4 mm różnicy w rejestrze w stosunku do Nikona skutkuje chyba 2 zasadniczymi różnicami:
- brak IBIS
- obiektywy cięższe
Szukaj
4 mm różnicy w rejestrze w stosunku do Nikona skutkuje chyba 2 zasadniczymi różnicami:
- brak IBIS
- obiektywy cięższe
Te 4 mm nie mają żadnego wpływu na wagę i IBIS.
35/1.8 Canona jest lżejszy od Nikona mimo, że ma dodatkowo stabilizację i jakieś makro (choć pewnie maksymalnie 1:2 jak zgaduję). EVF dość mały jak na dzisiejsze standardy, bateria na razie wygląda słabo, brak Eye-AF, jeden slot na kartę SD, 4K mam nadzieję, że bez cropa, ale 1080/60p to chyba trochę zawód. Seria wolna no i potwierdził się brak stabilizacji. Na plus samo body wygląda na bardziej przemyślane niż Sony i Nikon, ekranik się kręci we wszystkie strony, oraz ten AF - ponad 5 tys punktów AFu to jakieś wariactwo.
35/1.8 wygląda najlepiej z wszystkich bezlustrowych opcji full frame, reszta szkieł bardzo ciekawa i sensowna. Na tym tle szklarnia Nikon Z wygląda jak ponury żart![]()
Same założenia Nikona były super, przynajmniej dla mnie. W dwa lata cała gama obiektywów f/1.8. Szkoda tylko, że wychodzą im te 1.8 takie trochę kobylaste.
cz4rnuch faktycznie video szału nie robi ale i nie jest źle. W sumie taki obecny standard. Pewnie i tak będzie jeszcze crop.
370 shots CIPA rating 450 with power saving ciekawe ile minut nagrywania na jednej baterii uda się uzyskać.
Był już oficjalny spec ? https://drive.google.com/file/d/1CAZ...2CznrIAoN/view
Ostatnio edytowane przez Borat1979 ; 02-09-2018 o 11:50
Po pierwsze pisałem o swoich obiektywach gdzie nie mam "czegoś takiego" edit:jak na pierwsze fotce (inna sprawa, że na fotkach są całe układy stabilizujące, jeśli myślisz, że tym wszystkim trzeba poruszać to jesteś w wielkim błędzie) a po drugie ruch matrycy może być znacznie większy niż wspomniane przez Ciebie ułamki milimetra. A matryca porusza się wraz z elektroniką, ramką i innym ustrojstwem. Nie twierdzę, że na stabilizację optyczną nie może iść więcej prundu, ale nie sądzę, żeby to były różnice kilku rzędów wielkości jak tu niektórzy sugerują.
Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 02-09-2018 o 12:20
Skontaktuj się z nami