogowych dla firm, odcienie farby itd. Ale przeciętny Kowalski nie zobaczy na gównianym monitorze czy to jest sRBG czy jakiś gamut P3. Jego interesuje żeby ciocia z wujkiem na weselu byli kolorowi i wyraźnie widoczni a jak jeszcze pierdykniesz na płytkiej GO to będzie super zadowolony.

Domyślnie

Ale co nas interesuje jakiś Kowalski, jego szwagier czy ciocia ?

- - - - kolejny post - - - - - -

Wyobraź sobie że jesteś np na forum porsche a tam jakiś gość wyskakuje ze przeciętny Kowalski to tego nie kupi. I kogo to obchodzi na takim forum? chyba tylko Kowalskiego.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 19-11-2024 o 16:51
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Strona 16 z 142 PierwszyPierwszy ... 614151617182666116 ... OstatniOstatni