A nie możesz po cichu podmienić NX20 na NX30? Przecież są tak podobne, nikt się nie pozna...Albo wywal NX5, bo i tak nie masz do niego pasującego obiektywu.
(wg w/w zasady)
Szukaj
A nie możesz po cichu podmienić NX20 na NX30? Przecież są tak podobne, nikt się nie pozna...Albo wywal NX5, bo i tak nie masz do niego pasującego obiektywu.
(wg w/w zasady)
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
A ja postanowiłem nie pozbywać się NX20 - jest trochę uszkodzony (poszła korekcja dioptryczna wizjera), więc trudno go sprzedać za sensowną kwotę, a używam go jako "skanera" do slajdów i negatywów, więc pewnie w tej roli dokona żywota. Muszę znaleźć inny sposób retrofinansowania zakupu NX30. Mam np. nadmiarowe 18-55 III, jakby ktoś coś.
---
Sprzętowy heretyk
Nie bój nic jak tylko będzie napis Samsung na korpusie to się nie pozna - moja się nie poznała
To samo ze smartfonem pomimo tego ż eczarny zamieniłem na grafitowy (czarną osłonę założyłem ale i tak tu i tam widać grafitowy kolor))
Za to plamkę na koszulce widzi natychmiast....
A dlaczego? To skądinąd naprawdę dobry obiektyw! Jest niezły optycznie i mechanicznie, podobno lepszy od podobnego Sony i od większości lustrzankowych odpowiedników. Mało który z nich ma np. OIS oraz wewnętrzne ogniskowanie z cichym silnikiem i nieruchomą oprawą przedniej soczewki, a optycznie trudno się go czepiać.
Gdy kupiłem NX100 z kitowym 20-50, który mnie nie zachwycił, polowałem na Allegro właśnie na 18-55...
Puch24, nie mówię o nim złego słowa. Gdyby był zły - prawdopodobnie nie kupowałbym innych - wiesz, nie byłoby wtedy u mnie takiego zainteresowania co jeszcze moja, nomen omen, puszka potrafi.
Masz rację - biorąc pod uwagę własne doświadczenia z nim, a także recenzje na polskich i zagranicznych portalach foto - 18-55 OIS III to naprawdę jeden z ciekawszych kitów na rynku (wciąż), przyłożyli się do niego i pokazali że można z tak oklepanego szkła coś tam jeszcze wydusić.
Rzecz w tym - i tego moja wypowiedź dotyczyła - że siłą rzeczy, jako obiektyw kompromisowy "nie ma startu" do jasnych stałek, wiem, to banałW każdym razie - przez właśnie taki banał (i tu chyba nie jestem odosobniony) zmieniam obiektywy zasadniczo tylko z jednej stałki na drugą, w zależności od okoliczności. Kiedyś chciałem dawać szansę 18-55, ale... cóż, jakoś się nie mogłem przemóc
Leży na półce, czeka na... w sumie nie wiem na co, bo sprzedać go raczej nie da rady, więc niech sobie będzie tak awaryjnie
![]()
---
Sprzętowy heretyk
No, a mnie się tych 18-55 nagromadziło trochę za dużo...W sumie z różnymi aparatami i oddzielnie miałem ich już 6 (!) sztuk w czterech wersjach. Jednego mogę się spokojnie pozbyć.
Szczególnie, że jako podstawowego zooma chętniej teraz używam PZ16-50, który jest mniejszy i wygodniejszy, bardziej uniwersalny, i szerszy.
Ja lubię duże otowory przysłony przynajmneij dopóki nie dorobię sie FF, dlatego mój kit też sobie leży.
Swoją dogą jego światło jest dobre ale na FF na APS_C powinien być jaśniejszy z urzędu a jeszcze jaśniejsze powinni dawać do micro 4/3.
Widzimy taki paradoks, że jaka by matryca nie byłą to wszystkie kity F5,6 (w tele) nawet Nikon 1.
Jedyne Fuji dało ciut jaśniejszeog kiciaka.
No niestety, zwiększenie jasności skutkuje zwiększeniem rozmiarów, które przestają pasować do niewielkich bezlusterkowców. Zobacz, jak wygląda Samsung S 2,0-2,8/16-50.
Skontaktuj się z nami