Mogę się pod tym tylko podpisać. Wypowiadałem się już wcześniej w tym temacie, i nie mogę uwierzyć co to niektórzy wypisują, ale coź, widać tak samo jak są "fanboje" marki z jabłuszkiem, tak widać mamy tu "fanboja" blaszaków PC
Na każdym sprzęcie w każdym systemie da się obrabiać zdjęcia, ale komfort i wygoda również się liczy.
Używam jednocześnie Mac'a i PC, PC "od zawsze", Mac'a od 10 lat czy coś.
Tu jest mój Mac (Apple Studio M2 Ultra)
A tu jest mój PC ( i9-14900K, RTX 4090, 64GB RAM DDR5 6000MT)
Oba te zestawy mają w zasadzie identyczną wydajność w pakiecie Adobe (głównie PS). Odszumianie AI, wszelkie wymagające wtyczki, obróbka plików po kilkanaście GB - wszystko śmiga w zasadzie identycznie na obu systemach, natomiast mamy dwie duże różnice:
- Rozmiar. Mac Studio jest malutki i nie zajmuje miejsca na biurku.
- Hałas. PC, nawet na "wolnych obrotach", generuje szum, pomimo wypasionego chłodzenia cieczą, dużej budy wolnoobrotowych, cichych wiatraków. Zobaczcie sobie zdjęcie, tam widać wzmacniacz słuchawkowy i Meze Lyric 2. Meze Lyric 2 dlatego, że to zamknięte słuchawki bo tych o otwartej konstrukcji nie dało się używać przy komputerze....
Oczywiście zdaję sobie sprawę że syntetycznej mocy obliczeniowej mój PC ma więcej niż Mac, mogę na nim pograć w gry, pobawić się w wirtualizację czy takie tam.
Właśnie dlatego siedzę w obu systemach, chociaż szczerze mówiąc gdybym musiał to z PC mógłbym już zrezygnować.
Ale do samej obróbki zdjęć, szczerze polecam Apple. Cicho, wydajnie, wygodnie, nie trzeba się martwić o zarządzanie kolorem (co nie znaczy że na PC się nie da oczywiście, ale jest trudniej).
Co do tego że Apple jest drogie - wygoda kosztuje. No i druga sprawa - jakoś nie odczułem aby mój PC był tańszy niż Mac Studio. Raczej wręcz przeciwnie, wydaje mi się żę PC był droższy.
Zmierzam do tego że dobry PC który obsługuje obróbkę grafiki tak jak dobry Mac też swoje kosztuje.
Ale to jest forum fotograficzne... co Ty tu robisz w takim razie jelly podstawy tematu Cię nie interesują?
- - - - kolejny post - - - - - -
Z takimi potrzebami uważam że Mac będzie dla Ciebie dobrym wyborem. I jak wyżej, PC wcale nie byłby tańszy. Może bardziej uniwersalny do gier, ale nie do grafiki. Aczkolwiek celowałbym może w Mac Studio na M2, wydaje się że ich ceny poszły w dół (i pewnie spadną mocniej).
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami