Close

Strona 291 z 1914 PierwszyPierwszy ... 1912412812892902912922933013413917911291 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 901 do 2 910 z 19131

Domyślnie

Hmmm ciekawe bo w sumie sporo dobrego słyszałem o tych minoltach...Co w takim razie proponowali byście z af 50 1.4 a co 50 1.4 mf. Tak w cenie do 1k zł i aby był całkiem dobry od 1.4

Domyślnie

Bez AFa to Zeissa Planara 50/1,4 na bagnecie Contax/Yashica. Jak się dobrze poszuka, przyczai na eBayu za ~1000 można trafić. (Ewentualnie wersję na bagnecie QBM jako Rollei Planar )
    www.stegierski.com -- fujica gs645 pro/nikon d7000, d200/fuji x-e1/voigtländer bessa/artiflex 45

Domyślnie

Wybaczcie, że nie doczytałem całego wątku, próbowałem wyszukiwać ale i u nas i w internetach, ciężko konkretnego coś znaleźć - da się? Jak? Ustawić w A7r elektroniczną migawkę, klapnięcie w tym czymś jest potężniejsze niż w D3s ;P
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ciszy Zobacz posta
    Hmmm ciekawe bo w sumie sporo dobrego słyszałem o tych minoltach...Co w takim razie proponowali byście z af 50 1.4 a co 50 1.4 mf. Tak w cenie do 1k zł i aby był całkiem dobry od 1.4
    Z AF nie ma wielkiego wyboru, ta minolta (czy jej nowsza wersja sonego) f1.4 będą chyba optymalne. Natomiast optycznie są warte tyle ile kosztują. Charakterem pobiją je szkła manualne a jakością nowsze 50tki. To po prostu standardowe szkło, za to nieduże i lekkie przy nowych konstrukcjach Ale to największy plus przy lustrzance, z LAEA już słabo...

Na A7 manualnego budżetowego ja polecam też planara ale mam tylko wspominanego parę razy w wątku 50/1.8 (rollei). Natomiast do tego stopnia go polubiłem że go zabrałem na wakacje mając do wyboru jeszcze dwie inne 50tki f1.4 I nie zawiódł moich oczekiwań. Nie wiem natomiast jak się ma do wersji f1.4, może warto dopłacić. Poluję na nią żeby zaspokoić ciekawość i wybrać ten który mi bardziej przypasuje.
    Bardzo polecany jest jeszcze takumar smc 50/1.4. Jest właśnie jedną z 50tek f1.4 które mi zostały zamiast jechać na wakacje;] Chyba przyszła pora żeby go poeksploatować jeszcze raz i dać mu szansę, kilka miesięcy go już nie używałem...

JacekB - poszukam zdjęć z tych contaxów które polecasz Contaxy G natomiast kojarzę choć nie miałem jeszcze przyjemności używać osobiście.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Wybaczcie, że nie doczytałem całego wątku, próbowałem wyszukiwać ale i u nas i w internetach, ciężko konkretnego coś znaleźć - da się? Jak? Ustawić w A7r elektroniczną migawkę, klapnięcie w tym czymś jest potężniejsze niż w D3s ;P
    A7r chyba nie miało elektronicznej migawki, z tego co pamiętam to był wynalazek w A7S.
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    klapnięcie w tym czymś jest potężniejsze niż w D3s ;P
    To jest zjawisko typowe dla bezlusterkowców, bo migawka pracuje w nich dwa razy bardziej, niż w lustrzance: jest otwarta przy celowaniu, przed zdjęciem zamyka się, otwiera, żeby odmierzyć ekspozycję, zamyka i znów otwiera po zdjęciu. Więcej wstrząsów, więcej hałasu i dłużej to trwa.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Rozumiem zasadę z tym problemu nie mam, ale chciałem małe dyskretne body a okazazło się, że to jest małe dyskretne, wywołujące lokalne wstrząsy sejsmiczne, body.

Byłbym gotowy poświęcić się kosztem odrobinę większego szumu czy problemów z obiektywami niededykowanymi jeśli tylko dałoby się włączyć tą elektroniczną migawkę, ale niestety w internetach znajduję informacje, że A7r ma/ nie ma, a nigdzie nie mogę znaleźć informacji gdzie w menu powinna być ta opcja...
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Pewnie jej nie ma, jak pisał ikit. W moich Samsungach NX też nie ma elektronicznej migawki, jedynie NX20 ma możliwość włączenia elektronicznej pierwszej kurtyny, co zmniejsza trochę hałas i pozwala osiągnąć 1/8000s. Szkoda, że opcjonalna elektroniczna migawka nie jest standardem w bezlusterkowacach. Może producenci obawiają się reklamacji, spowodowanych efektem rolling shutter, który potrafi być spektakularny?

A migawki elektronicznej proponuję poszukać u źródła , tzn. w obstrukcji insługi. Zanim coś kupię, lubię sobie ściągnąć instrukcję i poczytać, żeby potem nie było nieprzyjemnych niespodziewajek.
    Ostatnio edytowane przez puch24 ; 14-08-2015 o 09:29

Domyślnie

ikit , A7 ma elektroniczna pierwsza kurtyne chyba że twoja A7 to special edition

Domyślnie

Pierwszy raz w życiu próbowałem zrobić star trails'a

Nie polecam obiektywu kitowego do takich zabaw - w aplikacji Time Lapse made by sony podczas ustawiania ostrości manualnie nie pokazuje się odległość ostrzenia. Skandal
    Pomijam kadr z d$#y

I teraz pytanie, jaki manualny obiektyw 24mm albo szerszy fajnie współpracuje z A7?

Domyślnie

Nawet trzy UFA udało Ci się utrafić!

Strona 291 z 1914 PierwszyPierwszy ... 1912412812892902912922933013413917911291 ... OstatniOstatni