Close

Strona 67 z 90 PierwszyPierwszy ... 1757656667686977 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 661 do 670 z 898

Wątek: COVID-19

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    Czy naprawdę sądzisz że wszystkie informacje są przekazywane?
    Czy naprawdę sądzisz że o wszelkich działaniach i problemach będziesz informowany?
    Serio ?
    Chodzi mi tylko o to że to co wiemy ogranicza sie tylko do tego co podaje rząd + medialne przekazy + to co sami zaobserwujemy + znajomi
    Czy to daje pełen obraz sytuacji? No chyba to retoryczne pytanie...
    Cytat Zamieszczone przez pawelp Zobacz posta
    Jak potrafią trąbić o każdej bzdurze, którą Duda w tym czasie zrobi (i nie zrobi), to chyba nie ma takiego problemu, żeby informować o stanie faktycznym?
    Rząd się chwali jak tylko zrobi cokolwiek, co się do tego nadaje.
    Trwa ukrywana kampania wyborcza.
    Czy tego nie dostrzegasz?

Skoro się nie chwalą, to znaczy że nie mają czym.

Domyślnie

@pawelp - Tak łatwo jest dzisiaj kogoś oceniać. Tylko popatrz na swoje podwórko. Z iloma wydawać by się mogło, błahymi sprawami sobie nie poradziłeś. Zauważ, jak często nawet proste decyzje wymagały wielu przemyśleń. Czy nie jest, aby tak, że widzisz wszystko w kontekście tego, że coś tam straciłeś albo czegoś nie zyskałeś? Powiedz, co Ty zrobiłeś dla swojego kraju lub bliskich Ci osób.?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elanek Zobacz posta
    Jako osoba związana z samorządem terytorialnym mówię Ci, że nie masz zupełnie racji. Kiedy trzeba było reagować to Budyń i Szumidło byli na nartach.
    Magazyny Obrony Cywilnej puste. Posiedzenia Sztabu Kryzysowego przy Staroście w mijającym tygodniu były zwoływane w ramach stawiennictwa osobistego, więc na jednej niewielkiej sali konferencyjnej była stłoczona masa wójtów, sekretarzy, dyrektor szpitala, sanepidu itp. Gratulacje
    na tym krótkim cytacie też widać, że w jednej sprawie sporo racji ma thbogdanowicz, "teraz nie robią nic", o ile wcześniej coś robili, bowiem nie mam jednoznacznie udzielonej w tej kwestii odpowiedzi. Śledząc, niestety nie koniecznie z zaciekawienia, a zewsząd cieknącej fali strachu, trafia się czasem na wypowiedzi zwykłych ludzi, którzy niczym króliki doświadczalne, na własnym zadku przechodzą "skuteczne" działania rządu, np.

https://natemat.pl/302911,szalone-wa...ciu-granicznym
    https://natemat.pl/302617,kwarantann...a-koronawirusa
    https://natemat.pl/zdrowie/302783,ko...spolu-batushka

ale za to mamy;

https://natemat.pl/302999,sejm-na-st...a-koronawirusa
    https://natemat.pl/303057,wybory-woj...ano-glosowania
    https://natemat.pl/303029,wiadomosci...wodz-na-wojnie

Są to tylko znalezione na szybko przykłady działalności "władzy" dla dobra ludu pracującego miast i wsi. Bowiem zupełnie nie mogę zrozumieć tej całej paniki, która osiągnęła zenit paranoi, przy wszech obecnych przykładach totalnej ignorancji elyt dla własnego interesu. Mnie osobiście szlag już trafia, że od prawie dwóch tygodni, nigdzie nie mogę kupić żarówki, i to nawet w świetle tego, że w mojej pipidówie, kwarantanna kilku osób trwała całe 3 dni, znaczy się nie ma pandemii, a w spożywczym stary dziad zasmarkany, grzebie w chlebie jak w nosie i jest cacy. Także nie sposób nie przyznać racji thbogdanowicz. Bowiem pomijając brak jakichkolwiek działań profilaktycznych, bowiem wymuszanie zamykania wszystkiego co się da, a jednocześnie organizowanie modłów, spotkań wyborczych, a nawet nakazywanie dyżurowania pracownikom w pozamykanych z powodu pandemii szkołach, zupełnie ni jak się ma do walki z rozprzestrzenianiem się wirusa w koronie. I to co napisał elanek w całości, pokazuje rzeczywisty obraz działalności "władzy" w momencie ogłoszenia stanu epidemiologicznego przez tą "władzę". Ty obywatelu siedź na zadku i gryź paznokcie ze strachu, a my sobie jak zawsze poradzimy...Czyli nie robią NIC.
    Jestem bo jestem, a jestem dlatego że jestem, i będę dlatego że jestem, a byłem dlatego że dziś jestem....

Domyślnie

Widzę ze zostałem zaszufladkowany już.
    Nie pierwszy i nie ostatni raz.
    Zastanów się czy jesteś pewny że obraz jaki dostajesz z tych wszystkich źródeł jest obiektywnym obrazem całości

Ja nie potrafie tego powiedzieć .
    Pewne jest że masa błędów została popełniona i będzie popełniana. Czy nie robią nic - tego nie wiem

Powiem Ci za to, co rząd wysłał - przyszedł email z Państwowej Komisji Wyborczej, że mogą dołożyć kasę (po 300 zł) na jedną obwodową komisję wyborczą (lokal wyborczy) celem ubezpieczenia członków komisji (7-11 osób) od skutków zakażenia koronawirusem. Po prostu brak słów na to co robią ci bandyci. A ludzie, którzy im wierzą są albo mocno niedoinformowani, albo są po prostu idiotami.
    .
    Szokujące.
    Ale nazywanie bandytami to chyba jednak przesada

Domyślnie

A jak nazwiesz ryzykowanie życiem ludzkim, aby tylko utrxymac sie przy korycie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Ż Zobacz posta
    @pawelp - Tak łatwo jest dzisiaj kogoś oceniać. Tylko popatrz na swoje podwórko. Z iloma wydawać by się mogło, błahymi sprawami sobie nie poradziłeś. Zauważ, jak często nawet proste decyzje wymagały wielu przemyśleń. Czy nie jest, aby tak, że widzisz wszystko w kontekście tego, że coś tam straciłeś albo czegoś nie zyskałeś? Powiedz, co Ty zrobiłeś dla swojego kraju lub bliskich Ci osób.?
    Tylki ja nie mówię wtedy, że wszystko dobrze zrobiłem. I, że w ogóle zrobiłem. Ja akurat mam wysoką tolerancję na cudze błędy o ile ktoś mi "kitu" nie wciska.

- - - - kolejny post - - - - - -

To jest pytanie "na serio" ?
    Serio, serio.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelp Zobacz posta
    Serio, serio.
    Cóż

Czytam co linkują ludzie co piszą... i coś jednak mam wrażenie że dominuje naiwność
    Informowanie o wszystkim - wybacz ale to jest abstrakcja

Domyślnie

Cóż

Czytam co linkują ludzie co piszą... i coś jednak mam wrażenie że dominuje naiwność
    Informowanie o wszystkim - wybacz ale to jest abstrakcja
    Jak mają czas na informowanie o pierdołach, to może powinni tym bardziej znaleźć czas na rzetelne informowanie o rzeczach ważnych.

ksh
    Gość

Domyślnie

Jako osoba związana z samorządem terytorialnym mówię Ci, że nie masz zupełnie racji...
    Jako osoba, która byłą związana z samorządami szczerze napiszę że takich struktur mafijnych zazdrościć może mafia sycylijska w swoich najlepszych czasach, no może poza mordowaniem ludzi
    Tak serio to wszędzie są dwie strony medalu, a do tego jeszcze dwie strony konfliktu politycznego.
    Ty stanąłeś po stronie totalsów i nic pewnie tego nie zmieni, walenie w rząd to norma, część samorządów widzi jak im kurczą się wpływy, wiec jest to walka o własne prywatne interesy i niech nikt mi nie wciska kitu że to dla dobra lokalnej społeczności itp, to są skrajnie niszowe sytuacje, zazwyczaj to zwykły biznes bo jest bardzo ale to bardzo dużo kasy do wydania i trzeba o to zadbać.
    Walenie w rząd obecnie ma sens ale przynajmniej z sensownymi argumentami bo inaczej to wygląda śmiesznie, oczywiście tylko dla części bo dryga strona napisze #MuremZaElankiem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    ...Mam nadzieję, że w Polsce też nikt nie został odprawiony z kwitkiem, spośród osób, które już mają objawy chorobowe, albo które podejrzewają, że mogą już być nosicielami wirusa...
    Dobry żart, tynfa wart. Mało było relacji ludzi wracających z rejonów występowania epidemii, odbijających się od muru?

Cytat Zamieszczone przez And.N Zobacz posta
    Żadne Państwo nie było w pełni przygotowane na tą epidemię. Nie jest to kwestia tylko pieniędzy, zwłaszcza obecnie. Pieniądze można mieć, a nie mieć gdzie kupić potrzebnych ilości danego towaru.
    To nie jest prawda; polecam zapoznać się z sytuacją Tajwanu czy Singapuru, które miały masowy ruch osobowy z Chinami kontynentalnymi - oczywiście w porę zablokowany, wpierw dotyczyło to podróżnych z okolic Wuhan.
    A teraz mają śmiesznie małą ilość zachorowań.

https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-o...polski/exwqh2p

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    ...FAKE NEWS - dawałbym, za to BANY !!
    Możesz uściślić, co jest fake newsem? To że zakupy testów dokonywane są od pośrednika, zamiast od producenta dostarczającego towar we wskazane miejsce na świecie? Czy to ze udziały w firmie pośredniczącej (owszem, nieduże) ma krewny i znajomy królika? Czy to że Polska przystąpiła do wspólnego przetargu UE w ostatniej chwili, dopiero gdy podniósł się szum pt "czemu w nim nie uczestniczymy"?

Cytat Zamieszczone przez tbogdanowicz Zobacz posta
    ...Kilka razy pisałem, że bardzo mi się podobało to co zaczęli, czyli zamknięcie granic, zamknięcie szkół, zakaz zgromadzeń...
    Zamknięcie granic a przede wszystkim kontrola kto i skąd ją przekracza, były mocno spóźnione. Kiedy LOT wstrzymał loty do Chin (dość szybko), a kiedy Air China przestało latać na trasie Pekin - Warszawa (koniec lutego)?

Ogólnie, nauka na przyszłość (ale i na teraz) jest w powyżej linkowanym artykule.

"Singapur wyciągnął lekcję przede wszystkim z epidemii SARS, która wybuchła w latach 2002-2003. Kryzys uświadomił tamtejszym władzom, że infrastruktura kraju nie jest gotowa na tego rodzaju zagrożenie. W kolejnych latach powstawały więc szpitale z wieloma izolatkami, wprowadzano również regulacje prawne, które ułatwiły prowadzenie działań prewencyjnych. To sprawiło, że kiedy Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła pod koniec stycznia stan zagrożenia zdrowia publicznego, Singapur był gotowy na odparcie ataku wirusa.

Oto pięć rozwiązań Singapuru, które przydadzą się także Europie:

- miejscowe władze postawiły na testy. Zaledwie 1 proc. wyników jest pozytywny. Skoro w ostatnich dniach było łącznie ponad 260 osób zakażonych, świadczy to o tym, jak wiele testów jest robionych
    - każdy, kto ma pozytywny wynik testu, zostaje w izolatce w szpitalu i jest separowany od rodziny i przyjaciół.
    Osoby, które miały kontakt z zarażonym, ale nie ma symptomów choroby, muszą poddać się domowej kwarantannie. Kilka razy dziennie otrzymują SMS-a przypominającego o tym obowiązku.
    Osoby te muszą też potwierdzać swoją lokalizację. Za złamanie przepisów grożą surowe kary
    - Singapur wprowadził też szeroko zakrojoną kampanię w mediach. Nawet w najnowszych bajkach dla dzieci informuje się o zagrożeniach i prewencji
    - duża liczba testów i trzymanie się zasad kwarantanny pod rygorem odpowiedzialności karno-finansowej pozwala na w miarę normalne funkcjonowanie reszty społeczeństwa, bez tak dużego ryzyka zapaści gospodarczej
    - dobra organizacja rządu pozwala na komunikację z narodem w ten sposób, by ten czuł się bardziej komfortowo i był bardziej skłonny przestrzegać zasad

"
    Ostatnio edytowane przez Wind Mill ; 22-03-2020 o 17:19
    "...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
    Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
    "Don Kichote to zły człowiek był..."

Strona 67 z 90 PierwszyPierwszy ... 1757656667686977 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów