Close

Strona 131 z 140 PierwszyPierwszy ... 3181121129130131132133 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 301 do 1 310 z 1395

Wątek: Windows 10

ksh
    Gość

Domyślnie

Zaleta win10 to że już od prawie trzech lat ( od wersji stabilnej beta ) na laptopie i desktopie działa bez zająknięcia, żadnych zwiech, problemów ze stabilnością, rozrósł się na dysku zaledwie do 30GB, nie wymaga żadnych zabiegów czyszczenia i grzebania.
    Ostatnie dwie duże aktualizacje to głównie przywracanie kontroli na systemem do poziomu znanego z win7 ale oferuje dużo więcej właśnie kontroli nad tym co wysyłamy/udostępniamy i jak aktualizujemy itd, win7 większość miał ukryte i nikt nawet nie wiedział ile udostępniamy microsoftowi, szum sie zrobił jak te opcje pokazano w pierwszych wersjach win10.
    Druga sprawa, jeśli ktoś jest przyzwyczajony do wersji wyższej niż podstawowa/home to powinien tak samo zrobić w win10.
    Kolejna sprawa to win10 ma mniejsze wymagania odnośnie pamięci, dlatego tak dobrze nadaje się na stare sprzęty, potrafi też ściągnąć większość starych sterowników w laptopach, co było zawsze udręką, ja nawet reanimowałem laptopa u znajomych, który miał winXP oryginalnie, na win7 był za słaby i brakowało wielu sterowników, które nie szło znaleźć w sieci, win10 nawet znalazł sam sterowniki audio i działa nawet touchpad.

win10 to też pierwszy system, w którym przestałem używać płatnego antywirusa nod32, stała aktualizacja i darmowa Avira tylko do kontroli sieci i połączeń sieciowych plus Chrome ze względu na świetną synchronizacje urządzeń, szybkość i brak problemów.

Za to udręką w win7 było zamulanie kompa, jakieś problemy, które wymagały od czasu do czasu stawiania systemu od nowa, miałem też dwa razy problemy z kodekami, system tez zjadał powolutku miejsce na dysku, trzeba było czyścić czasami też rejestr, a potem zaczynały się jakieś drobne problemy ze stabilnością, można z tym było żyć ale wolę coś lepszego zwłaszcza jeśli mam to za darmo.
    Ostatnio edytowane przez ksh ; 29-12-2017 o 10:53

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Ale win10 pod każdym względem jest lepszy od win7, zresztą krytycznego wsparcia win7 już nie ma, a przyszłym roku koniec całkowicie wsparcia, a dziurawy system w tych czasach to największy problem. ...
    Nie wiem pod jakim względem jest aż tak lepszy Przejście z XP na Win7 było jak najbardziej uzasadnione - coraz więcej programów jest w wersji 64 bit. i tu XP już nie był kompatybilny. Czy obsługa RAM, XP miał bodajże limit 4GB, zdaje się łącznie z pamięcią karty graficznej. W przypadku win 10 nie widzę takiej konieczności zmiany. Pewnie jak już będę zmuszony to przejdę na ten nowszy system. Może przy okazji modernizacji (czy raczej zakupu nowego) komputera.

Co do wsparcia Windows 7 można znaleźć takie informacje :

"Zakończenie podstawowego wsparcia wcale jednak nie oznacza, że użytkownicy Windows 7 pozostaną na lodzie. Microsoft przez kolejne 5 lat, a więc do 14 stycznia 2020 roku, będzie jeszcze oferować tak zwane wsparcie wydłużone. W jego ramach użytkownicy będą otrzymywać aktualizacje z zakresu bezpieczeństwa, a więc użytkowanie systemu będzie jak najbardziej bezpieczne."

"Tak więc datą uśmiercenia Windows 7 pozostaje 14 stycznia 2020 roku. Tego dnia "siódemka" podzieli los, który kilka miesięcy temu spotkał Windows XP."

Osobiście wcale bym się nie zdziwił gdyby to wsparcie dla Win7 było jeszcze bardziej wydłużone.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 29-12-2017 o 11:06

Domyślnie

Za to udręką w win7 było zamulanie kompa, jakieś problemy, które wymagały od czasu do czasu stawiania systemu od nowa, miałem też dwa razy problemy z kodekami, system tez zjadał powolutku miejsce na dysku, trzeba było czyścić czasami też rejestr, a potem zaczynały się jakieś drobne problemy ze stabilnością
    Przez 4 lata nic nie musiałem robić. Dosłownie. Także sorry, że akurat Ty i ktoś tam miał problemy...

Domyślnie

...Za to udręką w win7 było zamulanie kompa, jakieś problemy, które wymagały od czasu do czasu stawiania systemu od nowa, miałem też dwa razy problemy z kodekami, system tez zjadał powolutku miejsce na dysku, trzeba było czyścić czasami też rejestr, a potem zaczynały się jakieś drobne problemy ze stabilnością, można z tym było żyć ale wolę coś lepszego zwłaszcza jeśli mam to za darmo.
    To, że system win7 zjada powolutku miejsce na dysku C potwierdzę (ciekawe czy win 10 tego nie będzie robił ? ). Rejestr też czasem czyszczę, czy usuwam zbędne pliki.

Za to nie mogę potwierdzić o problemach z stabilnością, czy konieczność stawiania systemu od nowa, a mam zainstalowany - marzec 2013, więc już prawie 5 lat ( programów w tym czasie "przewinęło się" na pewno więcej jak sto). Życzę Ci aby po 5 latach win 10 śmigał równie dobrze jak mi win 7.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 29-12-2017 o 11:54

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikoniarz Zobacz posta
    Przez 4 lata nic nie musiałem robić. Dosłownie. Także sorry, że akurat Ty i ktoś tam miał problemy...
    "Także sorry, że akurat Ty i (zapewne) tysiące innych użytkowników miało problemy..."

Jedyny Windows przy którym nie kojarzę zamulania po dłuższym użytkowaniu to był Windows 2000. Ale to stare dzieje, być może nie pamiętam.
    Też sceptycznie podchodziłem do Windowsa 10 (przesiadka z 7, na jednej maszynie czysta instalacja, na drugiej upgrade). Chociaż lekkie spowolnienie widać, to nie jest ono tak zauważalne jak na Windows 7. Ogólnie jestem zadowolony.
    FF (Fuji + Fuji)

Domyślnie

Niestabilność Win 7, 8, 8.1 czy 10 jest efektem braku uwagi przy instalacji oprogramowania, albo bardziej jego dodatków niekoniecznie potrzebnych, albo działania jakiś CC Cleanerów itp, które usuwają zbędne a czasem i niezbędne dla systemu pliki...
    Bez sensu jest to wojowanie. Każdy może sobie używać jakiego systemu chce. Za to faktem jest, że wszystko idzie do przodu i Win 7 wygaśnie, choćby nie wiem jaki lament siali jego użytkownicy. Zdaje się, że tak samo było z Win XP

ksh
    Gość

Domyślnie

U mnie już chodzi trzy lata od wersji beta inisider, wiec jestem dobrej myśli.
    System zajmuje obecnie 30GB.
    Działa też na laptopie z 1GB ram i dyskiem ssd 60GB, na którym jest Lr do tetheringu z nikonami.
    Pełny win10 ( nie ten mobilny ) działa bardzo fajnie na tablecie Chuwi 10" w trybie tabletu oczywiście.
    Szkoda że nic nie wyszło z fonami na pełnym win10

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Też sceptycznie podchodziłem do Windowsa 10
    Siedziałem prawie rok na W10 także dzięki...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madebyzosiek Zobacz posta
    ...Bez sensu jest to wojowanie. Każdy może sobie używać jakiego systemu chce. Za to faktem jest, że wszystko idzie do przodu i Win 7 wygaśnie, choćby nie wiem jaki lament siali jego użytkownicy. Zdaje się, że tak samo było z Win XP
    Masz oczywiście rację. Zdaję sobie sprawę, że przesiadka na to nowsze mnie nie ominie. Póki co, jak wszystko mi działa nie widzę takiej potrzeby i chyba te 2 lata jeszcze na win 7 pociągnę. W win 10 bywają problemy, czy to z oprogramowaniem, czy sterownikami do starszych urządzeń.

...System zajmuje obecnie 30GB. ...
    Sam folder Windows (w win7) zajmuje mi po tych prawie 5 latach 27,5 GB, ale miejsca na partycji C i tak ubywa
    Rozrastają się foldery: Program Files, Pliki Programów (x86), Program Data, folder Użytkownicy. Pomimo iż staram się nie instalować na C (nie zawsze jest to możliwe).
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 29-12-2017 o 13:07

ksh
    Gość

Domyślnie

Mi chodzi o całość jaką zajmuje system i win7 lubi puchnąć.
    Jeśli chcesz zachować możliwość przejścia darmowego na win10 zrób to teraz i potem wróć do kopi zapasowej win7, trwa to godzinę wszystko ale wracasz do nienaruszonego win7 i masz w zapasie już klucz win10 na swoim koncie microsoft.

Strona 131 z 140 PierwszyPierwszy ... 3181121129130131132133 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów