Close

Strona 16 z 83 PierwszyPierwszy ... 614151617182666 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 898

Wątek: COVID-19

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jurkarol Zobacz posta
    Akcje szycia maseczek dla szpitali w domu. Oddawanie skrawkow (30 mb to skrawek) materiału na te potrzeby.
    Ludzie, w którym wieku żyjemy? II wojna?
    Żałosne, przykre.
    A najbardziej to mi wstyd, że tylko się schować.
    Nie mogliby kupić od Chin ton tego?
    Gdyby różne rządy dawały na służbę zdrowia odpowiednie pieniądze to by nie potrzeba było wośp. A to już obecnemu rządowi tym bardziej by było na rękę (nie drązmy, uwaga bezstronna).
    I po jakim czasie ten materiał byłby w Polsce?

Nie chrzań, bo od wybuchu epidemii w Chinach w grudniu maseczek nie dało się kupić. Gdyby ktoś spodziewał się że tak szybko będą znikać to już dawno byłyby uszyte.
    Normalna cena maseczek to 6,90 za 50szt., od 2 tygodni są w cenach 155zł za 50 szt. A i tak trudno je kupić. Jak myślisz, co przywieźli chinole do Włoch? Rękawiczki i maseczki oraz środki do dezynfekcji, bo tego też nie można kupić w normalnych cenach.
    Druga sprawa to taka, że bawełniane maseczki są najgorsze z możliwych, wszystko chłoną
    Ostatnio edytowane przez bejcman ; 15-03-2020 o 20:38
    Z5 + 24-200S + 105S
    D500 + D7200 + S17-50/2.8 + S50-100/1.8 + AF-P 70-300 + N200-500

Domyślnie

https://www.washingtonpost.com/graph...ator/?itid=sf_

Ciekawa statystyczna symulacja różnych strategii walki z koronawirusem. Forma popularnonaukowa, ale amerykańscy uczeni

Domyślnie

Jak można utrzymać nadzór nad tysiącami obywateli pl wracających nagle z uk samolotami? Okaże się po fakcie, po paru dniach że jednak ktoś zaraża? Teraz widzę na flightradar z uk rożne linie do Krk lub Katowic. Ze dwa z Egiptu, czyli z wczasów wracają.

Domyślnie

pojawiają się głosy (oby to było ploty), że jutro Prezydent ogłosi stan nadzwyczajny czy coś takiego. Myślicie że tak będzie?

lubię czytać teorie spiskowe - dla rozrywki często - ale czasami się zastanawiam czy oby w tych teoriach nie ma ziarnka prawdy... czy gdyby poskładać układankę w jedną całość... wyszedł by całkowicie inny obraz niż przedstawia go rząd czy media (4 władza).

Od jutra:
    - zamknięte szkoły
    - chyba zamknięte mają być też Sądy lub mocno ograniczone w kwestii pracy Wydziałów
    - rząd zaleca oddelegować pracowników do pracy zdalnej - sam od jutra siedze w domu i pracuje na kompie - cieszę się bardzo z tego powodu.
    - Prezydent zaleca pomoc kredytobiorcom... czyli co? Karencje spłat kredytów... Ciekawe co na to banki.
    - ŻYWNOŚĆ - chaos w sklepach chyba minął ale towar wykupiony często. Pojawiają się spekulacje na temat żywności - że nie będzie - że będzie drogo... a ostatnio spłonął magazyn zboża w porcie w Gdyni... widziałem... dym był ogromny.
    - na dodatek w PL mamy obce wojska czyli USA wraz z ciężkim sprzętem. Największe manewry, przypadek?
    - granice zamyka wiele Państw Europejskich, wojna idzie? Do Polski przylatują Polacy, rząd ich przywozi? Do obrony terytorialnej? Czy chcemy więcej Koronawirusa? Może obrona terytorialna się do czegoś przyda.
    - EU jedyne co robi, to współczuje Włochom i mówi że da pieniądze... ale po co jak nie można kupić wielu rzeczy potrzebnych do walki z epidemią.

Nie wiem, może jestem lekko zestresowany, ale powiem Wam, że nie wygląda to ciekawie. Sytuacją na zachodzie Europy dramatyczna jeśli chodzi o zachorowania.

Najgorzej jest we Włoszech - tylko dziś:
    Koronawirus we Włoszech. Najwyższa liczba zgonów w jeden dzień. Zmarło 368 osób zakażonych koronawirusem. Liczba zdiagnozowanych przypadków zwiększyła się o 3590.
    Łącznie we Włoszech potwierdzono 24747 przypadków zakażeń. Zmarło 1809 osób.
    Na szczęście Koronawirus nie jest jeszcze tak bardzo zjadliwy i można się z niego wyleczyć a nawet przejść go bezobjawowo.

Najgorsze dla Nas, dla NFZ, by była sytuacja jak we Włoszech... lawinowy wzrost zachorowań, w setkach na dobę, w tysiącach... Napiszę na koniec, że w jednym z Polskich szpitali do pracy jutro nie przyjdzie 100 pielęgniarek i 30 lekarzy, bo będą opiekować się własnymi dziećmi. To pokazuje kolejny problem służby zdrowia, wieczne braki kadrowe, a od jutra jeszcze większe braki kadrowe. Kto ma nas leczyć? Podawać leki?

Oby tylko skończyło się na strachu...

Jak to mówią, tylko spokój nas uratuje... obyśmy byli spokojni i najedzeni... Oby zapasy żywności się nie przydały...
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Widzę, że emocje cały czas wysoko. Więc powtórzę. Żaden kraj na świecie nie jest w 100% przygotowany na pandemię. Po to jest stopniowanie zjawiska, żeby mieć świadomość że znaleźliśmy w takiej a takiej sytuacji i możliwości mamy takie a takie. Jest "wzrost zachorowań", jest "epidemia", jest i "pandemia". I naprawdę nie jest winą żadnego rządu, że pojawiają się problemy z zaopatrzeniem, z miejscami itp itd. Choćbyśmy zrobili wszystko i nie wiem jak się okopali to i tak załatwią nas nieodpowiedzialni sąsiedzi, dalsi lub bliżsi. Sprawność rządu poznaje się po reakcji na zagrożenie. Nie jestem związany z żadną opcją ale tutaj obiektywnie oceniam (nie tylko ja) to wszystko póki co dobrze. Oczywiście są niedociągnięcia, dodatkowo wzmacniane przez opozycję ale ogólnie nie jest źle (na ten moment).
    Ktoś chce uszyć maseczki? Czemu nie. Do mnie do firmy dzisiaj ktoś ponoć przyniósł dwa pudła maseczek. Ktoś tam funduje posiłki służbom ratowniczym? W czym problem? W niczym. A nie, przepraszam. Problem w przekazie. Można napisać "restauratorzy wspierają służby medyczne częstując ich darmowymi posiłkami" a można napisać "medycy na skraju wyczerpania, ratują ich darmowe posiłki". Nie ulegajcie tym "newsom". Nie pracujemy na kolanach, nie mdlejemy. Ja pracuję w ratownictwie (sprostowanie: @madebyzosiek - nie jestem lekarzem ), odpoczywam sobie teraz dwa dni, nikt mnie nie goni, nie ściąga do pracy, nie śpię na korytarzu czy w garażu tylko jak człowiek w domu. Dostaję ma maila codziennie wytyczne, zalecenia, zmiany w procedurach. I popijam piwko na balkonie. Czy jestem spokojny? Tak. Czy przesadnie spokojny? Nie wiem. Nikt nie wie gdzie jest ta granica "przesadności" na ten moment.
    Więc nie rzucajcie się o to kto i kiedy mógł kupić maseczki (maseczki są dla chorych a nie zdrowych tak na marginesie). Wszyscy teraz mądrzy a nikt nie kupił tych durnych maseczki. Nie kupił Kowalski, Nowak i nie kupił Morawiecki czy Szumowski. Czy jak to się powtórzy za 10 lat to kupimy? Tak, każdy kupi wcześniej. Powtórzę - nikt nie był przygotowany na pandemię. Tak jak nikt nie jest przygotowany na katastrofę trzech samolotów na raz w jednym miejscu. I dlatego dawno temu wprowadzono definicję"katastrofy" która z góry zakłada, że jest to zjawisko które swoim rozmiarem przekracza możliwości działania służb i w tej sytuacji na pewno będą osoby nie do uratowania. Czy mamy to już w Polsce? Na szczęście nie i wierzę, że mieć nie będziemy.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez sokolnik Zobacz posta
    pojawiają się głosy (oby to było ploty), że jutro Prezydent ogłosi stan nadzwyczajny czy coś takiego. Myślicie że tak będzie?
    Jeśli będą chcieli przesunąć wybory a myślę, że tak będzie to musi to zrobić.

Domyślnie

Model brytyjski będzie kopią modelu włoskiego. Nasz model jest kopią modelu chińskiego: izolacja chorych ma spłaszczyć krzywą zachorowań, żeby każdy kto zachoruje otrzymał pomoc na czas, żeby nie brakowało łóżek i respiratorów. Włosi położyli laskę na zalecenia i mają piekło.

Braki kadrowe to najmniejszy problem, problemem jest brak środków ochrony osobistej, braki łóżek i sal respiracyjnych, proszenie Falcka o karetki etc.

Ja swoje maseczki, rękawiczki i płyny do dezynfekcji przekażę jutro zakaźnikom w Gdańsku, nie jest tego dużo ale zawsze coś.
    Jak ktoś ma zachomikowane to niech też się podzieli, na pewno się przydadzą
    Z5 + 24-200S + 105S
    D500 + D7200 + S17-50/2.8 + S50-100/1.8 + AF-P 70-300 + N200-500

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bejcman Zobacz posta
    Model brytyjski będzie kopią modelu włoskiego. Nasz model jest kopią modelu chińskiego: izolacja chorych ma spłaszczyć krzywą zachorowań, żeby każdy kto zachoruje otrzymał pomoc na czas, żeby nie brakowało łóżek i respiratorów. Włosi położyli laskę na zalecenia i mają piekło.

Braki kadrowe to najmniejszy problem, problemem jest brak środków ochrony osobistej, braki łóżek i sal respiracyjnych, proszenie Falcka o karetki etc.

Ja swoje maseczki, rękawiczki i płyny do dezynfekcji przekażę jutro zakaźnikom w Gdańsku, nie jest tego dużo ale zawsze coś.
    Jak ktoś ma zachomikowane to niech też się podzieli, na pewno się przydadzą
    Masz maseczki??? No no...
    A Falck to w Polsce jeszcze istnieje? Mają jakieś resztki karetek, usługi drogie, cienko z nimi, usługi IT do Indii przenosili.

Domyślnie

@sokolnik. To bedzie ostateczność. Bo wtedy wybory beda przesunięte o 90 dni minimum od zakończenia stanu wyjątkowego. A jak ludzie zobaczą co zostało z gospodarki, to nie ma najmniejszych szans na druga kadencje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    @sokolnik. To bedzie ostateczność. Bo wtedy wybory beda przesunięte o 90 dni minimum od zakończenia stanu wyjątkowego. A jak ludzie zobaczą co zostało z gospodarki, to nie ma najmniejszych szans na druga kadencje.
    Szczerze wątpię by ludzie byli tak ślepi aby te sytuacje ocenić z perspektywy tylko Polski. W Niemczech Polskę stawia się jako wzór jak postępować z tą epidemią. Już teraz sytuacja ma tragiczny wpływ na wszystkie gospodarki świata. Warto zobaczyć co się dzieje z ropą, umowa Rosji z OPEC została przerwana.
    Dowiedziałem się też że WHO nie chce pozwolić na to co chcą zrobić w UK. I to nie jest model Włoski, tu nie ma być żadnych prób walki z wirusem. Nie wiem jak WHO chce zmusić Brytyjczyków ale pewnie nawet jak zaczną coś robić to będą to robić tak aby osiągnąć zamierzony efekt.

Domyślnie

Ja bym sie tak troche nie rozpedzal z tym stanem nadzwyczajnym. Bo w Polsce dzieli sie on na 3 podgrupy; stan wyjatkowy, stan kleski zywiolowej i stan wojenny.
    Ten ostatni juz w Polsce byl...

Takie stany wprowadza sie w przypadku zagrozenia dla funkcjonowania panstwa, jego ustroju, bezpieczenstwa obywateli lub porzadku publicznego i wtedy kiedy nie wystarczaja inne srodki przewidziane konstytucyjnie. A na razie mamy "tylko 123 zarazonych i sluzba zdrowia daje rade.
    Ale przyznam sie ze ostatnio przeczytalem ustawe o tym kiedy wprowadza sie stan wyjatkowy z czym to sie wiaze, jakie prawa zostaja ograniczone itp.

To jest powazna rzecz, zmienia funkcjonowanie panstwa, prawa, cenzura, kontrola. Regulacje dotyczace uzycia broni palnej wzgledem tlumu!
    Chyba nikomu sie do tego nie spieszy, zeby taki stan byl w Polsce. Polecam przeczytac, tylko nie komentarze na portalu super-prawnik.pl- wywalczymy ci odszkodowanie. Tylko starannie dobrac zrodlo albo ustawe.

P.s Zeby przesunac termin wyborow, nie trzeba wprowadzac stanu nadzwyczajnego (bo w nim z automatu nie moga sie odbyc wybory).

Dla zainteresowanych, tekst ustawy;
    https://www.lexlege.pl/ustawa-o-stanie-wyjatkowym/

Spokojnie, bez paniki. Jeszcze nasze panstwo funkcjonuje normalnie.
    Ostatnio edytowane przez krzysztofz24 ; 15-03-2020 o 21:49
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Strona 16 z 83 PierwszyPierwszy ... 614151617182666 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów