Szukaj
No właśnie nic nie tracę.
Czasami czytam wydania drukowane, ale są jednak mniej wygodne. A i przechowywać nie mam gdzie.
Do mnie najbardziej przemawia zysk zajmowanego miejsca i wygoda zabrania ze sobą w podróż (czy w ogóle gdziekolwiek). Też kiedyś myślałem, że tylko papier i żadne elektroniczne gadżety go nie zastąpią (papierowe książki nadal bardzo lubię czytać). Kindle (bo tego mam) jest po prostu praktyczniejszy, a niestety, mieszkanie i regały nie są z gumy![]()
Nieco więcej: http://konradlesniak.pl/
No i jeszcze dodatkowo wbudowane podświetlenie skutkuje możliwością czytania późnym wieczorem bez konieczności zapalania światła. Czyli żona/konkubina/partnerka/kochanka może spokojnie spać, a my tup tup i do biblioteki...
Nieco więcej: http://konradlesniak.pl/
Absolutnie i bezapelacyjnie - bardzo wygodnie i oczy nie bolą. Podświetlenie można sobie regulować, więc jest to świetna sprawa.
Ale w totalnych ciemnościach i tak psujesz sobie wzrok, ponieważ kontrast pomiędzy świecąca powierzchnią ekranu a otoczeniem jest za duży.
Nie mój wzrok, nie mój problem
Zdecydowałem się na Kobo H2O że względu na 6.8 cala ekranu. Onyx z 9 calowym ekranem ma chorą cenę.
Mimo wszystko psuje go mniej niz czytajac tradycyjna ksiazke przy slabym swietle.
a) w zasadzie ekran nie świeci, jest z boków oświetlany, m.in. tu wychodzi różnica pomiędzy e-ink a lcd
b) W PW jest znakomita regulacja podświetlenia, często tak czytam i wzrok w ogóle się nie męczy
Sądzę, że twoja opinia jest tak samo prawdziwa jak niegdysiejsza legenda, że czytanie przy latarce pod kołdrą psuje wzrok.
Pozdrawiam Krzysiek vel kojot. | Z6III | N24-70/2.8S | N70-200/2.8S | N24-200 | N180-600 | V40/1.2 | kojotowe.pl l fikołki l
Widać mało wiesz o komfortowym oświetleniu, projektowaniu oświetlenia oraz jego wpływie na Twoje zdrowie. Pomysl dlaczego przy oświetleniu stanowiska pracy z ekranem komputerowym wymagane jest 500lx a do tego współczynnik rownomiernosci powinien być powyżej 0.8. Do tego przy przejściu pomiędzy dwoma pomieszczeniami stosunek w ich oswietleniu nie powinien być większy niż 3x. Po to abyś nie wytężal niepotrzebnie wzroku. Dlaczego zaleca sie abyś nie miał smoliscie czarnej ściany za ekranem monitora do obróbki zdjęć, dlaczego cześć nowych telewizorów ma wbudowane lampy do podświetlania miejsca za telewizorem?
Ale nie znam się i nie mój wzrok.
Przysłowiowe oświetlenie książki latarka pod kołdra dawało efekt namiotu, wręcz polepszalo warunki czytania, światła odbitego było tyle, iz miałeś dość równo oświetlona książkę i jej otoczenie.
Skontaktuj się z nami