Close

Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 123

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josoko Zobacz posta
    No i po to masz podgląd na żywo na monitorku lub kompie - tam da się rozjaśnić
    to juz przerabiałem na coolpixie 5000. To był dopiero hardcor. najśmieszniejsze były kolory na monitorze. WB był nastawiony na błysk, a obserwuje się przecież to co dają piloty - czyli żarówki. W związku z tym wyświetlany obraz był cały pomarańczowy, bo monitorek wyświetlający uwzględnia nastawiony balens kolorów. Jesli tu w LiveViev będzie podobnie - to tak samo będzie pomarańczowo.

Zdecydowanie wolę mieć aparat przy oku jak mam robić zdjęcia dynamiczne, patrząc na monitor reaguje się wolniej. Nie nadążę. Nie chcę LiveView.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    to juz przerabiałem na coolpixie 5000. To był dopiero hardcor. najśmieszniejsze były kolory na monitorze. WB był nastawiony na błysk, a obserwuje się przecież to co dają piloty - czyli żarówki. W związku z tym wyświetlany obraz był cały pomarańczowy, bo monitorek wyświetlający uwzględnia nastawiony balens kolorów. Jesli tu w LiveViev będzie podobnie - to tak samo będzie pomarańczowo.
    A jak ma być z balansem pre

Zdecydowanie wolę mieć aparat przy oku jak mam robić zdjęcia dynamiczne, patrząc na monitor reaguje się wolniej. Nie nadążę. Nie chcę LiveView.
    Przy dynamicznych kadrach to nie jest rozwiązanie - fakt.
    Ale przy statycznych możesz sobie dodatkowo wybrać dowolny punkt ustawiania ostrości z ekranu, nie z czujników. Pod warunkiem, że ten system będzie działał, bo na razie kawa stygnie w trakcie
    A poza tym możesz przecież przejść na świato ciągłe
    Pozdrawiam
    Jarek Piekarski

Domyślnie

A jak ma być z balansem pre

A poza tym możesz przecież przejść na świato ciągłe
    pre - to samo - pomarańczowo. przeciez ustawienie PRE powoduje, że body ma też WB w okolicach 5200 (u mnie), a obserwuje się żarówki które mają z 2800 K.

na ciągłe - nie da się. nie przy dynamicznych kadrach, więc i przez to LiveViev sie nie spisze
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

pre - to samo - pomarańczowo. przeciez ustawienie PRE powoduje, że body ma też WB w okolicach 5200 (u mnie), a obserwuje się żarówki które mają z 2800 K.
    To właśnie napisałem - dlaczego ma nie być pomarańczowo z pre

na ciągłe - nie da się. nie przy dynamicznych kadrach, więc i przez to LiveViev sie nie spisze
    A tego nie rozumiem - dlaczego ciągłe nie przy dynamicznych kadrach?
    Bo, że LiveView niezbyt się nadaje - to jasne.
    Pozdrawiam
    Jarek Piekarski

Domyślnie

A tego nie rozumiem - dlaczego ciągłe nie przy dynamicznych kadrach?
    Bo, że LiveView niezbyt się nadaje - to jasne.
    bo błysk zamrozi ruch. Na ciągłym by mieć 1/500 i dajmy na to f=8 to trzeba naprawdę sporo światła. Światło ciągłe strasznie grzeje i źle się je modyfikuje (softboxy itd?)

Domyślnie

no dobra. d3/d300 beda zapierdzielac na wysokim iso jak mnich po komnatach
    bez ogarka po piecdziesieciu latach w klasztorze z szybkoscia ursusa cisnacego
    po pazdziernikowym polu.

wiec wiemy, ze d3/d300 nie do studia. aparaty adresowane w inny krag odbiorcow...
    i patrzac Jacku na Twoja stopke sprzetowa, po cholere zmieniac cokolwiek w tej pieknej
    konfiguracji sprzetowej?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wrobell Zobacz posta
    no dobra. d3/d300 beda zapierdzielac na wysokim iso jak mnich po komnatach
    bez ogarka po piecdziesieciu latach w klasztorze z szybkoscia ursusa cisnacego
    po pazdziernikowym polu.

wiec wiemy, ze d3/d300 nie do studia. aparaty adresowane w inny krag odbiorcow...
    i patrzac Jacku na Twoja stopke sprzetowa, po cholere zmieniac cokolwiek w tej pieknej
    konfiguracji sprzetowej?
    Patrząc na stopkę Jacka, to ja bym właśnie zmienił. Już sobie wyobrażam jakie cuda będzie można robić 85/1.4 podpiętą do D3...

Domyślnie

można nic nie zmieniac, dodać po prostu ZD albo P25. tylko przyznam, że brak mi kasy, a jak bym ja wyskrobał - to kiedy sie to zamortyzuje?
    Nikon ostatnimi premierami za bardzo nie pomógł mi w rozwianiu dylematów sprzętowych. Na d3 bym wyskrobał. Ale tyle kasy na tylko 12 MP? tyle jest w coolpixie P5100

A czy możemy wróćcic do tematu 12 bit - 14 bit?
    skoro na razie nie mamy plików z D300/D3 na tapete weźmienmy te z H3D39 i C 5D?
    na forum dpreview znalazłem 2 pliki tego samego motywu
    http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=24576077
    trzeba ściągnąć, rozpakowac ZIP i wywołać surowe pliki np w PS CS. uwaga - po rozpakowaniu Tiff z hasela (z DNG) ma 111 MB
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 30-08-2007 o 13:18

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Patrząc na stopkę Jacka, to ja bym właśnie zmienił. Już sobie wyobrażam jakie cuda będzie można robić 85/1.4 podpiętą do D3...
    no ba! ale z tego co czytam, to zarowki problem stanowia oraz zageszczenie scian... bez murarza
    sie nie obejdzie lub jakiegos fizyka od zakrzywiania przestrzeni

Domyślnie

można nic nie zmieniac, dodać po prostu ZD albo P25. tylko przyznam, że brak mi kasy, a jak bym ja wyskrobał - to kiedy sie to zamortyzuje?
    Nikon ostatnimi premierami za bardzo nie pomógł mi w rozwianiu dylematów sprzętowych. Na d3 bym wyskrobał. Ale tyle kasy na tylko 12 MP? tyle jest w coolpixie P5100

A czy możemy wróćcic do tematu 12 bit - 14 bit?
    skoro na razie nie mamy plików z D300/D3 na tapete weźmienmy te z H3D39 i C 5D?
    na forum dpreview znalazłem 2 pliki tego samego motywu
    http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=24576077
    trzeba ściągnąć, rozpakowac ZIP i wywołać surowe pliki np w PS CS. uwaga - po rozpakowaniu Tiff z hasela (z DNG) ma 111 MB
    Jacku według mnie to trochę próbujesz szukać rozwiazania na siłę. D300/D3 nawet wg. Nikona są klasyfikowane jako puszki reporterskie. Więc po licho tam niskie czułości. IMO dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem jest zakup średnioformatowca, który do Twoich potrzeb jest po prostu stworzony. Jedyną alternatywą może być 1Ds (ze wszystkimi wadami tego rozwiązania - ale iso 50 ma). I do tego ostatniego nie musisz kupować przecież całej szklarni. Po dobrym przemyśleniu może wystarczyć jeden obiektyw. Także nie musisz "wchodzić" w cały nowy system.
    Pozdrawiam
    Marcin

Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów