Close

Strona 66 z 90 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 651 do 660 z 898

Wątek: COVID-19

Domyślnie

Nie wiem na ile wiarygodne, ale przykładowo tu tak piszą:
    "Zespół Johns Hopkins stwierdził, że mniej niż 2,5 procent zarażonych wykaże objawy w ciągu 2,2 dni; szacowany średni okres inkubacji wynosił 5,1 dni; a 97,5 procent pokaże objawy w ciągu 11,5 dnia." Na podstawie obserwacji w Chinach.

Tu jeszcze jeden link, gdzie jeszcze dłuzszy termin inkubacji wirusa:
    "Chińscy naukowcy ustalili, że okres inkubacji koronawirusa z Wuhan może wynieść nawet 24 dni. To aż o 10 dni dłużej niż wcześniej sądzono."

Wygląda, ze jeszcze dużo niewiadomych i niewiele tak naprawdę wiemy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jurkarol Zobacz posta
    tytuł zawiera asekuracyjne słówko 'prawdopodobnie'
    Kto wydaje ten szmatlawiec? Polska press czyli Niemcy. jak wiele regionalnych dzienników pełnych sensacji
    poziom superexpressu, z tej samej stajni
    Szmatławiec bo nie po linii ?
    To zobaczmy co ten "szmatławiec" napisał
    Prośbę o potwierdzenie tych danych wysłaliśmy do służb wojewody i sanepidu. Sanepid ma jednak płynący z samej góry, czyli ministerstwa zdrowia, zakaz informowania o skali testowania i odsyła do służb wojewody.

Poprosiliśmy służby wojewody nie tylko o potwierdzenie lub zaprzeczenie informacji o braku testów na Opolszczyźnie i 200 próbkach czekających w kolejce.
    Chcieliśmy też wiedzieć, ile do tej pory wykonano testów w naszym regionie, ile robi się ich dziennie i dlaczego tyle, jaki jest czas oczekiwania na wynik i jak to wszystko ma się do zapewnień rządu, że testów jest dużo.

Nie dostaliśmy odpowiedzi.

- Może informacja będzie w sobotę - napisała rzeczniczka wojewody.
    Więc stąd to "prawdopodobnie". Mógłbyś z łaski swojej przeprosić redakcję.

A tak od siebie. To raczej testy powinny być dostępne. Ja stawiam tu na niewydolność laboratorium. W przypadku kiedy wykonują ręcznie, to duża ilość badań czekających na przerobienie jest więcej niż prawdopodobna.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tbogdanowicz Zobacz posta
    Powtórzę. Zaczęli dobrze, ale teraz nie robią nic.
    .
    To ja poproszę o informację skąd taka informacja że nie robią nic ?
    Masz bezpośredni kontakt z jakimś "ciałem decyzyjnym" czy wiesz to z kolejnych informacji "medialnych" czy wiesz to od znajomego lekarza/ordynatora,wojewody itp ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez And.N Zobacz posta
    Nie wiem na ile wiarygodne, ale przykładowo tu tak piszą:
    "Zespół Johns Hopkins stwierdził, że mniej niż 2,5 procent zarażonych wykaże objawy w ciągu 2,2 dni; szacowany średni okres inkubacji wynosił 5,1 dni; a 97,5 procent pokaże objawy w ciągu 11,5 dnia." Na podstawie obserwacji w Chinach.

Tu jeszcze jeden link, gdzie jeszcze dłuzszy termin inkubacji wirusa:
    "Chińscy naukowcy ustalili, że okres inkubacji koronawirusa z Wuhan może wynieść nawet 24 dni. To aż o 10 dni dłużej niż wcześniej sądzono."

Wygląda, ze jeszcze dużo niewiadomych i niewiele tak naprawdę wiemy.
    Ale rozumiesz, że w okresie inkubacji można wykryć obecność wirusa u chorego? O tym jest właśnie cała dyskusja, żeby osoby bez objawów ale z grup ryzyka identyfikować i poddawać skutecznej kwarantannie? Lekarze wiedzą jednak sporo.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez pawelp Zobacz posta
    ...To raczej testy powinny być dostępne. Ja stawiam tu na niewydolność laboratorium. ...
    Niestety, tam gdzie tzw. organy nie udzielają rzetelnej informacji mogą rodzić się plotki i domysły. I niestety stajemy się jako społeczeństwo zdani na spekulacje i bardziej podatni na panikę. Podobnie, gdy słyszymy kłamstwa zamiast rzetelnych informacji.
    Taką zasłyszaną w środowisku lekarskim informacją jest aktualnie duża absencja niższego personelu w szpitalach. Bo się boją, bo nie mają z kim zostawić dzieci, bo... ale zapewne oficjalnych danych brak i trudno to potwierdzić obiektywnie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    To ja poproszę o informację skąd taka informacja że nie robią nic ?
    Masz bezpośredni kontakt z jakimś "ciałem decyzyjnym" czy wiesz to z kolejnych informacji "medialnych" czy wiesz to od znajomego lekarza/ordynatora,wojewody itp ?
    Czytam informacje podawane przez rząd.
    Z nich wynika, że nie robią nic.

Bardzo mnie to irytuje, bo chciałbym by zaostrzyli zasady dotyczące kwarantanny i by rozszerzyli ilość osób objętych badaniami.
    Możesz powiedzieć, że chcieć to sobie mogę dużo.
    Oczywiście. Tak jest.
    Ale tak samo mogę oceniać ich działania.

Kilka razy pisałem, że bardzo mi się podobało to co zaczęli, czyli zamknięcie granic, zamknięcie szkół, zakaz zgromadzeń...
    Prywatnie utrudniło mi to życie, ale wiem że czasem trzeba przedłożyć interes społeczeństwa nad własny. Miałem zaplanowane dwa wyjazdy, w tym jeden zagraniczny. Miałem mieć gości z zagranicy, którzy też nie przyjechali.

Tak samo rząd powinien przedłożyć interes społeczeństwa, nad interes partii, mimo zbliżających się wyborów.

Tego zabrakło.

Czy wystarczająco wyjaśniłem?

Domyślnie

Czy naprawdę sądzisz że wszystkie informacje są przekazywane?
    Czy naprawdę sądzisz że o wszelkich działaniach i problemach będziesz informowany?
    Serio ?
    Chodzi mi tylko o to że to co wiemy ogranicza sie tylko do tego co podaje rząd + medialne przekazy + to co sami zaobserwujemy + znajomi
    Czy to daje pełen obraz sytuacji? No chyba to retoryczne pytanie...

NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    Czy naprawdę sądzisz że wszystkie informacje są przekazywane?
    Czy naprawdę sądzisz że o wszelkich działaniach i problemach będziesz informowany?
    Serio ?
    Chodzi mi tylko o to że to co wiemy ogranicza sie tylko do tego co podaje rząd + medialne przekazy + to co sami zaobserwujemy + znajomi
    Czy to daje pełen obraz sytuacji? No chyba to retoryczne pytanie...
    Jak potrafią trąbić o każdej bzdurze, którą Duda w tym czasie zrobi (i nie zrobi), to chyba nie ma takiego problemu, żeby informować o stanie faktycznym?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez August68 Zobacz posta
    Ja doceniam, że nasz Rząd zareagował odpowiednimi działaniami odpowiednio wcześnie - chwała im za to.
    Jako osoba związana z samorządem terytorialnym mówię Ci, że nie masz zupełnie racji. Kiedy trzeba było reagować to Budyń i Szumidło byli na nartach.
    Magazyny Obrony Cywilnej puste. Posiedzenia Sztabu Kryzysowego przy Staroście w mijającym tygodniu były zwoływane w ramach stawiennictwa osobistego, więc na jednej niewielkiej sali konferencyjnej była stłoczona masa wójtów, sekretarzy, dyrektor szpitala, sanepidu itp. Gratulacje Pierwsza wideokonferencja była dwa dni temu, w piątek. Wojewoda krakowski na urlopie. Żadnej pomocy od rządu, nawet zwykłej koordynacji w zakupach środków ochrony. Kto ma jakieś znajomości to kupił płyny do odkażania itp. Kto nie miał to narażał pracowników i ich rodziny nawet na niebezpieczeństwo. Brak jakichkolwiek sanitarnych wytycznych w celu obsługi klientów. Nie piszę o innych sprawach objętych tajemnicą służbową.

Powiem Ci za to, co rząd wysłał - przyszedł email z Państwowej Komisji Wyborczej, że mogą dołożyć kasę (po 300 zł) na jedną obwodową komisję wyborczą (lokal wyborczy) celem ubezpieczenia członków komisji (7-11 osób) od skutków zakażenia koronawirusem. Po prostu brak słów na to co robią ci bandyci. A ludzie, którzy im wierzą są albo mocno niedoinformowani, albo są po prostu idiotami.

Mojemu teściowi, który jest szefem studiów doktoranckich kazali się stawić na jakimś zebraniu na uczelni - kazał się szefostwu bujać.

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Wracając na ziemię z tych przepychanek politycznych to widzę że moja zasada żadnych kredytów, żadnych leasingów, żadnych zakupów towaru nie za swoje pieniądze czy jakiś nawet kredytów kupieckich wychodzi na plus teraz.
    No niestety nie zawsze się da. Albo działasz sobie jako jednoosobowa działalność w swojej mikroskali - czyli szału nie zarobisz zazwyczaj. Ja tak mam, żona na swoim w branżach krytycznych, ale łatwo pozbyć się kosztów.
    Kredyty i leasingi pomogły powstać wielu firmom dającym zatrudnienie wielu ludziom.
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Strona 66 z 90 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów