Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 123

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie 12-bit vs 14-bit

Witam

Niby wiem, ale nie jest dla mnie do końca jasne - jak rozumiem nowe puszki dają 14 bitową głębię a dotychczasowe dawały 12.

Co to nam daje:

1. Lepsze przejścia tonalne - w scenach mniej kontrastowych
    2. To co było do tej pory opisane przez 4096 poziomów (a właściwie mniej) teraz będzie przez 16384
    3. Większą DR

Coś jeszcze???

Grzegorz
    ---------------------
    Co Cię nie zabije to Cię wzmocni...

Domyślnie jak to co daje?

Oczywiście NEFy bedą większe i karty bedzie trzeba wieksze kupić
    D300,D70s T17-50 F2.8, N60 f2.8, N85 F1.8, N135 F3.5MF,N80-200F2.8,T12-24, SB-800 ,F75 i jakieś dodatkowe graty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gothrek Zobacz posta
    Oczywiście NEFy bedą większe i karty bedzie trzeba wieksze kupić
    No właśnie tego już nie jestem taki pewien, bo NEFy wypluwane przez porzednie puszki były (tak jak i w D3/D300) 16 bitowe - przy kompresji może to mieć znaczenie a bez kompresji to chyba nie bardzo.

No oczywiście będą większe bo rozmiar matrycy jest większy przy przesiadce z D200 na D300, ale jeśli chodzi o ilość bitów na pixel - w samym pliku - to się nie zmienia

Poprawcie mnie jeśli się mylę

Grzegorz
    ---------------------
    Co Cię nie zabije to Cię wzmocni...

Domyślnie

Faktycznie strzeliłem bez zastanowienia... chociaż zastanawiam sie czy Nefy z D200 nie są 12-bitowe a dopiero np. NX je przelicza na 16 bitowe ? Mogę sie mylić ,ale błądzić rzecz ludzka...
    D300,D70s T17-50 F2.8, N60 f2.8, N85 F1.8, N135 F3.5MF,N80-200F2.8,T12-24, SB-800 ,F75 i jakieś dodatkowe graty

Domyślnie

W skanerach większa rozdzielczość przy próbkowaniu dawała precyzyjniejsze odwzorowanie niuansów w światłach i cieniach. Oczywiście - efekt stanowił wypadkową jakości układu skanującego i precyzji próbkowania, do tego producenci regularnie podawali nieprawdę (im tańszy skaner tym bezczelniej łgali), więc myślę że w cyfrach będzie identiko - np. w Leice M8 w danych technicznych wspomina się o 16 bitach na kanał, tymczasem próbkowanie jest tak naprawdę tylko 8-o bitowe.

W średnich formatach, gdzie matryce dostarczają dobrej jakości sygnał, a próbkowanie jest 16-o bitowe (a tak naprawdę ponoć to też łgarstwo, bo 14-to ) uzyskuje się rozpiętość tonalną rzędu 12EV. W informacjach dot. D3 wyczytałem, że jego rozpiętość tonalna - w stosunku do D2X - jest znacznie większa, czyli pewne szanse są - ale pażyjom uwidim...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gmoszkow Zobacz posta
    No właśnie tego już nie jestem taki pewien, bo NEFy wypluwane przez porzednie puszki były (tak jak i w D3/D300) 16 bitowe
    jeżeli wierzyć instrukcji, to NEFy z D2H, również D2Xs są 12-bitowe
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

to ja wspomne (jakby ktos nie doczytal w pdfach a zastanawiala go mozliwosc wyboru nefa 12 i 14), ze wplywa ona na ilosc rawów w serii - 20 vs. 17. nb. ilosc strzalow w serii to jest chyba jedyne w czym mareczek wygral? ja i tak nigdy wiecej niz 3 w serii nie zrobilem wiec mnie to wsio

Domyślnie

Zauważcie, że Pentax K10D ma przetwornik 21bit. I co z tego wynika?

Pozdrawiam
    Remek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remek Zobacz posta
    Zauważcie, że Pentax K10D ma przetwornik 21bit. I co z tego wynika?

Pozdrawiam
    Remek
    Że Pentax coś spierniczył.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Że Pentax coś spierniczył.
    Dobre. Niby lepsze kolory ale zrobiłem kilka zdjęć z K10D tuż przed zakupem D200 i ... trudno było to jednoznacznie ocenić.

Pozdrawiam
    Remek

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów