Close

Strona 274 z 371 PierwszyPierwszy ... 174224264272273274275276284324 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 731 do 2 740 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yugolex Zobacz posta
    Podpowie ktoś (najchętniej koledzy używający NX500) - jaki Lr go obsługuję? Po pobieżnej lekturze forów zagranicznych wychodzi mi na to że 6 i CC tylko, zgadza się?

W konwertowanie RAWów do DNG bawić się nie chcę...
    Do RAWów z NX1 używam Ligtrooma 5.7.1 - ta sama matryca więc te z NX500 chyba również powinny dać się obrabiać.

Domyślnie

NX500 z wyglądu to niepozorny aparacik ale o wielkim potencjale i możliwościach który może zasmucić nie jednego użytkownika Fuji , Sony, NIkona, Canona itp.
    Szkoda że Samsung zakończył swoją przygodę z tym systemem ale z punku widzenia producenta zrobił bardzo mądrze ponieważ rynek systemów bezlusterkowców, DLSR czy kompaktów przestaje być opłacalny !
    i nie ma co się łudzić że NX w jakiekolwiek formie czy przez inną firmę się odbuduje.
    To już kwestia bardzo krótkiej przyszłości jak inne firmy będą wycofywać się z tego segmentu rynku.
    a powodem tego są coraz lepsze fotograficznie... Smartfony.
    Takie są realia że jakość zdjęć nie jest na pierwszym miejscu.

ksh
    Gość

Domyślnie

Rynek bezluster nie rośnie i jak widać na tym podsumowaniu co było na forum wklejane trzyma się na stałym poziomie, pewnie dla samsunga była to czysta kalkulacja, fony zniszczyły rynek kompaktów, a lustrzanki padły ofiarą dojścia do pewnej granicy jakości i braku sensu zmiany na nowy, do póki była gonitwa za pikselami czy użytecznym iso to chętnie kupowano, drabinka zakupowa np D3100 potem D5200, potem D7200 i teraz nie wiem co może masowo zachęcić użytkownika do zakupu jego następcy, przejście na pełna klatkę to jednak koszty.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ravbog Zobacz posta
    Do RAWów z NX1 używam Ligtrooma 5.7.1 - ta sama matryca więc te z NX500 chyba również powinny dać się obrabiać.
    Prawidłowa odpowiedź na to pytanie już padła. Nie, nie da się.
    A przynajmniej bez używania dng convertera lub grzebania hexedytorem.
    FF (Fuji + Fuji)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxwawa Zobacz posta
    NX500 z wyglądu to niepozorny aparacik ale o wielkim potencjale i możliwościach który może zasmucić nie jednego użytkownika Fuji , Sony, NIkona, Canona itp.
    Szkoda że Samsung zakończył swoją przygodę z tym systemem ale z punku widzenia producenta zrobił bardzo mądrze ponieważ rynek systemów bezlusterkowców, DLSR czy kompaktów przestaje być opłacalny !
    i nie ma co się łudzić że NX w jakiekolwiek formie czy przez inną firmę się odbuduje.
    To już kwestia bardzo krótkiej przyszłości jak inne firmy będą wycofywać się z tego segmentu rynku.
    a powodem tego są coraz lepsze fotograficznie... Smartfony.
    Takie są realia że jakość zdjęć nie jest na pierwszym miejscu.
    Trudno się z tym nie zgodzić, maxwawa. Pozostaje się cieszyć, że jednak postanowili stworzyć ten system i zdążyli pokazać co potrafią

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Prawidłowa odpowiedź na to pytanie już padła. Nie, nie da się.
    A przynajmniej bez używania dng convertera lub grzebania hexedytorem.
    Ale Lr 6.x sobie poradzi?
    ---
    Sprzętowy heretyk

Domyślnie

O ile osiągi mojego Nx'a nie raz mnie zaskoczyły to sprawa wadliwego pokrętła jest żenująca, kupiłem aparat w marcu 2015, zeszłego roku padł, wymienili na gwarancji, wczoraj znowu się zaczęło.
    Co roku aparat 2 tygodnie w serwisie... Całe szczęście jeszcze gwarancja jest, ale jak się skończy to co?! Aparat do kosza. Że padnie kolejny raz to jestem pewien.

Domyślnie

Panowie, dzięki za podpowiedzi w sprawie Lr 6 Pobrałem Trial 30-dniowy i RAWy z NX500 czyta bez problemu. Pozostaje tylko kupić uaktualnienie, na szczęście nie liczą jakoś bardzo dużo za nie, a Lr 4 miałem w komplecie z NX300, więc w miarę bezboleśnie upgrade u mnie pójdzie
    ---
    Sprzętowy heretyk

Domyślnie

Z racji tego, że czekam na zakupiony nx500 czytam ten wątek, dotarłem do strony 100 i zauważyłem , że większość prezentownych zdjęć ma lekką, zielonkawą dominantę. Wydaje mi się, czy tak jest faktycznie?

Domyślnie

W swoim NX300 nic takiego nie zauważyłem, krzywe też nic takiego nie wykazały.
    Ściągnij sobie zdjęcia i wrzuć do PS jak chcesz być pewien.
    Sprawdź jeszcze monitor. Ja w swoim monitorze co 2-3 miechy musiałem "kalibrować" kolory.

Cytat Zamieszczone przez gusi Zobacz posta
    Z racji tego, że czekam na zakupiony nx500 czytam ten wątek, dotarłem do strony 100 i zauważyłem , że większość prezentownych zdjęć ma lekką, zielonkawą dominantę. Wydaje mi się, czy tak jest faktycznie?
    Ostatnio edytowane przez cwic ; 22-03-2017 o 12:24

Domyślnie

Dawno nikt nic nie wrzucał panowie

NX500, 45mm f8.0, 1/160s, ISO 100
    ---
    Sprzętowy heretyk

Strona 274 z 371 PierwszyPierwszy ... 174224264272273274275276284324 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów