Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: Mapa automapy

Domyślnie

Jeżeli jadę w dalszą drogę, to robię następująco: otwieram Targeo, nanoszę punkty przejazdu, konwertuję plik do AM i zapisuje własną trasę. Wtedy wiem którędy mnie prowadzi, nie zwracam uwagi na korki w trasie.
    Wojtek: Trochę sprzętu jest, ale mało czasu.

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

A świetny pomysł dzięki . Jest to sposób na to aby korzystać z AM ale tak jakby bardziej dokładnie

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wojteksw Zobacz posta
    Jeżeli jadę w dalszą drogę, to robię następująco: otwieram Targeo, nanoszę punkty przejazdu, konwertuję plik do AM i zapisuje własną trasę. Wtedy wiem którędy mnie prowadzi, nie zwracam uwagi na korki w trasie.
    Ponad rok temu korzystałem z AM w ten sposób. Jednak w pliku trasy zapisanym z Targeo punkty pośrednie są zapisane z zerowym promieniem tolerancji i jeśli się przez nie nie przejedzie, to AM nie zalicza tego punktu i przez następne np. 200km usilnie próbuje cie na niego zawrócić.
    Punkty pośrednie ustawiane w samej nawigacji AM mają niezerowe promienie tolerancji przejazdu, które są ustalane automatycznie zależnie od wielkości miejscowosci. Niby lepiej, ale nadal nie ma nad tym kontroli. Generalnie zrezygnowałem wtedy z AM, wolę Here, mimo że bez punktów pośrednich to można to obejść definiując kilka tras.
    D610, N28-105D, N35 f2D, N50 f1.4D, N105 f2DC, N70-300D ED, SB-800,
    Panasonic LX100

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez J_A Zobacz posta
    Polecam Nokia Here. Zwłaszcza za granicą, gdzie transfery danych bywają drogie. Dla osób używających nawigacji kilka razy w roku, głównie za granicą, automapa jest przede wszystkim kosztowna (aktualizacje), jeśli chodzi o doprowadzenie do celu to wielokrotnie np. we Włoszech była totalna porażka. Nokia po sprzedaży produkcji telefonów zainwestowała kilka mld USD w Here, więc mapy są dość dokładne. I wszystko póki co za darmo. Wgrywamy dany kraj do telefonu (obejmuje cały świat, działa offline), dość szybko i sprawnie się odnajduje, aktualizacje są oczywiście darmowe. Od kiedy załadowałem Here, automapy nie użyłem ani razu. Po co płacić (mapy, aktualizacje, transfery danych) za coś, co można mieć dobrej jakości za darmo?
    Nokia Here może być używana off-line i on-line. Niestety, z aktualnością chyba jest tak sobie - niedawno próbowałem z ciekawości ponawigować łatwą trasą S8 do Wrocławia, a to bydlę cały czas starało się poprowadzić mnie drogami równoległymi, mimo iż nie było korków, a S8 miało narysowane i wyświetlone. GM bardzo lubię, bo: graficznie przypomina prawdziwą mapę fizyczną, reaguje na zatwardzenia drogowe, a przede wszystkim jest zintegrowane z Chrome i to, co sobie np. w biurze wyszukam przez komputer, mam w GM w telefonie jako ostatnie wyniki wyszukiwania.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Użyłem wczoraj testowo GM. Genialny pomysł z pokazywanie różnicy czasowej na skrzyżowaniach. Ale komunikaty ma gorsze niż NE, w szczególności zjazdy z rond, ale też skręty za wcześnie mówił; oraz przesuwanie mapy chyba mniej płynne. Co do komunikatów "dalej prosto" po każdym skrzyżowaniu to nie jestem pewien jeszcze.

Najważniejszego czyli jakości mapy i danych o korkach jeszcze nie przetestowałem dostatecznie.
    Ostatnio edytowane przez PiKa ; 10-11-2015 o 15:30
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

W każdej nawigacji brakuje mi jednego - mogliby gdzieś wyświetlać (wiem, że często brakuje miejsca na ekranie), w jakiej miejscowości się aktualnie jest.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet Zobacz posta
    W każdej nawigacji brakuje mi jednego - mogliby gdzieś wyświetlać (wiem, że często brakuje miejsca na ekranie), w jakiej miejscowości się aktualnie jest.
    To AM nie pokazuje? Po środku na dole.

z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

zwykle nazwa jest za długa a zaczyna od ulicy, więc i tak nie wiadomo, poza jak na pierwszym screenie Gagarina...
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet Zobacz posta
    Wystarczy w trakcie jazdy oderwać wzrok od ekranu. Przy wjazdach do miejscowości są takie białe i zielona tablice z nazwami.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    zwykle nazwa jest za długa a zaczyna od ulicy, więc i tak nie wiadomo, poza jak na pierwszym screenie Gagarina...
    Można sobie ustawić w jakiej kolejności i co ma się wyświetlać. Może być tylko miejscowość nawet...

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów