Zbydo! Masz zezwolenie od rodziców?!
Szukaj
Zbydo! Masz zezwolenie od rodziców?!
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Czy na publikację zdjęcia własnego potomstwa trzeba mieć zgodę współrodzica?
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Oczywiście.
półkoszerne
Były dwa.
Ale jeden nie wyraził zgody...
...wiec jest połowa fotki tylko.
To zależy od okoliczności oraz ewentualnego następczego podnoszenia braku zgody przez drugiego rodzica.
Kodeks rodzinny i opiekuńczy:
Art. 97. § 1. Jeżeli władza rodzicielska przysługuje obojgu rodzicom, każde z nich jest obowiązane i uprawnione do jej wykonywania. § 2. Jednakże o istotnych sprawach dziecka rodzice rozstrzygają wspólnie; w braku porozumienia między nimi rozstrzyga sąd opiekuńczy.
Orzecznictwo i literatura do takich istotnych spraw zaliczają szczepienie, zabieg medyczny czy wyjazd zagraniczny dziecka. W przypadku rozpowszechniania wizerunku wszystko zależy od kontekstu. Np. nie martwiłbym się, że pozwie Cię żona za rozpowszechnienie na forum fotki dzieciaka, ale w przypadku fotografa robiącego zdjęcie dziecka na pudełko vibovitu - zadbałbym o zgodę od obu rodziców. Ogólnie na żony trzeba uważać - pamiętacie przypadek znanego żużlowca, co go żona oskarżyła o sfałszowanie swojego podpisu?
Z babom to nawet na zdjęciu sie dobrze nie wychodzi...a w życiu, to już zupełnie.
Trza sie pilnować.
Tak mowi mi sanczo. I wiem, że ma racje
Ale ja to homofob i antyfeminista jestem,
wiec teges...
Badziestwo takie dam
bo...mam
sanchognatt
Ostatnio edytowane przez d90 ; 19-07-2016 o 19:56
Owainie, cóżeś to nam pokazał? Wytwornicę radioaktywnych fraktali? Nic Ci aby nie zrobiła? Bo strach patrzeć, a odwagi gratulować...
Tymczasem ja (za klasykiem naszym wszechobecnym) zdjęcie miałem, to dałem - z NEXa tamtych czasów: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=274028.
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
A pisemne zezwolenie obiektu na publikację masz?
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Skontaktuj się z nami