Szukaj
To zależy od logiki aparatu. W lustrzankach Nikona np. można wprowadzić korekcję ekspozycji także w trybie M. W Samsungach NX nie można. To właśnie odróżnia aparat projektowany przez fotografów dla fotografów od aparatu projektowanego przez księgowych i elektroników do sprzedawania.![]()
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
W NX300 chyba tez można, w NX30 na 100%.
A "po co na co" komu kompensacja ekspozycji w trybie M?
W Nikonie używałem, bo pomiar matrycowy pozostawiał trochę do życzenia... Ale w Samsungu?? Jest taki, jak należy.
Co więcej, gdyby nie chęć kontroli ruchu oraz GO, można by się całkowicie zdać na automatykę.
Chyba właśnie to powoduje taki żal za systemem, który już na starcie był niezły, a stawał się coraz lepszy, by w szczycie swojej świetności z dnia na dzień zniknąć z rynku.
Sam jestem pod wrażeniem jak wiele drobnych, ale jakże przyjemnych poprawek wprowadzono w NX500 w stosunku do NX300. Niby to samo, ale o wiele bardziej rozbudowane, o wiele użyteczniejsze i widać, że przemyślane. Więcej opcji, więcej możliwości (ot choćby drugie pokrętło nastaw, mała rzecz a cieszy), więcej funkcji pod palcem, na wyświetlaczu co znacząco wpływa na ergonomię.
W sumie, zgadzam się - w trybie M w moim NX300 to ja dbałem o odpowiednie naświetlenie. Teraz w NX500 mam dostępną tą kompensację w M, ale nie wiem czy ją do czegoś wykorzystam![]()
A tak poza wszystkim - pojawił się pewien problem z moim NX500RAWy z niego za nic na świecie nie chcą się otworzyć w Lightroomie 4.4 (który miałem dołączony do NX300) więc czeka mnie upgrade Lr niebawem
![]()
---
Sprzętowy heretyk
Szczerze mówiąc i ja tego nie używam, ale zauważyłem, że ta opcja w M jest wyłączona, a w P, A itd. działa. Myślałem że znów coś mam włączone, jak to było z zakresem dynamicznym i ISO100. Dzięki Panowie![]()
NX300 +18-55, J200/4, N70-300/4,5-5,6, H58/2,
W MOIM NX30 kompensacja ekspozycji NIE działa w trybie M... Może macie innego NX30...
A to, że działa w NX500, świadczy o tym, że z upływem czasu u Samsunga coraz częściej dopuszczali kogoś fotografującego w pobliże projektantów...![]()
Ale wiecie, to naprawdę widać, w kolejnych modelach NXów (i innych aparatów też, np. WB), że stopniowo coraz bardziej do projektowania dopuszczani byli ludzie, mający coś wspólnego z fotografowaniem, bo kolejne modele są coraz bardziej przyjazne dla użytkownika, pomijając już jakość obrazu, itd.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Skontaktuj się z nami