Szukaj
NX500 z wyglądu to niepozorny aparacik ale o wielkim potencjale i możliwościach który może zasmucić nie jednego użytkownika Fuji , Sony, NIkona, Canona itp.
Szkoda że Samsung zakończył swoją przygodę z tym systemem ale z punku widzenia producenta zrobił bardzo mądrze ponieważ rynek systemów bezlusterkowców, DLSR czy kompaktów przestaje być opłacalny !
i nie ma co się łudzić że NX w jakiekolwiek formie czy przez inną firmę się odbuduje.
To już kwestia bardzo krótkiej przyszłości jak inne firmy będą wycofywać się z tego segmentu rynku.
a powodem tego są coraz lepsze fotograficznie... Smartfony.
Takie są realia że jakość zdjęć nie jest na pierwszym miejscu.
Rynek bezluster nie rośnie i jak widać na tym podsumowaniu co było na forum wklejane trzyma się na stałym poziomie, pewnie dla samsunga była to czysta kalkulacja, fony zniszczyły rynek kompaktów, a lustrzanki padły ofiarą dojścia do pewnej granicy jakości i braku sensu zmiany na nowy, do póki była gonitwa za pikselami czy użytecznym iso to chętnie kupowano, drabinka zakupowa np D3100 potem D5200, potem D7200 i teraz nie wiem co może masowo zachęcić użytkownika do zakupu jego następcy, przejście na pełna klatkę to jednak koszty.
O ile osiągi mojego Nx'a nie raz mnie zaskoczyły to sprawa wadliwego pokrętła jest żenująca, kupiłem aparat w marcu 2015, zeszłego roku padł, wymienili na gwarancji, wczoraj znowu się zaczęło.
Co roku aparat 2 tygodnie w serwisie... Całe szczęście jeszcze gwarancja jest, ale jak się skończy to co?! Aparat do kosza. Że padnie kolejny raz to jestem pewien.
Panowie, dzięki za podpowiedzi w sprawie Lr 6Pobrałem Trial 30-dniowy i RAWy z NX500 czyta bez problemu. Pozostaje tylko kupić uaktualnienie, na szczęście nie liczą jakoś bardzo dużo za nie, a Lr 4 miałem w komplecie z NX300, więc w miarę bezboleśnie upgrade u mnie pójdzie
![]()
---
Sprzętowy heretyk
Z racji tego, że czekam na zakupiony nx500 czytam ten wątek, dotarłem do strony 100 i zauważyłem , że większość prezentownych zdjęć ma lekką, zielonkawą dominantę. Wydaje mi się, czy tak jest faktycznie?
Ostatnio edytowane przez cwic ; 22-03-2017 o 12:24
Dawno nikt nic nie wrzucał panowie
NX500, 45mm f8.0, 1/160s, ISO 100
---
Sprzętowy heretyk
Skontaktuj się z nami