Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Wątek: Mapa automapy

Domyślnie

Aktualnie korzystam z NaviExperta. Dwa lata temu była promocja i kupiłem abonament na Polskę i Europę dość tanio to używam. Ale w grudniu abonament się kończy i chciałem spróbować czegoś innego.

Myślałem o AutoMapie. Głównie ze względu na to, że mapy są offline oraz mają opinię dobrych map. AM zdaje się też ma informacje o korkach? Ktoś ma porównanie do NE?

Bo w NE objazdy korków zaczęły mnie wkurzać. Kilka razy zrobił objazd wirtualnych korków (moim zdaniem NE bierze pod uwagę dane historyczne / statystyczne, nie bierze pod uwagę dnia, np. jadąc do Wieliczki w niedzielę rano o 9 pokazywał pełno korków, a drogi puste) i po prostu przestałem mu ufać. Oczywiście były też sytuacje, gdy omijał prawdziwe korki.

Pewnie spróbuję też map googla, dużo dobrego o nich słyszałem, sprawdzimy Na co dzień mapy online mi nie przeszkadzają, ale czasami dobrze miec coś offline. Niby są darmowe, jak np Here, ale nie wiem jak z ich aktualnością i jakością. Robiłem kiedyś proste porównanie kilku map i NE wygrywał pod tym względem.
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Am też omija korki, ale chyba lepiej robi to Google map.
    Ja korzystam z AM choć chyba z przyzwyczajenia i dlatego ze mapy są offline i nie ma problemów za granicą.

Domyślnie

Pomysl sobie, ilu jest uzytkownikow AM, a ilu androida z wlaczonym gpsem + transmisja "jedynie potrzebnych danych" na serwery Google. Sila rzeczy AM nie ma szans.

J_A
    Gość

Domyślnie

Polecam Nokia Here. Zwłaszcza za granicą, gdzie transfery danych bywają drogie. Dla osób używających nawigacji kilka razy w roku, głównie za granicą, automapa jest przede wszystkim kosztowna (aktualizacje), jeśli chodzi o doprowadzenie do celu to wielokrotnie np. we Włoszech była totalna porażka. Nokia po sprzedaży produkcji telefonów zainwestowała kilka mld USD w Here, więc mapy są dość dokładne. I wszystko póki co za darmo. Wgrywamy dany kraj do telefonu (obejmuje cały świat, działa offline), dość szybko i sprawnie się odnajduje, aktualizacje są oczywiście darmowe. Od kiedy załadowałem Here, automapy nie użyłem ani razu. Po co płacić (mapy, aktualizacje, transfery danych) za coś, co można mieć dobrej jakości za darmo?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez J_A Zobacz posta
    Polecam Nokia Here. Zwłaszcza za granicą, gdzie transfery danych bywają drogie. Dla osób używających nawigacji kilka razy w roku, głównie za granicą, automapa jest przede wszystkim kosztowna (aktualizacje), jeśli chodzi o doprowadzenie do celu to wielokrotnie np. we Włoszech była totalna porażka. Nokia po sprzedaży produkcji telefonów zainwestowała kilka mld USD w Here, więc mapy są dość dokładne. I wszystko póki co za darmo. Wgrywamy dany kraj do telefonu (obejmuje cały świat, działa offline), dość szybko i sprawnie się odnajduje, aktualizacje są oczywiście darmowe. Od kiedy załadowałem Here, automapy nie użyłem ani razu. Po co płacić (mapy, aktualizacje, transfery danych) za coś, co można mieć dobrej jakości za darmo?
    Sam sobie zaprzeczasz, piszesz że korzystasz z map Here i nie korzystasz z map AM, przecież to te same mapy, jeżeli chodzi o mapy EU
    http://www.automapa.pl/pl/produkty/mapa-europy/
    Ja korzystam z AM od wersji 3.9 a więc już trochę lat.
    Wojtek: Trochę sprzętu jest, ale mało czasu.

J_A
    Gość

Domyślnie

Jakie dla użytkownika ma znaczenie, przez kogo dostarczone mapy? Nie rozumiem, w czym sobie zaprzeczam? Że używam tych samych map, których używa AM, a które jak się okazuje dostarcza Nokia? Dziwne.

Po drugie, jeśli Nokia dostarcza mapy dla AM, to po co za nie sporo płacić, skoro te same można dostać za darmo? Gdzie tu logika? Lepsze "opakowanie", głos Hołka, itp? Jeśli masz taką ochotę, to oczywiście możesz AM co roku aktualizować za okrągłą kwotę. Mnie to irytowało, choć też parę lat używałem.

Po trzecie, dla mnie najistotniejsze, w Here mogę wybrać dowolny kraj na świecie, załadować mapę. Wypożyczam samochód, nawigacja w telefonie, wszystko gratis, działa, czego chcieć więcej?

Domyślnie

Mapy w Here są dość stare, z tego co pamiętam. Drugi minus to brak punktów pośrednich. Ale Here używałem i sama aplikacja jest bardzo dobrze zrobiona, więc jako zapasowa jak najbardziej.
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Posłuchajcie nie chodzi czy jest dobra czy nie chodzi czy posiada numery domów bez ulic. To dla mnie jest najważniejsze aby prowadziła w jakieś zadupia.

J_A
    Gość

Domyślnie

Każda nawigacja może wyprowadzić w krzaki, nestety. Szczególnie, jeśli szuka się nie adresu, a jakiejś firmy, restauracji, hotelu, itp. Najlepiej przetestować samemu, darmową aplikacją w telefonie nic nie ryzykujesz. Ja z Here jestem zadowolony, i tyle.

Nie chcę być adwokatem Nokii, ale z tymi starymi mapami to chyba nietrafiona uwaga. Sprzedali biznes telefoniczny w 2013r i wtedy mocno weszli w mapy, miała to być ich nowa podstawa biznesu.

Domyślnie

W google maps brakuje mi tylko jednego w sumie.
    Interfejsu, wybitnie nie nawigacyjny jest, w AM zawsze miałem wyświetlanie numeracji słupków, miałem wyświetlanie ograniczeń prędkości - wypasior google jeszcze długo niestety chyba tego nie będzie miało...
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów