Szukaj
@Mazzi - jeżeli wiesz czego chcesz, a czego z całą pewnością nie chcesz, to właściwie do czego jesteśmy Ci potrzebni ?
Kupuj i rób zdjęcia.
NIKON
לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował
Ligo ma rację, zdjęcia robią tylko FF (róznica między apsc a FF jest tak kolosalna że serwisy hostingowe zastanawiają się nad zakazem umieszczania zdjęć z matryc apsc i mniejszych na ich serwerach) albo od razu średni format bierz. Potem zdjęcia 10x15 wyglądają o tyle lepiej że oglądający muszą mieć założone okulary przeciwsłoneczne bo plastyka mityczna i ogólny ich blask tak bije po oczach. Do tego wśród znajomych wyglądasz jeszcze bardziej Pro. O ustępowaniu miejsca w tramwaju kiedy masz na pasku fulfrejma chyba nie musze wspominać. Dla mnie wybór jest prosty.
@czomolungma - przy takim podejściu, wystarczy smarkfon, niepotrzebnie męczysz się z aparatami foto.
Lato się zbliża, a do bokserek aparatu nie wsadzisz, nawet APS-C.
NIKON
Można sobie kpić i zaginać rzeczywistość ale mając przy sobie pełną klatkę i aps-c ale wchodząc do np podziemi, kościoła, jakiś jaskiń, albo wieczorkiem czy jak mam pięknie słoneczny dzień ale i coś w cieniu to sięgam zawsze po pełną klatkę, w efekcie okazuje się że aps-c z 70-300 rzadko używany.
Jakbym nie widział różnicy to już dawno używałbym fona jak większość i polecam jeśli ktoś nie widzi różnicy brać co pasuje.
A7II miałem długo i był fajny, pięć zapasowych baterii na dzień wystarczał i jakoś z tym żyłem.
Zakup aps-c za tyle kasy co w/w fuji można potraktować w stylu "kto bogatemu zabroni".
Jeśli nie widzisz jaka jest róznica między apsc vs ff a apsc vs smartfon to rzuc foto bo z oczami nie jest za dobrze.
Ale dalej zaginajcie rzeczywistość że niczym ponizej FF nie mozna zdjęc robić. A potem łazicie z tymi FFami i pot z Was spływa ja idąc w górach z małym bezlustrem smieje sie pod nosem. A fotki niemal identyczne( w rozmiarach jakie sa używane najczęściej ) Zresztą powiem więcej jak oglądam fotki w dziale fuji niektorych i Wasze wielkie fotki z ff to się płakac chce, o co ten krzyk. Żadnej róznicy w tym rozmiarze a często i gorsze. Założe sie że gdyby polowa z tych ludzi wrzucala w waszy watku fotki i podpisywała Nikon to byście peany śpiewali a potem wydałoby się ze to apsc i to fuji to by Wam się głupio zrobiło. I pisze to świadomie jako były użytkownik D610 które to niby lepsze do X-T2....tylko w czym ? zdjecia mniej ostre bo wiecznie ff/bf raz mniejszy raz większy, szczegółow na zdjęciu 20x30 tyle samo ISO lepsze o tyle że się można roześmiać. Bo nikt nie lata z lupą i nie robi cropa w rogu. Więc jeśli macie te farmazony pitolic to idzcie do swojego wątku o nikonie i róbcie tam sobie ołtarzyk. Bo w tym wątku nie znajdują się ludzie którzy nigdy nic innego w ręku oprócz fuji nie mieli a wrecz przeciwnie, sami tacy którzy z innych systemów emigrowali i mają porównanie. Gdyby ten wasz cały boski nikon tak miażdzył konkurencję to nikt rozsądny by się nie przesiadał, a ja takiego kopa dałem temu żółtemu badziewiu że na taką odległość poleciał że nie jest w stanie wrócić.
Zastanawiam się czy wy w ogóle robicie zdjęcia czy podniecacie sie wycinkami na dxo ? kto normalny robiac zdjęcia powiększa je metr na metr i szuka róznicy w szczególach ? mówimy o fotografi na co dzien a nie studyjnej czy reklamowej gdzie wiesza sie reklame na blok. Czy wy tę roznicę kumacie czy tyko pitolicie dla samego pitolenia bo lepiej się czujecie zachwalając to co macie ?
Każdy który twierdzi że na zwykłej odbitce widzi roznice w detalu niech uda się do okulisty póki jeszcze czas.
- - - - kolejny post - - - - - -
Tak to jest jeśli zamiast myśleć nad kadrem robisz 21456 fotek i wybierasz w domu 3 lub latasz z właczonym aparatem. Kto oprócz wesela robi tyle zdjęc na codzien na spacerze aby 5 baterii zużyć, a mówimy tu o wykorzystywaniu aparatu na co dzien a nie do szczególnych zadań. Ja mam 1 baterie i na 3 dni mi wystarcza, ale nie wale serii jak z karabinu. Z całym szacunkiem ale z fotek jakie tu wrzucałeś to zadna nie przekonuje do zakupu FF niczym się nie róznia od tych w tym dziale, a nawet są gorsze. Taka prawda. Nie każdy chce latac z klocem typu Z, dodatkowo klucha w postaci przejsciówki bo szkiel jest tyle że smiac sie chce ( i do tego okropne wydmuskzi plastik fantastik ktore rozpadną sie po intensywniejszym uzytowaniu) aby mieć dzialke lepsze ISO o 23.34 w nocy robiąc na spacerze 2 fotki. I o tym mówimy a ni eo kims kto potrzebuje Jak David mega matrycy bo robi na sciane wydruki 2m na 1.80 na przyklad.
Rzeczywiscie wchodzenie do jaskiń i podziemi jest fotografia codziennąi oczywiscie według twoich teorii ff zrobi krzyształ a apsc się zesra
róznica będzie taka w szumach że zmniejszając fotkę do internetu lub wydruku w książce foto ( bo chyba po to robi się codzienne fotki ?) ledwo to zauważysz. Ale tak bierz lupę rozciągaj copa i szukaj róznicy i udowadniaj że tylko ff podoła. Po drugie wymyślona nie wiem czy wiesz statyw kiedys i możesz spokojnie na iso 200 robić. Serio ja juz nie mogę tych Twoich wypocin czytać, w każdym wątku jestes najmądrzejszy serio. A;f ai omega tego forum.
Ostatnio edytowane przez czomolungma ; 05-04-2020 o 15:03
Typowe dziecię internetu, szkoda czasu na przepychanki.
NIKON
Skontaktuj się z nami