Close

Strona 4 z 13 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 123

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pmc Zobacz posta
    Pozwolę się nie zgodzić.

Sądzę - zgaduje oczywiście, że pomoże to mieć lepszy wynik końcowy (odbitka) przy specyficznych warunkach.

Np. o świcie wszystko jest w jednym kolorze (fiolet czy inny tam różowy) i jest go mało.
    Czasy słabe, a np ptaszki wciąż się potrafią ruszać. Seria się przydaje i żeby uchwycić moment i żeby zwiększyć szanse na zrobienie ostrego zdjęcia.

Jeżeli będę chciał potem podnieść w czasie obróbki saturacje to wydaje mi się, że mogę dostać lepsze przejście tonalne dla podbitych barw.

Oczywiście 12 bitów to i tak dużo, a potem i tak trzeba to jeszcze rzutować na przestrzeń papieru, ale twierdzę że 14 bitów może się przydać do obróbki obrazów ze scen o bardziej powiedzmy monochromatycznym oświetleniu
    zwłaszcza jeżeli zdjęcie nie było idealnie naświetlone.

Jak próbuję zwiększyć trochę nasycenie dla scen z dużą ilością czerwonego to mi straszny plastik wychodzi.
    Może przy 14 bitach będzie lepiej.

Pozdr
    PM
    Fotografia przyrody to mój temat i to wszystko co piszesz to prawda. Ale serie są raczej potrzebne do akcji a nie foty ptaszka w słabym, subtelnym świetle. Jasne, że lepiej (pod warunkiem posiadania nieograniczonej wielkości kart) mieć nefy 24bitowe a nie "tylko" 12. Ale prawda jest taka, że mnie jak do tej pory d2x nie ogranicza w takich sytuacja. A on ma starą matrycę i 12 bitowe nefy... Dlatego postawienie sprawy "szybko albo dobrze jest dla mnie niczym nieuzasadnione. Zwłaszcza przed przetestowanie trybu 12 i 14 bitowego w tych warunkach
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Fotografia przyrody to mój temat i to wszystko co piszesz to prawda. Ale serie są raczej potrzebne do akcji a nie foty ptaszka w słabym, subtelnym świetle. Jasne, że lepiej (pod warunkiem posiadania nieograniczonej wielkości kart) mieć nefy 24bitowe a nie "tylko" 12. Ale prawda jest taka, że mnie jak do tej pory d2x nie ogranicza w takich sytuacja. A on ma starą matrycę i 12 bitowe nefy... Dlatego postawienie sprawy "szybko albo dobrze jest dla mnie niczym nieuzasadnione. Zwłaszcza przed przetestowanie trybu 12 i 14 bitowego w tych warunkach
    Ok,

Użyłem skrótu myślowego, nie mówię, że 12-bitów będzie złe, ale sądzę, że 14-bitów może być lepsze.
    A wole mieć jak najlepszy materiał wyjściowy.
    Jeżeli chodzi o serie to (przyznaje słaby, ale mam nadzieje poglądowy) przykład ze świtu 2-tyg temu.
    Zdjęcie było niedoświetlone (chciałem zachować jakiś minimalny czas) a i ptaki były czasami w bardziej fotogenicznym szyku - ale mi się bufor zapchał ...

Może to onanistyczne :P ale czasami lubię takie kiczowate scenki:
    http://bp1.blogger.com/_OwpaAvKrSQ0/..._9806_2-05.jpg

Aha,
    dokumenty cyfrowe, przy zachowaniu pewnych zasad da się przetrzymywać długo.
    A gdyby tak (w przyszłości) dałoby się zrobić papier/druk który przenosi więcej kolorów to może kiedyś dałoby się zrobić odbitki lepiej wykorzystujące 12 (14) bitową głębie kolorów.

Pozdrawiam
    PM
    Ostatnio edytowane przez pmc ; 28-08-2007 o 19:03

Domyślnie

Ok,

Użyłem skrótu myślowego, nie mówię, że 12-bitów będzie złe, ale sądzę, że 14-bitów może być lepsze.
    A wole mieć jak najlepszy materiał wyjściowy.
    Jeżeli chodzi o serie to (przyznaje słaby, ale mam nadzieje poglądowy) przykład ze świtu 2-tyg temu.
    Zdjęcie było niedoświetlone (chciałem zachować jakiś minimalny czas) a i ptaki były czasami w bardziej fotogenicznym szyku - ale mi się bufor zapchał ...

Może to onanistyczne :P ale czasami lubię takie kiczowate scenki:
    http://bp1.blogger.com/_OwpaAvKrSQ0/..._9806_2-05.jpg

Pozdrawiam
    PM
    Ok. Znów masz rację... D3 + AFS 400f2.8 VR + AFS 600f4 VR czeka jeśli chcesz mieć bezkompromisową jakość to musisz mieć bezkompromisowy sprzęt

Nie wiem czym obecnie fotografujesz, ale jeśli d300 będzie miało mniejsze szumy, to będziesz to zdjęci mógł lepiej naświetlić zachowując podobny czas ekspozycji więc matryca będzie pracowała w lepszym zakresie i 12 bitowy obraz jaki prześle do EXPEEDa bedzie także lepszy
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Ok. Znów masz rację... D3 + AFS 400f2.8 VR + AFS 600f4 VR czeka jeśli chcesz mieć bezkompromisową jakość to musisz mieć bezkompromisowy sprzęt

Nie wiem czym obecnie fotografujesz, ale jeśli d300 będzie miało mniejsze szumy, to będziesz to zdjęci mógł lepiej naświetlić zachowując podobny czas ekspozycji więc matryca będzie pracowała w lepszym zakresie i 12 bitowy obraz jaki prześle do EXPEEDa bedzie także lepszy
    OT:
    Zacząłem negocjacje w sprawie sprzedaży 500 w kolorze zdecydowanie zbyt jasnym do zdjęć przyrodniczych.
    Ale absolutnie mi się nie spieszy.
    Różnica cen między zapowiadanymi VR a IS jest jednak irytująca.

A imo IS/VR bardzo się przydaje.
    Mam strasznie mało czasu na zdjęcia i moja technika robienia zdjęć sucs....

Pozdr
    PM

Domyślnie

OT:
    Zacząłem negocjacje w sprawie sprzedaży 500 w kolorze zdecydowanie zbyt jasnym do zdjęć przyrodniczych.
    Ale absolutnie mi się nie spieszy.
    Różnica cen między zapowiadanymi VR a IS jest jednak irytująca.

A imo IS/VR bardzo się przydaje.
    Mam strasznie mało czasu na zdjęcia i moja technika robienia zdjęć sucs....

Pozdr
    PM
    Też sory za OT
    Ja mam na 500tkę "koszulkę maskującą z neoprenu" dostępną chyba do wszystkich szkieł profi. Koszt 100$ i po kłopocie
    Co do VR to mam zdecydowane odmienny doświadczenia. Może nowe tele 400, 500 i 600 z dodatkowym nastawem VR TRIPOD zmieniłyby moje nastawienie, ale nie sądzę żebym się przesiadł z tego powodu na odmłodzony model 500tki bardziej korciłyby mnie nanokrystaliczne powłoki
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Też sory za OT
    Ja mam na 500tkę "koszulkę maskującą z neoprenu" dostępną chyba do wszystkich szkieł profi. Koszt 100$ i po kłopocie
    Co do VR to mam zdecydowane odmienny doświadczenia. Może nowe tele 400, 500 i 600 z dodatkowym nastawem VR TRIPOD zmieniłyby moje nastawienie, ale nie sądzę żebym się przesiadł z tego powodu na odmłodzony model 500tki bardziej korciłyby mnie nanokrystaliczne powłoki
    OT:
    Też mam koszulkę z neoprenu:
    http://photos1.blogger.com/x/blogger...ICT4822-01.jpg
    Ale sama świadomość, że to białe było przeszkadza

Ale IS na statywie, czy beenbagu się sprawdza. Zwłaszcza z TC.
    I z ręki się da robić, nawet z TC, w miarę powtarzalnie.
    Rozumiem, że VR będzie statyw wykrywał (tak chyba pisali)

Pozdr
    PM

Domyślnie

OT:
    Też mam koszulkę z neoprenu:
    http://photos1.blogger.com/x/blogger...ICT4822-01.jpg
    Ale sama świadomość, że to białe było przeszkadza

Ale IS na statywie, czy beenbagu się sprawdza. Zwłaszcza z TC.
    I z ręki się da robić, nawet z TC, w miarę powtarzalnie.
    Rozumiem, że VR będzie statyw wykrywał (tak chyba pisali)

Pozdr
    PM
    ma być 3 pozycja: normal, activ i tripod.
    Podoba mi się Twoje wdzianka gdzie się taki nabywa ?
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

ma być 3 pozycja: normal, activ i tripod.
    Podoba mi się Twoje wdzianka gdzie się taki nabywa ?
    Dzięki

Jedno u Ruskich - maschalat się nazywa
    A drugie pewnie wiesz: naturescapes.net

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaleid Zobacz posta
    Te 2.5 fps to bzdura, sprawdzilismy na pokazie. Nie wiem skad to wyplynelo, nie ma tego w specyfkacji technicznej aparatu. Poza tym, 14 bitów nie moze byc interpolowane.
    http://www.digitalreview.ca/content/...R-Camera.shtml

W specyfikacji napisali:
    "14-bit NEF (RAW):uncompressed or compressed RAW. Images are recorded at a bit-depth of 14 bits, producing files roughly 1.3 times larger than 12-bit files but increasing the color data recorded resulting in smoother tones. Maximum frame advance rate decreases to 2.5 fps".

Pozdrawiam

Acidjazz
    FM3a + Nikkor 50/1.2; M9 + 28/2.8, 50/1.4, 35/1.4; 5D + 50/1.2

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Problem tylko ze jest to jedyne miejsce gdzie to napisano. Zadna inna tego nie podaje, lacznie ze stroną samego Nikona. Aparat ktory sprawdzalismy na pokazie nie zwalnial do 2.5 , wiec nie wiem.

Strona 4 z 13 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów