Close

Strona 68 z 90 PierwszyPierwszy ... 1858666768697078 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 671 do 680 z 898

Wątek: COVID-19

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wind Mill Zobacz posta

Oto pięć rozwiązań Singapuru, które przydadzą się także Europie:

- miejscowe władze postawiły na testy. Zaledwie 1 proc. wyników jest pozytywny. Skoro w ostatnich dniach było łącznie ponad 260 osób zakażonych, świadczy to o tym, jak wiele testów jest robionych
    - każdy, kto ma pozytywny wynik testu, zostaje w izolatce w szpitalu i jest separowany od rodziny i przyjaciół.
    Osoby, które miały kontakt z zarażonym, ale nie ma symptomów choroby, muszą poddać się domowej kwarantannie. Kilka razy dziennie otrzymują SMS-a przypominającego o tym obowiązku.
    Osoby te muszą też potwierdzać swoją lokalizację. Za złamanie przepisów grożą surowe kary
    - Singapur wprowadził też szeroko zakrojoną kampanię w mediach. Nawet w najnowszych bajkach dla dzieci informuje się o zagrożeniach i prewencji
    - duża liczba testów i trzymanie się zasad kwarantanny pod rygorem odpowiedzialności karno-finansowej pozwala na w miarę normalne funkcjonowanie reszty społeczeństwa, bez tak dużego ryzyka zapaści gospodarczej
    - dobra organizacja rządu pozwala na komunikację z narodem w ten sposób, by ten czuł się bardziej komfortowo i był bardziej skłonny przestrzegać zasad

"
    To powinno być pokazywane wszędzie i wszystkim - a naszym kochanym władzom szczególnie.
    Problem w tym, że nasza trwająca od lat PO-PISowa naparzanka wyprała ludziom totalnie mózgi - nie ma racjonalnego myślenia, praktycznie wszystko co proponuje/zrobi druga strona jest krytykowane lub niesłuchane. Nawet jeśli jest słuszne.
    Niestety, szanse na to by się to zmieniło są niewielkie - chyba, że ludzie w końcu zaczną myśleć...
    Ale to bolesny proces skutecznie zabijany przez TVPis z jednej TuskVN z drugiej strony.
    Nikon FX i Olympus m4/3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    Ale rozumiesz, że w okresie inkubacji można wykryć obecność wirusa u chorego? O tym jest właśnie cała dyskusja, żeby osoby bez objawów ale z grup ryzyka identyfikować i poddawać skutecznej kwarantannie? Lekarze wiedzą jednak sporo.
    Tak rozumiem. Skoro jest okres inkubacji od zakażenia do wystąpienia objawów (liczony w dniach i to bardzo różny w zależności od osoby) podejrzewam, że jest też okres jaki musi minąć (od kontaktu z chorym) aby test był wiarygodny. Chyba, że Ty jesteś w 100% pewny, że po 24 godz. (od kontaktu) test jest w pełni miarodajny.
    Lekarze owszem wiedzą sporo, ale nie wszystko. Pacjentowi "zero" robiono 3 razy test (powtarzany co jakiś czas) przed wypisem z szpitala. Po co ? (pytanie retoryczne)
    Dużo zarzutów o NIC nie robienie rządzących. Wcześniej było sporo wypowiedzi, że epidemia ma dwa skutki, zdrowotny i ekonomiczny (wpływ na gospodarkę) i rząd nie zajmuje się wcale stroną ekonomiczną lub zupełnie niewystarczająco. Rozumiem, że tzw tarcza antykryzysowa to też NIC nie robienie rządu, bo przecież jest niewystarczająca.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Jako osoba, która byłą związana z samorządami szczerze napiszę że takich struktur mafijnych zazdrościć może mafia sycylijska w swoich najlepszych czasach, no może poza mordowaniem ludzi
    Tak serio to wszędzie są dwie strony medalu, a do tego jeszcze dwie strony konfliktu politycznego.
    Ty stanąłeś po stronie totalsów i nic pewnie tego nie zmieni, walenie w rząd to norma, część samorządów widzi jak im kurczą się wpływy, wiec jest to walka o własne prywatne interesy i niech nikt mi nie wciska kitu że to dla dobra lokalnej społeczności itp, to są skrajnie niszowe sytuacje, zazwyczaj to zwykły biznes bo jest bardzo ale to bardzo dużo kasy do wydania i trzeba o to zadbać.
    Walenie w rząd obecnie ma sens ale przynajmniej z sensownymi argumentami bo inaczej to wygląda śmiesznie, oczywiście tylko dla części bo dryga strona napisze #MuremZaElankiem
    Czasem aż oczy bolą patrzeć, jak się dla naszego klubu przemęcza, prezes Ochódzki Ryszard, naszego klubu „Tęcza”. Ciągle pracuje! Wszystkiego przypilnuje i jeszcze inni, niektórzy, wtykają mu szpilki. To nie ludzie – to wilki!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez And.N Zobacz posta
    Tak rozumiem. Skoro jest okres inkubacji od zakażenia do wystąpienia objawów (liczony w dniach i to bardzo różny w zależności od osoby) podejrzewam, że jest też okres jaki musi minąć (od kontaktu z chorym) aby test był wiarygodny. Chyba, że Ty jesteś w 100% pewny, że po 24 godz. (od kontaktu) test jest w pełni miarodajny.
    ...
    Nie, nie jestem pewny, nie jestem specjalistą w tej dziedzinie. Czytałem kilka artykułów (choćby linkowane plus kilka innych) i w żadnym nie znalazłem info, że test jest miarodajny dopiero po x godzin (czy dni) po zakażeniu a wcześniej nie. Zauważ, że nikt nie robi badania po godzinie czy dwóch po spotkaniu osoby z wirusem, łatwo sobie wyobrazić że zwykle mijają dni a nie godziny od chwili, kiedy ta druga osoba pozna swój wynik. Chyba, że wiedząc o wirusie zakaża celowo, ryzykując wieloletnim więzieniem (przypadek ze szpitala Banacha pod to podchodzi, lekarze zapowiedzieli pozew). Zauważ, że badanie trwa wiele godzin i jest powtarzane, są procedury pobierania wymazu, badanie jest powtarzane dla pewności. A tu jako główny argument padło twierdzenie, że przez 2 czy 5 dni po zakażeniu nie ma sensu robić badania, bo nic nie wykaże. Nie, po pierwsze uważnie prześledziłem wiele artykułów i nie spotkałem się z taką, bądź co bądź kluczową informacją. Po drugie, obserwując sytuacje kryzysowe w szpitalach (np. warszawskich, w których doszło do zakażeń) widzę, że nikt nie czeka ileś tam dni z badaniem lekarzy, tylko jest to robione od razu. Po kilku dniach powtarzane dla pewności, co jest logiczne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    Po drugie, obserwując sytuacje kryzysowe w szpitalach (np. warszawskich, w których doszło do zakażeń) widzę, że nikt nie czeka ileś tam dni z badaniem lekarzy, tylko jest to robione od razu. Po kilku dniach powtarzane dla pewności, co jest logiczne.
    Co ciekawe, jak okazało się, że Woś jest zarażony, to zaraz przebadano testem członków rządu uczestniczących w posiedzeniu Rady Ministrów, na którym był Woś.

Domyślnie

"Pozytywne testy dwóch pracowników Ministerstwa Sprawiedliwości
    Jak poinformowała w czwartek rzeczniczka prasowa resortu sprawiedliwości Agnieszka Borowska, jeden z pracowników gabinetu politycznego, pracujący wcześniej zdalnie, miał kontakt z leśnikiem z Lasów Państwowych, który zachorował.
    "Wykonał następnie test, który potwierdził zakażenie koronawirusem" - przekazała Borowska, która dodała, że pracownik przebywa pod opieką lekarzy w domu, zgodnie z procedurą dla osób, które chorobę przechodzą łagodnie.
    Pozytywny wynik dał test u drugiego z doradców, który także jest pod opieką lekarzy. - Życzymy naszym współpracownikom szybkiego powrotu do zdrowia - dodała rzeczniczka.
    Minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro został przebadany w związku z koronawirusem. Jest zdrowy."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez And.N Zobacz posta
    Dużo zarzutów o NIC nie robienie rządzących. Wcześniej było sporo wypowiedzi, że epidemia ma dwa skutki, zdrowotny i ekonomiczny (wpływ na gospodarkę) i rząd nie zajmuje się wcale stroną ekonomiczną lub zupełnie niewystarczająco. Rozumiem, że tzw tarcza antykryzysowa to też NIC nie robienie rządu, bo przecież jest niewystarczająca.
    I w odpowiedzi na ten fragment;

https://natemat.pl/303219,glogow-mez...a-koronawirusa

I co nam po tarczy antykryzysowej, jak mówiąc kolokwialnie "zdychamy" w tym sprzedawanym obrazie cudownego działania wodza na pierwszej linii frontu. Dalej stoję na stanowisku że NIC nie robią.
    Jestem bo jestem, a jestem dlatego że jestem, i będę dlatego że jestem, a byłem dlatego że dziś jestem....

Domyślnie

Ten link przeslano nam wszystkim dzisiaj https://m.youtube.com/watch?feature=...&v=uClq978oohY
    Nie jest to powod do strachu, ale niepokoj bylby uzasadniony.
    Jedyna grupa, ktora w calosci zostala przebadana na obecosc virusa covid bylo 3711 pasazerow i czlonkow zalogi Diamond Princess. Wszyscy zostali poddani quarantannie- nikt nie mogl statku opuscic. Stwierdzono 697 przypadkow infekcji w tym 328 bez objawow. 7 osob zmarlo, 15 jest w stanie krytycznym. 30 osob, ktore byly leczone respiratorem zostalo wyleczonych. Sredni wiek osob na statku to 58 lat. 33% to osoby 70-letnie i starsze, wszystkie osoby zmarle byly starsze niz 70 lat. Smiertelnosc 0,5% (WHO 3,4%, Deutschland 0,2%). Dla porownania: grypa 0,1-0,2%.
    Ostatnio edytowane przez sufenta ; 22-03-2020 o 19:50
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

ksh
    Gość

Domyślnie

Zleciało się kilka hien politycznych z "mocnymi" argumentami powielanymi przez jedyną słuszną opcje polityczną jaka wali w rząd przy każdej okazji nie widząc jakie to żałosne i jak ośmiesza autorów postów.

Temat był założony żeby dyskutować o obecnej sytuacji, polityka jest z tym związana, więc prosiłbym przy tekstach propagandowych podawać jakieś uzasadnienie tego bo nudne stajają się teksty "to jest wina jarosława".

----------------------------

1. Jest tu ktoś kto może skorzystać z propozycji umorzenia ZUS przy spadku przychodów powyżej 50% w porównaniu do lutego ?
    ( ja na tą chwilę tak bo spadek mam ~60% i wątpię żeby do końca miesiąca coś się polepszyło )

2. Macie jakieś zwroty biletów, rezerwacji i ogólnie wyjazdów, jak poszło załatwianie ?
    ( u mnie eSky zwrócił kasę za wszystkie rezerwacje )

3. Kwestia powrotów do kraju organizowanego przez LOT.
    ( znajomi skorzystali z tego i zostawili w Luton mieszkanie ze wszystkim bo stwierdzili że boją się tam zostać )

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez August68 Zobacz posta
    Problem w tym, że nasza trwająca od lat PO-PISowa naparzanka wyprała ludziom totalnie mózgi - nie ma racjonalnego myślenia, praktycznie wszystko co proponuje/zrobi druga strona jest krytykowane lub niesłuchane. Nawet jeśli jest słuszne.
    Niestety, szanse na to by się to zmieniło są niewielkie - chyba, że ludzie w końcu zaczną myśleć...
    Ale to bolesny proces skutecznie zabijany przez TVPis z jednej TuskVN z drugiej strony.
    Dokładnie tak.
    Są siły, zarówno na Wschodzie, jaki i na Zachodzie, którym bardzo przeszkadza ten ludek na równinie pomiędzy Bałtykiem i Karpatami. Robią wszystko, aby skłócić go i spolaryzować, a najlepiej przegnać z tej przestrzeni.
    Epidemia jest świetnym pretekstem do intensyfikacji działań. Podobno włączyło się już w to Olgino. Pozostaje nam zachować rezerwę i włączyć myślenie.

Strona 68 z 90 PierwszyPierwszy ... 1858666768697078 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów