Close

Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 123

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    24 bity, a dopiero 32 bit floating na prawdę dużo dają. To nie teoria to praktyka.
    ta.... WhatHiFI zebrał raz tych wszystkich oszołomów dosłu****ących sie tego "drzenia smyczka" dzieki mniejszej zawartosci miedzi czy tlenu w kablu, odpalił im muzyke z zestawów od typu "mimi-wierza" do audiofilskich high-endów no i oczywistosc klarowności dzwieku była bezdyskusyjna... do chwili kiedy wiadomo bylo z czego dzwiek idzie. Druga czesc zabawy polegała na tym ze sprrzęt był ukryty. No i tu zaczeła sie zabawa domyslacie sie jaka.
    Teraz zapisuje RAWY w D200 tylko jako skompresowane - NC podaje ze to 12 bit i z dobrymi szkłami obraz jest doskonały. Wiec te 12 czy 14 to raczej działanie na podswiadomość, tak jak i zapis TIFF bezposrednio w aparacie - po kiego ? - bo obrazek to i grafik moze zwalic, i lab i drukarnia i źle skalibrowany monitor - wiec nie dajcie sie manipulowac marketingowym specą. Bardziej denerwuje w D300 brak niskiego ISO - ostatnio mialem takie warunki ze nawet robiac sport miałem ustawione 100iso przysłone na 13, aby uzyskac zamiezony efekt ruchu... no a tu 200iso - prototyp - sądze że za rok będzie juz matryca od 100 albo i od 50, bo co to za PRO sprzet zpełna klatką jak iso jest 200 ? ale to temat na nowy temat
    Ostatnio edytowane przez krzysztof jot ; 30-08-2007 o 00:39

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztof jot Zobacz posta
    ta.... WhatHiFI zebrał raz tych wszystkich oszołomów dosłu****ących sie tego "drzenia smyczka" dzieki mniejszej zawartosci miedzi czy tlenu w kablu, odpalił im muzyke z zestawów od typu "mimi-wierza" do audiofilskich high-endów no i oczywistosc klarowności dzwieku była bezdyskusyjna... do chwili kiedy wiadomo bylo z czego dzwiek idzie. Druga czesc zabawy polegała na tym ze sprrzęt był ukryty. No i tu zaczeła sie zabawa domyslacie sie jaka.
    (....)
    Tyle że to się ma nijak do tego o czym pisałem.
    I polecam łaskawej pamięci - zanim użyjesz słowa "oszołom" w jakimkolwiek kontekście zastanów się dwa razy.
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztof jot Zobacz posta
    Bardziej denerwuje w D300 brak niskiego ISO - ostatnio mialem takie warunki ze nawet robiac sport miałem ustawione 100iso przysłone na 13, aby uzyskac zamiezony efekt ruchu... no a tu 200iso - prototyp - sądze że za rok będzie juz matryca od 100 albo i od 50, bo co to za PRO sprzet zpełna klatką jak iso jest 200 ? ale to temat na nowy temat
    Polecam zakup dobrego filterka ND 4x np. B+W MRC, jego zalozenie do D300 bedzie rownoznaczne z najnizszym ISO = 50
    Pozdrowienia
    Sylwek

Sprzet? Nikogo przeciez to nie obchodzi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sylwiusz Zobacz posta
    Polecam zakup dobrego filterka ND 4x np. B+W MRC, jego zalozenie do D300 bedzie rownoznaczne z najnizszym ISO = 50
    A w wizjerze zapanuje jasność

Domyślnie

O czym wy dyskutujecie? Taki, nawet najlepszy, filtr ND to raptem kilka stówek, a w drugą stronę już dużo, dużo drożej, o ile doświetlenie sceny w ogóle jest możliwe. Jak komuś potrzebne ISO 100, 50, czy 25, to może sobie to zrobić, ale w drugą stronę już się nie da. Po co więc ta dyskusja?
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    A w wizjerze zapanuje jasność
    Jesli masz takie światło, że nie możesz robić zdjęć na ISO200, to z takim filtrem też będziesz wszystko dokładnie widział w wizjerze.
    Jacek

Domyślnie

Kurcze, przecież już napisaliście że 12mpix do studia to za mało ()swoją drogą te wymagania rosną na potęgę... ) Nikon też penie o tym wie, więc zrobił czułości raczej reporterskie niż studyjne. Cyfrowe ścianki do średniego formatu czekają Gdyby nikon zrobił znaczący przyrost rozdzielczości - około 40mpix to optyka miała by problemy.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Jesli masz takie światło, że nie możesz robić zdjęć na ISO200, to z takim filtrem też będziesz wszystko dokładnie widział w wizjerze.
    chyba, że się fotografuje w studio, gdzie w wizjerze obserwujesz obraz oświetlony pilotami lamp błyskowych, a naświetlenie własciwe jest spowodowane wiele silniejszym błyskiem.
    przygaszenie filtrem 4x powoduje, że praktycznie nic nie widać
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    chyba, że się fotografuje w studio, gdzie w wizjerze obserwujesz obraz oświetlony pilotami lamp błyskowych, a naświetlenie własciwe jest spowodowane wiele silniejszym błyskiem.
    przygaszenie filtrem 4x powoduje, że praktycznie nic nie widać
    No i po to masz podgląd na żywo na monitorku lub kompie - tam da się rozjaśnić
    Pozdrawiam
    Jarek Piekarski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sylwiusz Zobacz posta
    dzieki za rade- osobiscie stosuje Heliopany UV, jednak ND i warunki "szybkich decyzji" w jakich pracuje, raczej sie wykluczaja - zreszta miałem D100, tam tez było minimum 200ISO i czasem było z tym ciezko, oj ciezko... wiadomo ze rade sie da tak czy inaczej, mozna ciagle tymi filtrami mieszać, ale jak nie znacie tego bolu gdy nagle macie Hi w wyswiatlaczu. Ja juz miałem cyfrowe body z iso200 i nie jest to "profesjonalne" rozwiazanie na dłuzsza mete, nie po to kupowałem szkła 2.8 aby teraz przymykac (oczy na takie numery )

Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów