Hmmm ciekawe bo w sumie sporo dobrego słyszałem o tych minoltach...Co w takim razie proponowali byście z af 50 1.4 a co 50 1.4 mf. Tak w cenie do 1k zł i aby był całkiem dobry od 1.4
Szukaj
Hmmm ciekawe bo w sumie sporo dobrego słyszałem o tych minoltach...Co w takim razie proponowali byście z af 50 1.4 a co 50 1.4 mf. Tak w cenie do 1k zł i aby był całkiem dobry od 1.4
Bez AFa to Zeissa Planara 50/1,4 na bagnecie Contax/Yashica. Jak się dobrze poszuka, przyczai na eBayu za ~1000 można trafić. (Ewentualnie wersję na bagnecie QBM jako Rollei Planar)
www.stegierski.com -- fujica gs645 pro/nikon d7000, d200/fuji x-e1/voigtländer bessa/artiflex 45
Wybaczcie, że nie doczytałem całego wątku, próbowałem wyszukiwać ale i u nas i w internetach, ciężko konkretnego coś znaleźć - da się? Jak? Ustawić w A7r elektroniczną migawkę, klapnięcie w tym czymś jest potężniejsze niż w D3s ;P
Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć
Z AF nie ma wielkiego wyboru, ta minolta (czy jej nowsza wersja sonego) f1.4 będą chyba optymalne. Natomiast optycznie są warte tyle ile kosztują. Charakterem pobiją je szkła manualne a jakością nowsze 50tki. To po prostu standardowe szkło, za to nieduże i lekkie przy nowych konstrukcjachAle to największy plus przy lustrzance, z LAEA już słabo...
Na A7 manualnego budżetowego ja polecam też planara ale mam tylko wspominanego parę razy w wątku 50/1.8 (rollei). Natomiast do tego stopnia go polubiłem że go zabrałem na wakacje mając do wyboru jeszcze dwie inne 50tki f1.4I nie zawiódł moich oczekiwań. Nie wiem natomiast jak się ma do wersji f1.4, może warto dopłacić. Poluję na nią żeby zaspokoić ciekawość i wybrać ten który mi bardziej przypasuje.
Bardzo polecany jest jeszcze takumar smc 50/1.4. Jest właśnie jedną z 50tek f1.4 które mi zostały zamiast jechać na wakacje;] Chyba przyszła pora żeby go poeksploatować jeszcze raz i dać mu szansę, kilka miesięcy go już nie używałem...
JacekB - poszukam zdjęć z tych contaxów które polecaszContaxy G natomiast kojarzę choć nie miałem jeszcze przyjemności używać osobiście.
- - - - kolejny post - - - - - -
A7r chyba nie miało elektronicznej migawki, z tego co pamiętam to był wynalazek w A7S.
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
To jest zjawisko typowe dla bezlusterkowców, bo migawka pracuje w nich dwa razy bardziej, niż w lustrzance: jest otwarta przy celowaniu, przed zdjęciem zamyka się, otwiera, żeby odmierzyć ekspozycję, zamyka i znów otwiera po zdjęciu. Więcej wstrząsów, więcej hałasu i dłużej to trwa.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Rozumiem zasadę z tym problemu nie mam, ale chciałem małe dyskretne body a okazazło się, że to jest małe dyskretne, wywołujące lokalne wstrząsy sejsmiczne, body.
Byłbym gotowy poświęcić się kosztem odrobinę większego szumu czy problemów z obiektywami niededykowanymi jeśli tylko dałoby się włączyć tą elektroniczną migawkę, ale niestety w internetach znajduję informacje, że A7r ma/ nie ma, a nigdzie nie mogę znaleźć informacji gdzie w menu powinna być ta opcja...
Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć
Pewnie jej nie ma, jak pisał ikit. W moich Samsungach NX też nie ma elektronicznej migawki, jedynie NX20 ma możliwość włączenia elektronicznej pierwszej kurtyny, co zmniejsza trochę hałas i pozwala osiągnąć 1/8000s. Szkoda, że opcjonalna elektroniczna migawka nie jest standardem w bezlusterkowacach. Może producenci obawiają się reklamacji, spowodowanych efektem rolling shutter, który potrafi być spektakularny?
A migawki elektronicznej proponuję poszukać u źródła, tzn. w obstrukcji insługi. Zanim coś kupię, lubię sobie ściągnąć instrukcję i poczytać, żeby potem nie było nieprzyjemnych niespodziewajek.
Ostatnio edytowane przez puch24 ; 14-08-2015 o 09:29
ikit , A7 ma elektroniczna pierwsza kurtyne chyba że twoja A7 to special edition
Pierwszy raz w życiu próbowałem zrobić star trails'a
Nie polecam obiektywu kitowego do takich zabaw - w aplikacji Time Lapse made by sony podczas ustawiania ostrości manualnie nie pokazuje się odległość ostrzenia. Skandal
Pomijam kadr z d$#y
I teraz pytanie, jaki manualny obiektyw 24mm albo szerszy fajnie współpracuje z A7?
Nawet trzy UFA udało Ci się utrafić!![]()
Skontaktuj się z nami