Close

Strona 272 z 371 PierwszyPierwszy ... 172222262270271272273274282322 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 711 do 2 720 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Pomieszało mi się bo zasugerowałem się używaniem pleśniaków w trybie A, faktycznie w trybie M w nx300 i nx30 nie ma regulacji ekspozycji, właściwie nie wiem czemu ona by miał służyć, więc to że jest w nx500 to zagadka
    No też nie do końca wiem Może chodzi o wskazania poprawności ekspozycji na wyświetlaczu? Ale niby jak by to miał aparat ocenić jeśli np wyzwalam lampę zdalnie, a ona z kolei przez fotocelę wyzwala kolejną - nie ma szans żeby w takiej sytuacji aparat wiedział ile jest źródeł światła i z jaką mocą one świecą

Ale może do czegoś się to przydaje, nie wiem
    ---
    Sprzętowy heretyk

Domyślnie

Po co korekta w trybie M?
    Bardzo proste: żeby wprowadzić stałą korektę ekspozycji dla większej liczby zdjęć, np. jeśli fotografujemy w trybie Auto ISO. W tym trybie narzucamy stały czas i przysłonę, a aparat reguluje ekspozycję automatycznie, dobierając ISO. W ten sposób nie można wymusić celowego prześwietlenia czy niedoświetlenia poprzez ręczne ustawienie czasu i przysłony, bo aparat i tak to automatycznie wyrówna za pomocą ISO.
    A po co wprowadzać taką korektę? Ano na przykład gdy fotografujemy coś, co nie jest typową szarością, odbijającą 18% światła. Np przysłowiowy skok czarnego kota w piwnicy z węglem. Aparat w takich warunkach automatycznie da nam szarego kota i szary węgiel. Tak samo, biały niedźwiedź polarny na krze też wyjdzie szary, na szarej krze.

ksh
    Gość

Domyślnie

Ale po co mam używać korekty ekspozycji jeśli sam ustawiam w trybie M ekspozycje czasem, przysłoną i iso ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Ale po co mam używać korekty ekspozycji jeśli sam ustawiam w trybie M ekspozycje czasem, przysłoną i iso ?
    A tak swoją drogą - który z trzech powyższych parametrów ulega jeśli używamy korekty ekspozycji i dlaczego akurat ten?
    FF (Fuji + Fuji)

Domyślnie

Po co używać korekty w trybie M?
    1) Jeśli jest włączone Auto ISO, inaczej nie wymusisz prześwietlenia czy niedoświetlenia, bo Auto ISO zawsze sprowadzi do "prawidłowego" naświetlenia.
    2) jeśli jest wyłączone Auto ISO, zamiast ustawiać ekspozycję na prześwietlenie czy niedoświetlenie, można zadać stałą korektę i ustawiać do zera światłomierza.

Który parametr będzie się zmieniał, jeśli wprowadzimy stałą korektę? No, pomyśl chwilę... Ten, który będziemy ręcznie zmieniali... Zadana korekta będzie tylko wpływała na wskazania światłomierza, który będzie wskazywał zero, choć faktycznie będziemy prześwietlali bądź niedoświetlali o określoną wartość.
    Jako użytkownik Nikonów, które pozwalają wprowadzić korektę w trybie M, mogę potwierdzić, że jest to wygodne rozwiązanie. Szczególnie, jeśli aparat ma Auto ISO w trybie M.

Domyślnie

Podpowie ktoś (najchętniej koledzy używający NX500) - jaki Lr go obsługuję? Po pobieżnej lekturze forów zagranicznych wychodzi mi na to że 6 i CC tylko, zgadza się?

W konwertowanie RAWów do DNG bawić się nie chcę...
    ---
    Sprzętowy heretyk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yugolex Zobacz posta
    Podpowie ktoś (najchętniej koledzy używający NX500) - jaki Lr go obsługuję? Po pobieżnej lekturze forów zagranicznych wychodzi mi na to że 6 i CC tylko, zgadza się?
    https://helpx.adobe.com/camera-raw/k...d-cameras.html

Lr 6.0 lub ACR 9.0 (PS CS6).
    FF (Fuji + Fuji)

Domyślnie

Hmm, więc trzeba uaktualnienie zakupić. Orientuje się ktoś, czy po zainstalowaniu uaktualnienia na jednym komputerze, możliwa będzie reinstalacja lub instalacja od nowa po zmianie komputera? Mam mocnego lapka (i7, 8GB RAM) ale ma 2,5 roku, więc należy liczyć się z tym że jeszcze z rok może 2 i trzeba będzie zmieniać na nowszego...
    ---
    Sprzętowy heretyk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Po co korekta w trybie M?
    Bardzo proste: żeby wprowadzić stałą korektę ekspozycji dla większej liczby zdjęć, np. jeśli fotografujemy w trybie Auto ISO. W tym trybie narzucamy stały czas i przysłonę, a aparat reguluje ekspozycję automatycznie, dobierając ISO. W ten sposób nie można wymusić celowego prześwietlenia czy niedoświetlenia poprzez ręczne ustawienie czasu i przysłony, bo aparat i tak to automatycznie wyrówna za pomocą ISO.
    A po co wprowadzać taką korektę? Ano na przykład gdy fotografujemy coś, co nie jest typową szarością, odbijającą 18% światła. Np przysłowiowy skok czarnego kota w piwnicy z węglem. Aparat w takich warunkach automatycznie da nam szarego kota i szary węgiel. Tak samo, biały niedźwiedź polarny na krze też wyjdzie szary, na szarej krze.
    To się zgadza. Tylko jak dobrać odpowiednią korektę w takich warunkach?

Podchodzę do tego inaczej. Zmieniam na punktowy pomiar światła i wykonuję pomiar elementu, który odzwierciedla światło zastane - jest reprezentatywny.
    W przypadku niedźwiedzia na krze będą to np sanki lub foka.

W NX500 np jest jeszcze taka genialna możliwość, że możemy rozdzielić punkt AF od pomiaru światła... Które inne aparaty dają taką możliwość?
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FelTom Zobacz posta
    W NX500 np jest jeszcze taka genialna możliwość, że możemy rozdzielić punkt AF od pomiaru światła... Które inne aparaty dają taką możliwość?
    Masz rację FelTom, jest jak mówisz Byłem bardzo pozytywnie zaskoczony tym
    Mój zachwyt NX500 jest coraz większy z dnia na dzień
    ---
    Sprzętowy heretyk

Strona 272 z 371 PierwszyPierwszy ... 172222262270271272273274282322 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów