Close

Strona 17 z 142 PierwszyPierwszy ... 715161718192767117 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 1413

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Ten wątek w moim zamyśle był o wyborze komputera tylko do obróbki zdjęć a nie jako mega maszyna do wszystkiego czy choćby do gier. Nigdy nie grałem w żadną grę na kompie, wiec mnie to nie interesowało i nie interesuje. Od roku jest podstawowy Mini M2 16/256, Studio Display plus NAS jako magazyn rawów. Czekam na Studio M4 MAX (miał być studio M3 MAX ale Apple ominął ten etap). Po roku na Mini mogę stwierdzić tylko jedno, powrotu do pc w obróbce zdjęć nie przewiduję.
    Mogę się pod tym tylko podpisać. Wypowiadałem się już wcześniej w tym temacie, i nie mogę uwierzyć co to niektórzy wypisują, ale coź, widać tak samo jak są "fanboje" marki z jabłuszkiem, tak widać mamy tu "fanboja" blaszaków PC
    Na każdym sprzęcie w każdym systemie da się obrabiać zdjęcia, ale komfort i wygoda również się liczy.
    Używam jednocześnie Mac'a i PC, PC "od zawsze", Mac'a od 10 lat czy coś.

Tu jest mój Mac (Apple Studio M2 Ultra)
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20241119_091203.jpg
Wyświetleń:	10
Rozmiar:	3,01 MB
ID:	83933

A tu jest mój PC ( i9-14900K, RTX 4090, 64GB RAM DDR5 6000MT)
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20241119_091403.jpg
Wyświetleń:	9
Rozmiar:	3,15 MB
ID:	83934

Oba te zestawy mają w zasadzie identyczną wydajność w pakiecie Adobe (głównie PS). Odszumianie AI, wszelkie wymagające wtyczki, obróbka plików po kilkanaście GB - wszystko śmiga w zasadzie identycznie na obu systemach, natomiast mamy dwie duże różnice:
    - Rozmiar. Mac Studio jest malutki i nie zajmuje miejsca na biurku.
    - Hałas. PC, nawet na "wolnych obrotach", generuje szum, pomimo wypasionego chłodzenia cieczą, dużej budy wolnoobrotowych, cichych wiatraków. Zobaczcie sobie zdjęcie, tam widać wzmacniacz słuchawkowy i Meze Lyric 2. Meze Lyric 2 dlatego, że to zamknięte słuchawki bo tych o otwartej konstrukcji nie dało się używać przy komputerze....

Oczywiście zdaję sobie sprawę że syntetycznej mocy obliczeniowej mój PC ma więcej niż Mac, mogę na nim pograć w gry, pobawić się w wirtualizację czy takie tam.
    Właśnie dlatego siedzę w obu systemach, chociaż szczerze mówiąc gdybym musiał to z PC mógłbym już zrezygnować.

Ale do samej obróbki zdjęć, szczerze polecam Apple. Cicho, wydajnie, wygodnie, nie trzeba się martwić o zarządzanie kolorem (co nie znaczy że na PC się nie da oczywiście, ale jest trudniej).
    Co do tego że Apple jest drogie - wygoda kosztuje. No i druga sprawa - jakoś nie odczułem aby mój PC był tańszy niż Mac Studio. Raczej wręcz przeciwnie, wydaje mi się żę PC był droższy.
    Zmierzam do tego że dobry PC który obsługuje obróbkę grafiki tak jak dobry Mac też swoje kosztuje.

Cytat Zamieszczone przez Mirkus Zobacz posta
    Tak, tak już gdzieś czytałem te tłumaczenia. To wszystko ma sens jak robisz np jakieś wzorniki paneli podłogowych dla firm, odcienie farby itd. Ale przeciętny Kowalski nie zobaczy na gównianym monitorze czy to jest sRBG czy jakiś gamut P3. Jego interesuje żeby ciocia z wujkiem na weselu byli kolorowi i wyraźnie widoczni a jak jeszcze pierdykniesz na płytkiej GO to będzie super zadowolony.
    Ale to jest forum fotograficzne... co Ty tu robisz w takim razie jelly podstawy tematu Cię nie interesują?

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Ale wracając do meritum i tego co napisał Fafniak odnośnie progu wejścia to sęk w tym, że ostatnio mocno się to zmieniło. Polska "bogacieje". Mężczyźni uzupełniają braki w uzębieniu, coraz mniej iphonów kupujemy w systemie ratalnym a taki miniacz w wersji basic np. ze zniżką studencką to koszt porównywalny z kupnem chińskiego tv w standardowym rozmiarze salonowym. Jest tanio. Za rok sam prawdopodobnie będę wymieniał blaszaka i kusi mnie po prostu takie maleństwo. Potrzeb już nie mam zbyt wielkich, coś do obróbki zdjęć i w małym stopniu do montażu. Grać już nie potrzebuję, moja karta graficzna była przez ostatnie kilka lat może ze 2 razy w użyciu, a nawet jak się zachce to na tv mam geforce now i lunę. Do reszty taki miniacz może się okazać dobrym wyjściem, o dziwo budżetowym. Bo o ile takie maleństwo to nie jest wynalazek apple, w świecie pc jest tego pełno, to w kwestii cena/możliwości taki miniacz wg. niektórych wypada bardzo dobrze. Oczywiście nie jest to opcja bez gwiazdek.

https://www.youtube.com/watch?v=8Uuu046EE28
    Z takimi potrzebami uważam że Mac będzie dla Ciebie dobrym wyborem. I jak wyżej, PC wcale nie byłby tańszy. Może bardziej uniwersalny do gier, ale nie do grafiki. Aczkolwiek celowałbym może w Mac Studio na M2, wydaje się że ich ceny poszły w dół (i pewnie spadną mocniej).
    Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 19-11-2024 o 17:23
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Jedyne co bym chciał to normalne ceny dysków. Ja jestem bałaganiarz a do tego nie umiem wyrzucać plików/zdjęć.

Domyślnie

Ale co nas interesuje jakiś Kowalski, jego szwagier czy ciocia ?

Wyobraź sobie że jesteś np na forum porsche a tam jakiś gość wyskakuje ze przeciętny Kowalski to tego nie kupi. I kogo to obchodzi na takim forum? chyba tylko Kowalskiego.
    Jak ciągle wychwalasz że tylko Mac to ja mogę to samo mówić o PC. Wszak tytuł wątku mówi sam za siebie.

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta

Tu jest mój Mac (Apple Studio M2 Ultra)

A tu jest mój PC ( i9-14900K, RTX 4090, 64GB RAM DDR5 6000MT)
    Jak to mówią - kto bogatemu zabroni

Domyślnie

Jak to mówią - kto bogatemu zabroni
    I to koniec merytorycznych argumentów? Bo nie wiem, zgadzasz się z tym co się tu pisze, nie zgadzasz się z czymś konkretnie, czy ogólnie jesteś w opozycji do całego świata?

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    Jedyne co bym chciał to normalne ceny dysków. Ja jestem bałaganiarz a do tego nie umiem wyrzucać plików/zdjęć.
    Fakt, trochę dziwną mają politykę jeżeli chodzi o dyski, z drugiej strony kupujesz dowolny zewnętrzny na USB C / Thunderbolt i jest tak samo szybko jak na wewnętrznym. I tanio.
    Chociaż ostatnio to robię jak @cybuslki, czyli NAS i po sieci wszystko nie odczuwam żadnych spowolnień.
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Mnie ten mac mini nowy naprawdę zaciekawił.
    Gdyby miał normalnej cenie 1TB SSD i 32 gb RAMu to chyba bym się nie zastanawiał.
    No zastanawiałbym się bo to jednak rezygnacja z tego co znam i akceptuję.
    Ale ciężko by mi było

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    Mnie ten mac mini nowy naprawdę zaciekawił.
    Gdyby miał normalnej cenie 1TB SSD i 32 gb RAMu to chyba bym się nie zastanawiał.
    No zastanawiałbym się bo to jednak rezygnacja z tego co znam i akceptuję.
    Ale ciężko by mi było
    Weź tego podstawowego na testy. Mi na infolinii sympatyczna dziewczyna powiedziała, że mogę używać dwa tygodnie i oddać jak się nie przekonam.
    Za 2500 warto spróbować. Tego RAMu bym tak nie przekładał 1 do 1 z PC. 256GB pamięci masowej trochę boli, ja chcę kupić dysk zewnętrzny lub obudowę na NVMe wspierającą TB4.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Ta zewnętrzna obudowa rozwiązuje temat do pracy na pliki robocze itp. Zawsze potem można wrzucić to na NAS. U mnie nawet praca z NASa mnie zadowala. Wszystko zalezy od indywidualnych potrzeb. Ja jestem zadowolony że kupiłem rok temu Mini na testy.

Jak ciągle wychwalasz że tylko Mac to ja mogę to samo mówić o PC. Wszak tytuł wątku mówi sam za siebie.
    Mówienie o zaletach Mac nie oznacza deprecjonowanie przeze mnie systemu PC. Zresztą masz wpisy kolegów MstrG i Mag, mają wypasione PC, mogą obiektywnie pisać bez kolorowania. I o to chodzi, po to jest forum , wymiana doświadczeń. Wymiana doświadczeń oznacza że mamy coś i piszemy z własnego doświadczenia. A jeśli nie mamy to możemy poznać opinie użytkowników. Nikt nie zmusza do zmian systemów przecież, bo po co ? Rok temu nie było takiej dyskusji, ponieważ nie aż tak wiele osób miało oba systemy aby móc obiektywnie napisać jak to wygląda w praktyce na obu (oprócz Maga). Z tego doświadczenia należy korzystać Kolego Mirkus, niekoniecznie coś zmieniać u siebie. Wiedza nie boli

Fakt, trochę dziwną mają politykę jeżeli chodzi o dyski, z drugiej strony kupujesz dowolny zewnętrzny na USB C / Thunderbolt i jest tak samo szybko jak na wewnętrznym. I tanio.
    Chociaż ostatnio to robię jak @cybuslki, czyli NAS i po sieci wszystko nie odczuwam żadnych spowolnień.
    Na Ultra masz ethernet 10Gb/s więc przy dopowiedniej konfiguracji sieci jest to już bdb rozwiązanie. U mnie to jeszcze śmina na 1Gb/s i też nie narzekam na ten moment. Ale sieć w domu już mam przygotowaną na 10Gb/s, skorzystałem ze switchy qnapa z dwoma gniazdami RJ45 10Gb/s.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 20-11-2024 o 08:43
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Na Ultra masz ethernet 10Gb/s więc przy dopowiedniej konfiguracji sieci jest to już bdb rozwiązanie. U mnie to jeszcze śmina na 1Gb/s i też nie narzekam na ten moment. Ale sieć w domu już mam przygotowaną na 10Gb/s, skorzystałem ze switchy qnapa z dwoma gniazdami RJ45 10Gb/s.
    Ale wiesz że obecnie 10Gb/s oferuje komercyjnie tylko Orange i to w wybranych lokalizacjach w Polsce. A co do dyskusji Mac-PC to przypomina mi to ciągłe boje wśród graczy co jest lepsze do grania: konsola czy PeC-et.

I to koniec merytorycznych argumentów? Bo nie wiem, zgadzasz się z tym co się tu pisze, nie zgadzasz się z czymś konkretnie, czy ogólnie jesteś w opozycji do całego świata?
    Nie, po prostu Ty już nie masz dylematów z tytułu wątku

Domyślnie

Ale wiesz że obecnie 10Gb/s oferuje komercyjnie tylko Orange i to w wybranych lokalizacjach w Polsce. A co do dyskusji Mac-PC to przypomina mi to ciągłe boje wśród graczy co jest lepsze do grania: konsola czy PeC-et.

Nie, po prostu Ty już nie masz dylematów z tytułu wątku
    Nie ma znaczenia co oferuje Orange, mówimy o sieci lokalnej.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

zgadzam się z @m_a_g co opisz tutaj https://forum.nikoniarze.pl/threads/...=1#post4315732
    Też używam naprzemiennie macOS i Windows a także czasami Linuxa.

Ja poszedłem optymalnie i od początku przygody z Apple używam Macbooki z największymi ekranami (bo i ekran skalibrowany i przestrzeń barw od razu) obecnie 16 cali M1 Pro.
    Zaczęło się od iPhona a skończyło na całym ekosystemie
    Macbook (macOS) po prostu rozpieszcza i uzależnia epod względem wydajności do kultury pracy - montaż i obróbka filmów np. 4K 60fps, zdjęć , programowanie itp. zawsze jest cisza i bez żadnego przegrzewania i do tego zakupiłem Macbooka (nawet teraz jak mi "Windows" nawet trochę zakręci wentylatorami to już irytuje ) ale nie zapominajmy jak pracowało się na Macach z Intelem pod koniec ich kadencji , no było dość słabo z komfortem i wydajnością.

Jeżeli na Windowsie byłby taki sam komfort pracy (wydajność/cisza/temperatura) jak na MacBookach (macOS ) to zostałbym od razu na Windowsie bo nawet po wielu, wielu latach pracy na Apple zdecydowanie bardziej przyjaznym środowiskiem dla użytkownika jest Windows, nie wspominając już o ogromnej liczbie programów i gier.
    Praca z plikami (Finder o matko!) , poruszanie się po systemie macOS (min. menu kontekstowe tak ubogie jak w latach 90 - tych), organizacji itp. to daleko do tyłu do Windowsa czy chociażby Linuxa.
    Najnowszy system macOS dopiero teraz ma organizacje okienek (normalnie amejzing ) gdzie Windows ma to od bardzo dawna (chyba już od Win 7 tak dawno że nawet nie pamietam ) praca na nieoryginalnej myszce na macOS - słabiutko itp.
    Ten komfort pracy urządzeń Apple zawdzięcza zmianie architektury systemu (i co za tym idzie hardwarem) ale mamy obecnie też rozwój Windowsa ARM więc czas pokaże. Notabene nie mogę pograć w gry które kilka lat temu zakupiłem na macOS bo one działają tylko na macach z ...Intelem co Apple z tym zrobiło - NIC.

Strona 17 z 142 PierwszyPierwszy ... 715161718192767117 ... OstatniOstatni