Close

Strona 66 z 142 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876116 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 651 do 660 z 1413

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Ja nirwanę chyba dawno osiągnąłem bo dylematu jak w temacie tego wątku nie mam - używam Mac i PC jednocześnie
    Natomiast udzielając się w tym temacie postanowiłem poczytać trochę o innych pakietach oprogramowania (niż Adobe), i zainteresowałem się Topaz AI.
    Nie złośliwie czy żeby coś komuś udowodnić, tylko dawno nie używałem i chciałem być na bieżąco.
    W każdym razie okazuje się że taki Topaz ma większe wymagania sprzętowe niż pakiet Adobe.
    Producent zaleca 32GB RAM, czy to Mac, czy Windows... także proszę drodzy koledzy i koleżanki z forum, zastanówcię się dwa raz zamim kupicie Mac'a bez odpowiedniej ilości RAM kierując się popularnymi miejskimi legendami o legendarnej optymalizacji RAM w Apple.
    Prawda jest taka, że faktycznie, to jest legenda... świetna, znakomita legenda, powtarzana przez wielu jak mantra... ale tylko legenda

Załącznik 84961

Załącznik 84962

Ale jest jeszcze kwestia jak dany komputer zarządza zasobami.
    Jak widać winda potrafi roztrwonić zasoby. Zwłaszcza z Lr .
    I teoretycznie praca na Macu z mniejszą ilością pamięci od zalecanej, nie musi być tak męcząca jak na windzie.

Kolejną sprawą jest na jakiej podstawie ktoś oszacował te minimum wymaganej pamięci...
    Przecież wiadomo że czym więcej tym lepiej.

A skoro da się całkiem sprawnie pracować na Topazie mając 24GB pamięci, to o o co może chodzić?...
    Pewnie o to aby pracowało się sprawniej, lepiej i wygodniej.

Domyślnie

Mam maka air prywatnie z 16gb ramu i m1 prockiem, ostatnio robiłem research na temat pierwszego aparatu (założyłem wątek w "Z") i miałem jakieś 220 kart w chromie otwartych (xD) w tym kilkanaście youtube w 4k i mimo, że zdecydowanie wolniej działał i jak sobie wszedłem w "activity monitor" to był baaardzo duży swap bo mu ramu nie starczało to dalej się komfortowo korzystało z komputera. Od lat korzystam z maków, wcześniej windows millenium, 98, xp, vista, 7, 8 i ta pierwsza marka mnie najmniej zawodzi, także bardzo polecam.

Choć z drugiej strony też zauważam od jakiegoś czasu spadek jakości software na makach i na iphonach. Jest coraz więcej bugów, na reddicie multum postów, że coś nie działa. Ale jest to niestety pokłosie zatrudniania niekompetentnych ludzi w celach oszczędnościowych i podejście w stylu "po co robić dobrze zoptymalizowaną aplikację, zrzućmy to na klienta, niech dokupi ramu, a my nie traćmy czasu na testowanie."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOP67 Zobacz posta
    Jest wiele drobnych, wkurzających rzeczy na Macu, które zauważają tylko osoby przesiadające się z Windowsa.
    Ostatnio próbowałem ustalić kiedy zostało zrobione zdjęcie. Data jest zapisana w EXIF, ale Finder nie potrafi tego pokazać. W Windows, pliki typu JPG domyślnie miały w exploratorze pokazaną kolumnę z datą wykonania zdjęcia. Finder nie ma takiej opcji. Podobno w podglądzie pojedynczej foty można to zobaczyć, ale mimo odhaczania ptaszków, nie pokazują mi się żadne informacje. Testowana przeze mnie przeglądarka Pixea też tego nie potrafi (przynajmniej w darmowej wersji). Dopiero Brigde to potrafi.

Ktoś podpowie prostą przeglądarkę zdjęć (bez żadnej edycji), która potrafi:
    - pokazać dane EXIF
    - pokazać kliknięte miejsce w 1:1
    - w trybie listy plików, sortować po dacie wykonania
    - ew. pozwalać na wsadową zmianę nazw
    1. Finder--->command+J--->stawiasz ptaszki gdzie trzeba i powinno działać w polu widoku
    2. Finder--> widok-->pokaż opcje podglądu---> zaznaczasz pole widoku-->Exif-->zaznaczasz wszystko albo opcje, które Cie interesują

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    Chyba zapomniałeś jak działają winda czy llinuch.
    A być może nie miałeś kompa z nimi.

Winda działa u mnie szybciej np. w kopiowaniu i przenoszeniu plików.
    Pracuję teraz na dwóch systemach.
    Przenoszę dane na dyski dla maca, więc mam bezpośrednie porównania.
    Tak zwana optymalizacja ma swoje dobre ale i złe strony. Czym bardziej zamknięty i ukierunkowany system tym wydajniejszy w konkretnych
    zastosowaniach. Ale już w innych nie koniecznie.
    O windę niestety trzeba dbać i ją systematycznie "konserwować". W przeciwnym wypadku szybko robi się systemowy bałagan i katastrofa...
    To jest cena jaką trzeba płacić za takiego kompa. A niewielu jest w stanie to udźwignąć.
    Ale jak napisał Tomek, zużycie prądu jest małe. A dla mnie są najistotniejsze gabaryty i rozmiar.
    I zapomniałbym dodać że jest bezgłośny. Co mnie niezmiernie cieszy.

Na każdym komputerze da się pracować. To kwestia przyzwyczajenia i praktyki. Są rzeczy które są fajnie zrobione na macu, ale są takie które są wręcz śmieszne.
    A napewno z perspektywy historycznych zaszłości w tej dziedzinie.
    Trochę na zasadzie szerszych torów ruslandii...

Jak przeniosę moje archiwum na nowe dyski, pochylę się nad legendarną jakością renderowanego obrazu.
    Kolory wydają się ładniejsze i łatwiej mi edytować trudne kolorystycznie fotki.
    Ale to piszę na podstawie moich NECów.
    Mam zamiar wypożyczyć monitor apla i zrobić bezpośrednie porównanie z moimi na ustawieniach "fabrycznych".
    Chcę się przekonać czy ta "lepszość" wynika z jakości monitora czy karty graficznej.
    Na razie obstawiam kartę graficzną w Macu.

Może też się okazać że różnice będą pomijalne. Pomijając "manipulacje" Gammą w profilach kolorów generowanych w macu.
    A ta lepszość to osiągnięcie tej mitycznej "nirwany"....

.
    faktem jest, że komputera z windowsem nie maiłem od ponad 20 lat. Dopiero w czerwcu ub r. w związku z nowym miejscem pracy dostałem do dyspozycji laptopa z W11. I niektóre idiotyzmy mnie wkurzają. Np. dlaczego jak zapisuje pliki przesłane mi mailem (klientem poczty jest Outlook) i wybieram opcje zapisz wszystkie załączniki, to jak wskazuję folder docelowy to jest on pusty chociaż wiem, że powinny być w nim inne pliki? zdarza się te, że jak zapisuje pdf-y to w folderze nie widać plików docx. (i na odwrót) Dlaczego jak chcę zapisać przysłane mailem pliki to gdy w folderze docelowym mam plik o tej samej nazwie to nie mogę zachować obu wersji? dlaczego nie mogę zmienić nazwy pliku gdy jest on otwarty? dlaczego nie mam szybkiego podglądu takiego jak w OSX pod "spacją"? A może jest na to jakieś rozwiązanie - wbudowane w system. Niestety na komputerach w firmie nie możemy niczego instalować. Tylko pakiet office i to wszystko.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin Jakubowski Zobacz posta
    1. Finder--->command+J--->stawiasz ptaszki gdzie trzeba i powinno działać w polu widoku
    2. Finder--> widok-->pokaż opcje podglądu---> zaznaczasz pole widoku-->Exif-->zaznaczasz wszystko albo opcje, które Cie interesują
    Nie działa z plikami na onedrive
    Pozwala podejrzeć datę tylko jednego pliku i to dopiero w podglądzie

Ja chcę móc posortować zdjęcia wg daty wykonania
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Nie działa z plikami na onedrive
    Pozwala podejrzeć datę tylko jednego pliku i to dopiero w podglądzie

Ja chcę móc posortować zdjęcia wg daty wykonania
    No przyznasz, że jednak jest różnica pomiędzy twierdzeniem "nie działa z plikami na onedrive" a "W Windows, pliki typu JPG domyślnie miały w exploratorze pokazaną kolumnę z datą wykonania zdjęcia. Finder nie ma takiej opcji"

Finder pozwala na posortowanie zdjęć wg. daty wykonania jeżeli pliki znajdują się na iCloud. Ciekawe czy to, że nie działa z plikami na onedrive to zabieg apple czy też MS? A Windows czyta exify z plików na iCloud? No i ciekawe czy jak pobierzesz te pliki do maca/iCloud to czy exify będą widoczne

Domyślnie

No przyznasz, że jednak jest różnica pomiędzy twierdzeniem "nie działa z plikami na onedrive" a "W Windows, pliki typu JPG domyślnie miały w exploratorze pokazaną kolumnę z datą wykonania zdjęcia. Finder nie ma takiej opcji"
    Bo nie działa. Nawet jak mam pliki na dysku lokalnym, to nie ma możliwości pokazania daty wykonania dla wszystkich plików w folderze. O sortowaniu już nie wspomianm.

Finder pozwala na posortowanie zdjęć wg. daty wykonania jeżeli pliki znajdują się na iCloud. Ciekawe czy to, że nie działa z plikami na onedrive to zabieg apple czy też MS? A Windows czyta exify z plików na iCloud? No i ciekawe czy jak pobierzesz te pliki do maca/iCloud to czy exify będą widoczne
    To ja mam jakiegoś dziwnego Maca, bo u mnie zdjęcia umieszczone w folderze w iCloud również nie pokazują danych EXIF. Jedynie te przeciągnięte do aplikacji Zdjęcia pozwalają na sortowanie. Ale to nie są już pliki, tylko jakaś durna biblioteka w jednym pliku. EXIF w plikach z onedrive jest. Onedrive jest synchronizowany z makiem

Chcę sam sobie zarządzać folderami, utrzymując ich strukturę drzewa.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Kilku z nas pisalo o tym, co używamy do plików z Mac, jakie NASy itp.
    Ale oczywiście można wymyślać swoje rozwiązania. Zawsze mi się nasuwa pytanie w takiej sytuacji - czy nie szkoda czasu na odkrywanie koła i zabawy z tym co nie działa dobrze lub nie zostało sprawdzone ?
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Bo nie działa. Nawet jak mam pliki na dysku lokalnym, to nie ma możliwości pokazania daty wykonania dla wszystkich plików w folderze. O sortowaniu już nie wspomianm.

To ja mam jakiegoś dziwnego Maca, bo u mnie zdjęcia umieszczone w folderze w iCloud również nie pokazują danych EXIF. Jedynie te przeciągnięte do aplikacji Zdjęcia pozwalają na sortowanie. Ale to nie są już pliki, tylko jakaś durna biblioteka w jednym pliku. EXIF w plikach z onedrive jest. Onedrive jest synchronizowany z makiem

Chcę sam sobie zarządzać folderami, utrzymując ich strukturę drzewa.
    to chyba masz jednak dziwnego osx-a

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zrzut ekranu 2025-01-6 o 16.48.42.png
Wyświetleń:	11
Rozmiar:	172,2 KB
ID:	85076

naprawdę możesz sortować jak chcesz i według jakich parametrów chcesz data utworzenia, dołączenia, modyfikacji, ostatniego otwarcia. Jak widzisz utworzyłem folder z randomowymi fotkami na iCloud i działa

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zrzut ekranu 2025-01-6 o 16.57.17.png
Wyświetleń:	9
Rozmiar:	176,2 KB
ID:	85077

jeżeli chodzi o wyświetlanie exifa to też nie ma problemu, nie wspominając o szybkim podglądzie pod klawiszem spacji
    Załączone miniatury Załączone miniatury Zrzut ekranu 2025-01-6 o 16.49.55.png  

Zrzut ekranu 2025-01-6 o 16.51.26.png  

Zrzut ekranu 2025-01-6 o 17.02.14.png  

Domyślnie

Z racji tego że robię zdjęcia w RAWach i JPGach chciałem rozdzielić w katalogu jedne od drugich....
    Trochę mi zajęło aby wpaść na to że to mogę zrobić poprzez porządkowanie --> aplikacja.
    Faktycznie intuicyjne i logiczne.
    A gdybym nie miał zainstalowanej takowej aplikacji?

Takich kwiatków jest mnóstwo.
    Dziś chciałem w C1 wyeksportować zdjęcie w dwóch rozmiarach. W windzie zaznaczam co mnie interesuje i mam. Dwie wielkości, trzy czy dziesięć.
    Na Macu, przynajmniej moim nie idzie tak zrobić. Zaznaczyć mogę wszystko, ale idzie tylko jeden.
    Nie mam pojęcia dlaczego.
    Pewnie gdzieś czegoś nie zaznaczyłem...

Bardzo, ale to bardzo specyficzny "system".

Strona 66 z 142 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876116 ... OstatniOstatni