Close

Strona 76 z 90 PierwszyPierwszy ... 2666747576777886 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 751 do 760 z 898

Wątek: COVID-19

Domyślnie

Czytam... A artykuły Pani Kasi nawet z przyjemnością.
    https://wprawo.pl/katarzyna-ts-spoko...koniec-swiata/

Domyślnie

Kolega pracujący w dużym hotelu mówi że dzisiaj powiedziano im iż pracują do końca marca. Potem urlopy a potem......
    Znajoma mi właśnie płacze że ludzie odwołują rezerwacje w pensjonacie na lipiec i chcą zwrotu zaliczek.
    Nie żeby mnie to jakoś bardzo dziwiło.
    Chaos informacyjny jest dosyć spory ale nie przesadzajmy. Po to jest to coś między uszami żeby odfiltrowywać .
    Moim zdaniem prawdziwa ****nia się zacznie za miesiąc, bo póki co firmy mają jeszcze zasoby, ludzie kasę i wypłaty więc jest trochę śmieszno trochę straszno. W kwietniu po świętach jeśli gospodarka nie ruszy będzie rzeź.
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bejcman Zobacz posta
    Badanie trwa krócej, ok.3h ...(
    Ja widziałem i słyszałem o około 12 h na przeprowadzenie testu. Plus powtórzenie. Ale ok, dobra wiadomość, tylko się cieszyć, że można szybciej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Można powiedzieć że konkluzja tego artykułu w punkt.
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Kwintesencja wyborcza zła, TVN zły, Onet zły ale jak przychodzi do konfrontacji to z prawej strony ani jednego dziennikarza ))

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Ale co w tym jest tak odkrywczego, jakie konkretne informacje? Nie wiem czy zauważyłeś, ale nie podaję linków do felietonów czy opinii. Co tu porównywać? Opinię dziennikarki (powiedzmy) w sumie nie podpartą żadnymi danymi, parę figur retorycznych, jakie to niesie treści? Bardziej mnie interesują niezmanipulowane cyferki i opinie np. lekarzy wirusologów na konkretnych stanowiskach, niż, z całym szacunkiem, pani Kasi. Nie masz abonamentu, to niestety nie widzisz np. tweetów na których oparte są artykuły z Wyborczej. Możesz sprawdzać, dobieram je krytycznie.

Ps. Chcesz opinię dziennikarza GW? Prześlę na priv czy maila "Rząd wciska kit, a lud się cieszy", polecam.

Cytat Zamieszczone przez matbe Zobacz posta
    Kwintesencja wyborcza zła, TVN zły, Onet zły ale jak przychodzi do konfrontacji to z prawej strony ani jednego dziennikarza ))
    Więcej powiem, na placu boju zostają wtedy portale założone za ruskie pieniądze, klony RT. Ale to OKO.PRESS weryfikuje, więc nawet nie będę próbował tu czegoś udowadniać, bo to orka na ugorze

Na szybko sprawdziłem, wprawo.pl oczywiście wymienione w raporcie o witrynach przedrukowujących kremlowskie "newsy". 20 sekund szukania.
    Ale dziewczyna akurat rozsądnie pisze, mimo że widać jak chce się podlizać czytelnikom "antytęczowymi" wstawkami. Trochę naiwne, ale ok.
    Ups, chyba za dużo postów wyszło jeden pod drugim.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    @gremed Oczywiście masz rację, dokładnie taką samą sytuację obserwuję od lat wśród lekarzy. Pisałem nawet, że ta sytuacja obciąża kolejne rządy od lat. Ale od 5 lat rządzi ten, kto rządzi i nie zmienimy tego. Kogo mamy rozliczać, Tuska? Pawlaka?
    Serio nie możesz bez mieszania polityki? Kogo rozliczać? Mnie!!! Bo nawet jak dostanę 10 tysięcy na etat to pójdę sobie dorobić 2 tysiące "ma waciki". Co będzie powodować, że się przemieszczam po więcej niż jednej placówce, że stwarzam pozory tego, że ludzi jest wystarczająco, że w czasach epidemii pogłębiam kryzys. Nie interesuje mnie jaka władza przyszła. Nie mówię o podłożu politycznym tylko o swego rodzaju "tradycji" i zamiłowania do konsumpcyjnego stylu życia. Oczywiście, spora część opisanego przeze mnie problemu wynika z tego, że zarobki w publicznej służbie zdrowia od lat były zaniedbane. Ale za "dobrej zmiany" moje zarobki zwiększyły się o jakieś lekko licząc 30% (tak, za "dobrej zmiany", za poprzedników - za pana BA i za czasów pani od rzucania kamienaimi do dinozaurów przez 8 lat stały prawie w miejscu). I co? I nic. Pracuję dalej prawie tak samo. Swiadomie, dobrowolnie. Ciesząc się, że mam taką możliwość dorobienia i podniesienia poziomu życia. Są miejsca, gdzie głównym powodem harowania ponad siły są niskie pensje - oczywiście. Ale to nie ma wprost przełożenia na władzę centralną. Po drodze są samorzady - one odpowiadają za część jednostek medycznych i ich zarządzanie, za rozrośniętą do granic absurdu administrację, za dyrektorów z klucza politycznego. A samorządy to często przeciwny biegun niż centrum. To nie jest takie zero-jedynkowe jakbyś chciał żeby było.
    Jest jeszcze jeden aspekt - są takie osoby - specjaliści najwyższej klasy, które zawsze będą ulokowane w kilku miejscach. Właśnie dlatego, że są specjalistami.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez bejcman Zobacz posta
    Pisałem o tym kilka dni temu, to nie widziałeś problemu, "wystarczy przenieść obsadę" z innego rejonu.
    Tak. Powtórzę Ci to co napisałem: "Co będzie? Przewrotnie powiem - nadal nic. Będziemy działać na tyle na ile pozwolą nam zachowane siły i środki. Czy ktoś z tego powodu może umrzeć? Tak. To trzeba wprost powiedzieć. Jeśli sytuacja wymknie się spod kontroli to nie będziemy w stanie pomóc wszystkim. Ale też dlatego, że w szpitalu może nie być prądu bo połowa elektrowni będzie na kwarantannie, może nie być jedzenia, lekarstw bo nie będzie miał tego kto dostarczyć. Więc powtórzę jeszcze raz: nikt nie jest/nie był gotowy na taką sytuację ale patrząc na działania Polski do tego momentu należy obiektywnie uznać je za poprawne."
    Więc moje "nic nie będzie" ma trochę inny wydźwięk niż sugerujesz pisząc, że nie widziałem problemu. Po drugie - mój wpis ma na celu pokazanie ludziom to czytającym na czym polega mechanizm problemu bo to może akurat kogos zaintersować bardziej niż zwykle forumowe czarnowidztwo.
    Ostatnio edytowane przez gremed ; 23-03-2020 o 01:41

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gremed Zobacz posta
    Serio nie możesz bez mieszania polityki? Kogo rozliczać? Mnie!!! ....
    Dlaczego ciebie? Nie rozumiem, za co odpowiadasz w skali państwa, systemu opieki? Masz wpływ na kolejki, oczekiwanie na zabiegi? Jakieś abstrakcyjne podejście. Sam ciągle piszesz o polityce, rozumiem bo nie sposób tego uniknąć mówiąc o służbie zdrowia, a mnie zarzucasz że odnoszę się do aktualnie rządzących. Powtarzam, było źle, nie jest lepiej a nawet w wielu (konkretne przypadki z autopsji) sprawach gorzej niż przed laty. Odpowiadają za to politycy, to kogo mam winić? Krasnoludki? Bo nie ratowników czy pielęgniarki funkcjonujące w ramach systemu, który został im stworzony. Zapomnij na chwilę o politycznych preferencjach, popatrz na system okiem pacjenta. Samorządy winne? One nie dostają składki z ubezpieczeń, i nie wymyślają służby zdrowia a realizują politykę, która powstaje na szczeblu centralnym. Poza tym trudno nie widzieć, ile kosztów np. związanych z edukacją zostało przerzuconych na samorządy (niezależnie od opcji), skąd mają brać środki? Koronawirus obnaża wszystkie zaniedbania i błędy, nie tylko ostatnich lat.
    Poza tym, mam wrażenie że piszemy o czym innym. Ja o systemie, Ty o swojej działce. Cieszę się, że funkcjonuje dobrze, oby jak najdłużej. Twoja jednostka ratownicza to nie system ochrony zdrowia, naprawdę cieszę się, że choć jeden element działa dobrze (jak wynika z Twoich słów).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta

Więcej powiem, na placu boju zostają wtedy portale założone za ruskie pieniądze, klony RT. Ale to OKO.PRESS weryfikuje, więc nawet nie będę próbował tu czegoś udowadniać, bo to orka na ugorze

.
    TVN, wyborcza. Wyborcza, TVN.
    Jak coś nie po partyjnej myśli to przecież zweryfikowane przez oczkopress...
    Ty musisz żyć w strasznym napięciu każdego dnia... opuść może ten wątek bo tego bełkotu nie da się już znieść...

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Czytam sobie o tym jak to LPP w styczniu wyczyściło dokładnie nasz kraj z maseczek, wysyłając je do swoich firm w Azji. Wierzyć się nie chce.
    Teraz rozumem dlaczego poleciał ten facet od rezerw materiałowych. I dlaczego nie widziałem w swoim mieście NIKOGO w maseczce. NIKOGO. Kasjerki w Netto i Biedronce mają rękawiczki, tyle widziałem ze środków ochrony.
    Kuj - pom było przedostatnim województwem bez wykrytego przypadku wirusa. I było województwem, gdzie nie było laboratorium do ich badania. Wysyłano je do Warszawy, Gdańska i jeszcze gdzieś.
    Teraz laboratorium jest, bada i .. niestety jesteśmy daleko od tego fajnego przedostatniego miejsca. Wnioski niech wyciągną ci, co nie widzą zależności ilości testów od liczby wykazanych zachorowań.
    Niestety wszędzie (Włochy, Hiszpania, Francja, W Bryt) liczy sie też kasa, rezerwy, możliwości. Tam już przewidują, że osoby stare są do odstrzału. Brutalne to, ale takie są realia. Z naszym PKB na służbe zdrowia nie mamy fajnie, jesli chodzi o porównanie do nich. Jaki tego będzie efekt za miesiąc? Z innej beczki - o dziwo uważam, że zareagowaliśmy zadziwiająco szybko, wprowadzając całkiem spore ograniczenia. Pewnie gdybyśmy mieli w magazynach miliony maseczek, po 2 laboratoria w każdym województwie i full testów, to by było lepiej, ale tego sie nie zrobi w miesiąc, dwa. Nie kupi, gdy to samo chcą kupować wszyscy na świecie. Mnóstwo osób okazało się dosyc nieodpowiedzialnych i niekompetentnych i ja bym tego nie wiązał z władzą, bo prawda jest taka, że każda władza obsadza swoimi ludzmi max dużo stołków. Aktualnie rządzący jako bardziej odgórnie sterujący są na czas kryzysu lepsi, niż "urzędasy". Natomiast czy "doły" są kompetentne - średnio lub słabo, tak uważam, poprzednicy mieli lepszych. Nic na to nie poradzimy, trzeba polegac na sobie. Czyli prawie nie wychodzić z domu. Co czynię, bo nie mam pracy i w tym miesiącu będę na minusie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 76 z 90 PierwszyPierwszy ... 2666747576777886 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów