Close

Strona 134 z 140 PierwszyPierwszy ... 3484124132133134135136 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 331 do 1 340 z 1395

Wątek: Windows 10

ksh
    Gość

Domyślnie

Jedyna niedogodność w win10 home po wszystkich aktualizacjach to wymuszanie na użytkowniku dokonywania aktualizacji i tyle, dopiero wersja PRO daje możliwość całkowitego wyłączenia aktualizacji, wszelkie sprawy związane z wysyłaniem informacji, lokalizacją, automatycznymi ulepszeniami innego softu itd można wyłączyć, jest nad tym większa kontrola niż w win7 gdzie to jest ukryte i nie ma zarządzania.
    win10 nie aktualizuje żadnego innego softu, fakt że domyślnie jest ustawione aktualizowanie innego oprogramowania firmy microsoft znajdującego się na dysku ale to przy pierwszych ustawieniach wyłącza się jeśli się tak chce, nie ma ingerencji w aktualizacje przeglądarek, za to było sporo łatek do samego systemu żeby zablokować dostęp przez dziurawego FF gdzie sobie np przez torenty kopali kryptowaluty.

Co do samych aktualizacji, proszą o to nawet banki żeby je dokonywać zarówno systemu jak i przeglądarek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Jedyna niedogodność w win10 home po wszystkich aktualizacjach to wymuszanie na użytkowniku dokonywania aktualizacji i tyle, dopiero wersja PRO daje możliwość całkowitego wyłączenia aktualizacji...
    Jednak to spora różnica w stosunku do Win 7 , gdzie można było wybrać (w wersji home) czy maja być aktualizacje automatyczne, czy tylko powiadomienie, że aktualizacje sie pojawiły i użytkownik mógł wybrać, które zainstalować, które pominąć. Nie powiem, aby taka "nieistotna" zmiana ("niedogodność") mi się podobała.

Domyślnie

Nie dogadacie się. Po prostu. Jeden drugiego nei zrozumie, bo każdy ma inne priorytety.

I na nic gadanie, że jak ktoś kupi portki, to nie chce żeby ktoś inny mu grzebał po kieszeniach... Jeden nie lubi, drugi powie, że jak przy okazji porobi w tych kieszeniach porządek, to nawet lepiej.

No i tu się kończy możliwość dogadania się.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Nie dogadacie się. Po prostu. Jeden drugiego nei zrozumie, bo każdy ma inne priorytety.

I na nic gadanie, że jak ktoś kupi portki, to nie chce żeby ktoś inny mu grzebał po kieszeniach... Jeden nie lubi, drugi powie, że jak przy okazji porobi w tych kieszeniach porządek, to nawet lepiej.

No i tu się kończy możliwość dogadania się.
    Ja się w pełni zgadzam. Kol. koesh zrozumiałem w ten sposób, że aby mieć wpływ na aktualizacje (tak jak w win 7 home) w Win 10 trzeba kupić ? wersję PRO. (ale może, źle zrozumiałem i zaletą jest wersja Home, a nie PRO w win 10)
    PS.
    Innymi słowy, to co było kiedyś darmowe, teraz jest płatne. Raczej wersja PRO Win 10 nie jest za free ?
    Tak jak w polityce, Ci z góry wiedzą lepiej co dla nas jest dobre i trzeba tylko przyklasnąć
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 29-12-2017 o 18:50

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    O to, to... To nie jest kwestia dogadania, przyznania racji, tylko zrozumienia, że każdy ma inne priorytety, oczekiwania i potrzeby. Jeden chce Win 10, inny może działać na 3.11, jeżeli lubi coś, czego w nowszych nie było. Każdy ma swoją rację i tyle Bez sensu jest wyliczenie wzajemnych problemów, o których i tak częściej się gdzieś przeczytało, niż miało się z nimi styczność. Cała ta sytuacja jest idealnie taka, jak miała miejsce przy pojawieniu się W7. Wtedy XPkowcy mieli dokładnie taki sam problem ze zrozumieniem, że niektórym nie przeszkadza brak kompatybilności wstecznej, ograniczenia wersji home względem pro, czy ultimate, obciążanie ramu, czy ilość potrzebnego miejsca na dysku. Oni byli zdania, że XP będzie dla nich żyło wiecznie. Dziś pewnie większość z nich ostro broni 7, przed którą sami się bronili. Ot, taka natura

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madebyzosiek Zobacz posta
    ... Wtedy XPkowcy mieli dokładnie taki sam problem ze zrozumieniem, że niektórym nie przeszkadza brak kompatybilności wstecznej, ograniczenia wersji home względem pro, czy ultimate, obciążanie ramu, czy ilość potrzebnego miejsca na dysku. Oni byli zdania, że XP będzie dla nich żyło wiecznie. Dziś pewnie większość z nich ostro broni 7, przed którą sami się bronili. Ot, taka natura
    Tak nie do końca System XP uważałem za dobry, ale nie lepszy od win7, właśnie ze wzgledu na 64 bity i ograniczenie RAM. Czy są takie zmiany w win 10 w stosunku do win 7 ? Tu mam duże wątpliwości...
    Czy przykładowo Windows ME następca Win 98 był od niego dużo lepszy ?, czy raczej gorszy ? Vista też dobrych opinii nie miała... Ale pewnie 10-tka to strzał w dziesiątkę ...
    Oby tak było, dla mnie system ma drugorzędne znaczenie. Głównie liczą się programy i urządzenia, które używam i dobrze aby system ich nie ograniczał (a niestety tak bywa)...
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 29-12-2017 o 19:08

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez And.N Zobacz posta
    Tak nie do końca System XP uważałem za dobry, ale nie lepszy od win7, właśnie ze wzgledu na 64 bity i ograniczenie RAM. Czy są takie zmiany w win 10 w stosunku do win 7 ? Tu mam duże wątpliwości...
    Był XP 64 bitowy, trzeba było sobie sprawić

Czy przykładowo Windows ME następca Win 98 był od niego dużo lepszy ?, czy raczej gorszy ? Vista też dobrych opinii nie miała... Ale pewnie 10-tka to strzał w dziesiątkę ...
    Akurat ME i Vista nie były zbyt udane, ale czemu po W2000 wyszedł XP? Przecież różnił się tylko wyglądem... Wyłudzanie kasy?
    Temat ciągnie się bez sensu... Ktoś chce zostać na starym, to mu nikt nie broni. Dlaczego musi udowodnić, że tylko jego racja jest słuszna Zresztą w drugą stronę jest tak samo...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dobre pytanie

Domyślnie

Tak nie do końca System XP uważałem za dobry, ale nie lepszy od win7, właśnie ze wzgledu na 64 bity i ograniczenie RAM.
    Ty nic nie czaisz w temacie.
    Miłego użytkowania 10tki.
    The Alan Parsons Project.
    https://www.youtube.com/watch?v=NNiie_zmSr8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madebyzosiek Zobacz posta
    [...] Dziś pewnie większość z nich ostro broni 7, przed którą sami się bronili. Ot, taka natura

Niezupełnei to chciałem powiedzieć. Kompatybilność, RAMY, duperszwance - nie o to mi chodziło...

Chciałem powiedzieć to, że jednemu przeszkadza, że obca firma według własnego widzimisię i nie do końca jasnych własnych kryteriów robi mu porządki na jego własnym komputerze i mówi mu co zrobić może, czego nie może, a co może z trudnościami - innemu to nie przeszkadza, bo powie że co prawda firma mu coś narzuca, ale za to ma szybciej i samo się synchronizuje.

I choć mi się to nie podoba - świat idzie w tym właśnie kierunku, bo ludzie zamiast pokazać, że im się to nie podoba - pokazują co innego: nieważne jak bardzo jakaś firma będzie bezczelna, jeśli tylko da ładne guziczki, szybką synchronizację i temu podobne gadżety - godzimy się na wszystko.

Kiedyś wróżyłem, że będą aparaty fotograficzne na abonament: kupisz za ciężkie pieniądze puszkę, ale oprogramowanie do niej nie. Oprogramowanie będzie na abonament i firma będzie sobie w nim grzebać jak jej się będzie podobać. Zapłacisz w danym miesiącu - masz szybki AF, nei zapłacisz - będzie podstawowy, wolny. Moje gadanie wzbudziło oburzenie, że jeszcze czego, że groza narasta, żeby nie krakać, itd...

Otóż dziś jestem więcej niż pewny że wszystko ku temu zmierza, ludzkość jest coraz szybciej przyzwyczajana do takiego rozwiązania. Jedyne pytanie to kto pierwszy zacznie i jak to sprzeda - myślę, że powiedzą że to dla dobra klienta, żeby miał zawsze aktualne oprogramowanie autofocusa. I ludzie to łykną równie łatwo, a nawet fanboje będą się cieszyć, że za malutkie przecież pieniążki mają cały czas aktualny soft w autofocusie...
    Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 29-12-2017 o 19:18
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

ksh
    Gość

Domyślnie

Jednak to spora różnica w stosunku do Win 7 , gdzie można było wybrać (w wersji home) czy maja być aktualizacje automatyczne, czy tylko powiadomienie, że aktualizacje sie pojawiły i użytkownik mógł wybrać, które zainstalować, które pominąć. Nie powiem, aby taka "nieistotna" zmiana ("niedogodność") mi się podobała.
    Nie do końca, w win7 masz ukryte funkcje, które wysyłają bardzo dużo informacji do M$ i można je blokować tylko narzędziami zewnętrznymi lub grzebaniem w rejestrze, win10 po premierzy to była katastrofa pod tym względem, teraz jest kontrola super, większa niż w win7, za to aktualizacje w win10 home są wymuszone ale tu też obecnie już nie ma tak że pracujesz sobie spokojnie i jeb info że zaraz będzie restart, to zostało zmienione i jest ok.
    Jeśli ktoś chce mieć na win7 spokój z teoriami spiskowymi to zalecam odłączenie netu.

Strona 134 z 140 PierwszyPierwszy ... 3484124132133134135136 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów