Szukaj
W NX300 chyba tez można, w NX30 na 100%.
A "po co na co" komu kompensacja ekspozycji w trybie M?
W Nikonie używałem, bo pomiar matrycowy pozostawiał trochę do życzenia... Ale w Samsungu?? Jest taki, jak należy.
Co więcej, gdyby nie chęć kontroli ruchu oraz GO, można by się całkowicie zdać na automatykę.
Szczerze mówiąc i ja tego nie używam, ale zauważyłem, że ta opcja w M jest wyłączona, a w P, A itd. działa. Myślałem że znów coś mam włączone, jak to było z zakresem dynamicznym i ISO100. Dzięki Panowie![]()
NX300 +18-55, J200/4, N70-300/4,5-5,6, H58/2,
W MOIM NX30 kompensacja ekspozycji NIE działa w trybie M... Może macie innego NX30...
A to, że działa w NX500, świadczy o tym, że z upływem czasu u Samsunga coraz częściej dopuszczali kogoś fotografującego w pobliże projektantów...![]()
Ale wiecie, to naprawdę widać, w kolejnych modelach NXów (i innych aparatów też, np. WB), że stopniowo coraz bardziej do projektowania dopuszczani byli ludzie, mający coś wspólnego z fotografowaniem, bo kolejne modele są coraz bardziej przyjazne dla użytkownika, pomijając już jakość obrazu, itd.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Chyba właśnie to powoduje taki żal za systemem, który już na starcie był niezły, a stawał się coraz lepszy, by w szczycie swojej świetności z dnia na dzień zniknąć z rynku.
Sam jestem pod wrażeniem jak wiele drobnych, ale jakże przyjemnych poprawek wprowadzono w NX500 w stosunku do NX300. Niby to samo, ale o wiele bardziej rozbudowane, o wiele użyteczniejsze i widać, że przemyślane. Więcej opcji, więcej możliwości (ot choćby drugie pokrętło nastaw, mała rzecz a cieszy), więcej funkcji pod palcem, na wyświetlaczu co znacząco wpływa na ergonomię.
W sumie, zgadzam się - w trybie M w moim NX300 to ja dbałem o odpowiednie naświetlenie. Teraz w NX500 mam dostępną tą kompensację w M, ale nie wiem czy ją do czegoś wykorzystam![]()
A tak poza wszystkim - pojawił się pewien problem z moim NX500RAWy z niego za nic na świecie nie chcą się otworzyć w Lightroomie 4.4 (który miałem dołączony do NX300) więc czeka mnie upgrade Lr niebawem
![]()
---
Sprzętowy heretyk
Pomieszało mi się bo zasugerowałem się używaniem pleśniaków w trybie A, faktycznie w trybie M w nx300 i nx30 nie ma regulacji ekspozycji, właściwie nie wiem czemu ona by miał służyć, więc to że jest w nx500 to zagadka![]()
Skontaktuj się z nami